Varför är du inte socialdemokrat? *Uppföljning

Frågan ställs av en lokal f.d. SSU-ordförande vid namn Ellinor Eriksson och frågan riktas till Sölvesborgs kommunordförande, Louise Erixon (SD).

Ellinor Eriksson vill ha svar på varför många väljer bort ”arbetarpartiet” Socialdemokraterna till förmån för Sverigedemokraterna. Nu har hon fått svar av Louise Erixon och det är ett svar som heter duga. Längst ned i inlägget finner du uppföljningen.

Frågan som sådan kunde Ellinor Eriksson ställt till vem som helst av de hundratusentals LO-medlemmar som lämnat S för att istället stödja SD. I början på året kom beskedet att Sverigedemokraterna är det största partiet hos de som är medlemmar i LO. 36 procent mot Socialdemokraternas 29. Ett maktskifte som heter duga och kom då ihåg att många arbetare väljer att stå utanför fackligt medlemskap och det är nog ingen djärv gissning att merparten av dessa väljer ett annat parti än S.

Egentligen är svaret på SSU-Erikssons fråga ganska simpelt. Socialdemokraterna har vänt arbetarklassen ryggen, vilket inte minst märks genom den osämja som just nu pyr inom LO-kollektivet rörande LAS. Skulle Ellinor och Stefan Löfven vara den där lilla flugan på väggen i ett vanligt fikarum på valfri arbetsplats eller i valfri byggbarack skulle de förmodligen sjunka djupt ned i tankar när de hör vad som sägs och vilka åsikter som vädras.

Eriksson är tydligen kusin med Erixon, men har uppenbart inte haft någon kontakt på de senaste 20 åren. Ja, det är väl cirka 20 år sedan som Socialdemokraterna hade kontakt med de svenska arbetarnas verklighet, så varför förundras över Ellinor Erikssons fråga?

Vad vore så en socialdemokrat utan en nätt liten lögn, eller är det möjligen okunskap? ”Sen du fått kommunal makt har du fokuserat på regnbågsflaggans avskaffande”, skriver SSU-Eriksson i sin text. Fel, regnbågsflaggan är inte avskaffad av Louise Erixon, men däremot ska den inte längre hissas på kommunala flaggstänger. I somras publicerades också en opinionsundersökning som visade att SD i Sölvesborg ökat sitt stöd, samtidigt som S minskat sitt. I somras publicerade också tidskriften Fokus en undersökning om kommunernas ranking när det gäller att bo och leva i. Enligt undersökningen hamnade SD-styrda Sölvesborg på 131:a plats (bäst i Blekinge) där bla. sociala förhållanden och hälsa stack ut. Ellinor Erikssons hemkommun, S-styrda Gävle, landade på 109:e plats ,men där man i sociala frågor hamnade en bra bit efter Louise Erixons Sölvesborg.

Dessbättre är Ellinor Eriksson självkritisk och de här orden talar nog sitt tydliga språk.

”Om arbetarrörelsen inte gör sin hemläxa och söker svaren på varför det sker så får man nog snabbare än man anar se sig om i backspegeln”

Som sagt. Fråga grabbarna och tjejerna i fikarummen, i byggbarackerna eller i långtradarhytterna och ni får svaret på varför SD tar allt fler arbetarväljare från S.

Sydöstran

Ellinor Eriksson (t.v.) på Stockholm pride 2014. Bild från S-kvinnors webbsida 2014-08-04

Uppföljning 2020-12-07

Louise Erixon ger svar på tal. En bra sammanfattning ges i dessa ord, men givetvis ska du läsa hela artikeln, för det som står kan nog väldigt många stämma in i.

”Såg du inte orättvisan i att alla som jobbat så hårt och offrat så mycket, tvingades betala priset för er maniska strävan att bryta sönder det tidigare generationer byggt upp?”

Sydöstran

31 thoughts on “Varför är du inte socialdemokrat? *Uppföljning

 1. ALLAS LIKA VÄRDE……….? är svaret till att så många har svårt att tänka förnuftigt.
  Orden som måste följas.
  Orden som feltolkats som FN ledstjärna.
  Orden som skall förändra människors levnadssätt i hela världen.

  Vänsterrörelsen med S i spetsen i Sverige kan inte förstå att det finns andra värderignar som trumfar ALV med råge.

  Att vara socialdemokrat är inte att man är det goda folket per automatik, så när Ellinor Eriksson ställer frågan ”varför är inte du socialdemokrat” utgår hon från att alla andra har fel värdegrund, till och med alla som tidigare varit hennes väljare.
  Folket har inte förändrat sin politiska inriktning, det är hennes eget parti som gått vilse. Som svikit sina ideal och löften, samt den befolkning de skall företräda.

 2. Det tycker jag var en rättvis sammanfattning kring SD skillnad mot S. Om S inte kunde se utvecklingen komma, så ger de ändå blanka f*n i att den kommer. Nu vill regeringen smyga in regler för möjligheter att ta in fler asyl-sökanden. Det är väl tyvärr bara ett enda exempel på en mängd skamliga svek. Tankar på vad sittande regering kan hitta på framkallar mest obehag.

