Jussi Björling och det här med bidrag

DEBATT. Boris Benulic skriver om Borlänge, kostnader och invandring. ”Inte behöver Borlänge bevara minnet av sin egen världstenor nu när de fått världskultur”.

Jussi Björling-muséet i Borlänge ska läggas ned. Kostar för mycket, sägs det. Frågan är i förhållande till vad.

Det senaste året har en del, i sin okunskap, fått för sig att det vore en välgärning att riva ned statyer av till exempel Carl von Linné.

Med mindre våldsamma metoder plockar man bort andra delar av den svenska idéhistorien och kulturarvet; personer som haft betydelse för vetenskapens och konsternas utveckling i världen städas undan. De är inget att skryta med liksom. Inget att inspireras av.

Vad spelar det i Jussi Björlings fall för roll att det fortfarande är så att dagens mest framstående tenorer mäter sig med honom?

Stäng muséet.

Vad spelar det för roll att den stilbildande och tongivande musikkritikern och historikern John Barry Steane efter ett besök på muséet konstaterade att det var det bästa sångarmuseét överhuvudtaget.

Stäng det.

JUSSI BJÖRLING – den gudabenådade tenoren – är en av de mest berömda sångarna i världen. Den 24 november 2020 togs beslut om att lägga ned Jussi Björlingmuseet i Borlänge av Kultur- och fritidsnämnden. Här står Jussi i Borlänge, Wikipedia

Vi ser nu hur minnet av vad Sverige var utplånas, och därmed förstår allt färre vad Sverige skulle kunna bli och vara. Historien blir ett tomrum, tillvaron gillar inte tomrum, alltså förväntas vi med tacksamhet ta emot varje nytt kulturellt uttryck som kan fylla de där tomrummen.

Det är inte så att Borlänge kommun saknar pengar.

Tittar jag på bidragen som kultur- och fritidsnämnden ska slanta upp 2021 ser jag att Unga Örnar i Borlänge ska få 1 451 000 kronor för att hålla igång verksamheten på tre fritidsgårdar; Knuten, Träffpunkt Paradiset och Idkerberget.

Att kommunen ska behöva bistå med bidrag till dessa aktiviteter är lite svårt att förstå.

Fritidsgården Knuten drivs av Unga Örnar, ABF, och SSU.

Man kan tycka att dessa organisationer rimligen borde kunna bekosta verksamheten själva.

Träffpunkt Paradiset drivs av Unga Örnar, Verdandi, ABF, Tjärnkraft, Rädda Barnen, Swesom. Rimligen borde även de kunna bekosta verksamheten själva.

De här föreningarna hör till dem som håvar in mest kommunala, regionala och statliga stödpengar för sina aktiviteter, de utgör huvudöarna i en arkipelag av föreningar i Borlänge.

Inte för att jag finner föreningsliv dåligt. Tvärtom…

– Pettersson säger att i Borlänge och hela Sverige finns det pengar om det är till ”rätt” saker. Föreningar bildas inte av intresse utan för att få politiskt inflytande och bidrag. Se bara Unga Örnar, ABF, och SSU, varför och av vem får de bidrag. Som tips så styrs Borlänge av Socialdemokraterna med hjälp av Miljöpartiet, Omsorg för alla, Centerpartiet och Liberalerna.

I Borlänge finns också ett tiotal föreningar som organiserar stadens 3500 somalier som utgör den största invandrargruppen i staden, där närmare 20 procent har utländsk bakgrund. Somalierna är så aktiva i föreningslivet att de inte har tid att arbeta.

Somalierna har blivit duktiga, nästan bättre än svenskar, på att bilda föreningar, för att få stöd och bidrag. Här finns föreningarna som Somali Youth for education, Somaliland förening i Dalarna, Somaliska Freds- och framtidshopp, Somaliska föreningen i Borlänge, Somaliska föräldrar och barn förening i Borlänge, Somaliska Kultur och utveckling i Borlänge, Somaliska kvinnor för utveckling i Dalarna, Somaliska Pensionärsföreningen i Dalarna. Dessutom är den somaliska representationen stark i det övriga föreningslivet som i Unga