 3. Vi skriver 2020 och fortfarande pratas om tjänstemän och arbetare. Arbetare var jag i unga år ända till jag tog beslutet att ändra på tingens ordning. Arbete på dagarna, skola på kvällarna vilket ledde till s.k arbetare med månadslön. Men tro inte det gick för sig i Sverige men för amerikanarna ansågs jag bra nog för anställning.
  Tror ni inte att tjänstemän jobbar, jo och vi är likt förbannat arbetare som det inte är skam att vara, bara att du får mer ansvar och ibland också bättre lön.
  Kan vi inte vara överens om att alla sorters anställningar är arbetare, de som äger sitt företag är just det företagare.
  Det fina i kråksången är att även arbetare kan bli delägare genom att satsa pengar på andelar, aktier. Har inte råd säger många, att spara eller minska på hojtaroljan lite grann ger slantar över.

  • Hade bara fler förstått vad du skriver Moberg.
   Redan i 20 års åldern på slutet av 60 talet insåg jag var S stod någonstans. Från 70 talet och framåt har de utpekat alla som drev företag i en eller annan form för skattesmitare och bedragare medan de själv levde som påvar, facket inräknat.
   De lataste och mest inkompetenta gjorde karriär inom fack och partiet. Har svårt att förstå att så många höll fast vid detta utsugare parti som S hade blivit.

 4. Elinor E, har tydligen inte sett den stora
  förändringen som skett de sista 20-30 åren.
  Från ett Sörgården till ett gangster land.
  Kom ut i verkligheten. Arma land

   • De är nog medvetna om hur det är. De galet höga lönerna, ersättningarna, förmånerna och kamraderiet, får många av de s.k. folkvalda att bortse från misshälligheterna.
    Med normala löner och förmåner, samt en fungerande kontrollapparat, såsom en konstitutionsdomstol, hade vi sluppit de flesta idioterna.

  • Elinor kan nog inte veta hur Sverige var tidigare, eftersom hon inte är torr bakom öronen ännu.
   Jag hörde en gång en Rysk flicka på tillfälligt besök säga ”Vad fint de blev hos er”.
   Utan att förstå, att det blev inte så, av sig själv.

 5. ”Varför är du inte socialdemokrat?”

  Socialister är, per definition, idioter och jag är inte en idiot.

 6. Jag är väldigt förvånad att det finns överhuvudtaget någon som röstar på sossar som man förstört så förut så fina Sverige. Nu är mord,voldtäckter , misshandel. skjutningar. bedrägerier. rån, polisen måste ha poliseskort till o från jobbet. Kom ihåg vad Stefan sa det blir en förtjänst längre fram !!!

 7. Hade sossarna för en socialdemokratisk politik i svenska folkets och vanliga arbetande svenskars intresse de senaste 30 åren hade även jag fortfarande varit socialdemokrat. Numera är det bara makt och pengar dom bryr sig om.

 8. Ja en ganska onödig fråga, det är väl inte konstigt när SD kör
  den politik som Sossarna en gång i tiden jobbade med, men
  som dom sedan länge tycks ha glömt.
  För Sossarna har varit ett arbetarparti, men att dom kallar sig
  det även idag är förvånande, för dom skiter i arbetarna , det
  har dom visat åtskilliga prov på, just nu genom att försämra
  arbetarnas villkor gentemot företagen.

  Sen en så kallad ledare som sitter med direktörslön, det enda
  han lyckats med på dessa fem år är att fördubbla sin egen lön,
  samt att få in folk med partibok på ledande poster, oavsett ifall
  dom kan något i ämnet eller ej Så lilla Ellinor förvåna dig inte!

  Själv har jag följt Sossarna sedan början av 60 talet, och det
  är en himmelsvid skillnad då och nu!

  • Du har helt rätt , Tony. SD är inget högerparti, som somliga tror. På den politiska skalan ligger man där S fanns på 50- och 60-talen. S har däremot totalkantrat, precis som en viss Estonia.

 9. Här är en av orsakerna (finns många, många fler skäl) till att människor föraktar och väljer bort både moderpartiet (SAP) och det gravt antisemitiska ungdomspartiet (SSU).

  På 1:a maj 2019 sjöng de vidriga (SSU)-demonstranterna i Malmö ”Krossa sionismen” – Publicerades 2:a maj 2019.

  https://www.youtube.com/watch?v=FHTvpX9d9Rc

  De socialdemokrater som suttit vid makten och vanstyrt under många år har själva målmedvetet jobbat hårt för att tappa väljare till (SD) och andra partier …

  https://pbs.twimg.com/media/CaeSGZHW4AA_IFi.jpg

  … och (SAP)-vanvettet fortsätter så nu siktar partiet på att nå den eftertraktade absoluta nollpunkten snarast möjligt i kommande val.

  • SSU har blivit en aktiviströrelse, de siktar mycke högre än moderpartiet, integrerade med kommunister sen länge.

 10. Jag var asylsökande som jobbade och betalade skatt år 2010 när jag läste en massa valpropaganda och började ställa frågor om politik. Var facklig ombudsman på jobbet och brukade bli bjuden på en massa evenemang inom Kommunal.
  Då upptäckte jag att (S)politik gynnade inte alls oss som vanliga knägare. När jag ställde frågor till fackliga tjänstemän som livnär sig på våra avgifter skrattade de åt mig liksom jag var dum och bokstavligen vände mig ryggen… Frågor var bl.a. varför man gjorde reklam för S trots att det inte alls arbetarpartiet utan snarare bidragspartiet.
  Detta gick att jag lämnade facket…vill inte känna mig utnyttjad av sådana och på sådant sätt…

  • Ja du har helt rätt.
   Har haft många uppdrag inom den rörelsen och alltid frågat varför de har det bättre än dem som betalar deras löner.
   Skulle jag göra karriär så måste jag vara sosse, inget annat var giltigt.

   När jag frågade vår förbundsordförande varför vi skulle hålla tillbaka lönekraven under socialdemokratiska regeringar? Perspektivet och retoriken var ju en helt annan under en borgerlig regering.
   Svaret var fyllt av ideologi och goda intentioner, men det gick inte att få allt. Utom för dem själv, de var de enda som lyckades i alla löneförhandlingar.

   Trots många löften om att ge grupper med låg lön, ofta offentliga jobb, så lyser deras löneökningar med sin frånvaro.
   Slå upp ordet populist i en encyklopedi och du ser en bild på en sosse.

 11. Sossarna har haft fel i allt dom säger och gör. Ta pensionsräddarna, de ekonomiska flyktingarna skulle rädda svenskarnas pensioner enligt sossarna. Istället har de dränerat kommunernas ekonomi så till den grad att gamlingarna får ligga och dö på äldreboendena för att det inte finns pengar att anställa personal.

 12. Frågan är fel ställd. Hur i hela fridens namn kan någon vettig människa överhuvud taget ens överväga att stödja såssarna ? Inte många rätt där inte. En rörelse som inte ens försöker mörka hur mycket man hatar sina undersåtar. En rörelse som systematiskt förgör sitt eget land och dess befolkning. En rörelse som ser till att skattebetalarna får agera tjänstehjon till den importerade nyadeln, som ska trygga väljarbasen i det nya muslimska kalifatet.

  Hur har hon mage att ens ställa frågan ?

 13. En tanke slog mig ikring: ”Skulle Ellinor och Stefan Löfven vara den där lilla flugan på väggen i ett vanligt fikarum på valfri arbetsplats eller i valfri byggbarack”

  Om arbetarna visste att det var sådana ”S”pyflugor som hängde på väggen, då var det inte bara en utan garanterat alla hade nog försökt ha ihjäl dom med vad som fanns närmast till hands.

  Med det svaret behövs nog ingen närmare förklaring till Ellinor, om varför dom med förstånd och sunt bondförnuft tagit avstånd från ”S”pyflugorna

 14. Det som är glasklart när det gäller S är oförmågan.
  Jag läser många olika inlägg och ledare på nätet.

  De klarar inte av att ge svar på de problem de skapat. Det spelar ingen roll, invandring, skola, brott, sjukvård eller åldringsvård. När människor klagar då är svaret, det beror på Alliansens jobbskatteavdrag och liknande skattelättnader.

  Frågar man efter bevis för detta och pekar på utredningar som tyder på att invandringen m.m är orsaken. Då börjar drevet, hotet om anmälan och antydningar om att det går att få fram var man bor.

  Jag har tappat den ideologi jag en gång haft eftersom det är som att ha en agenda. Idag jobbar jag bara för lösningar på problemet, de vuxna som tvångsflyttar barn mellan skolor verkar inte tänka på barnen bara ideologin.

  Det här gäller alla partier utom SD o AFS och beror på att de andra partierna är beroende av makt, hellre göra inget än förlora makten.
  Vi andra har vaknat upp och ställs inför den extrema MASSUTMANING som sjuklövern lämnat efter sig. Ingen är nöjd, men ingen av dem är beredd att sticka ut hakan och göra rätt. Vi är de vuxna i rummet och tyvärr oskyldiga, men vi döms hårdare än de importerade våldtäckarna!

 15. Bara en Socialdemokrat kan ställa en sån idiotisk fråga !

  Ni hör…och dessa styr Sverige…och folk undrar varför vi har det så sjukt som vi har det i Sverige !

  Rösta med förstånd !

 16. Sossarna har vänt arbetarna ryggen..
  Bara se på derras bidrag från folket som dom tar utan att skämas…
  Tror det beror på rötterna i Nazismen..Falska individer.
  Ponnsan med familj
  AFS

  • Ja Kent den är helt klar för alla med ett normalt förstånd.
   För övriga ett mysterium.

 17. Frågan skulle ställts av Louise till Ellinor, varför är inte du med i SD, för det är partiet på 20-talet som är närmast vad sossarna var före adeln kom in i deras kretsar.

Kommentera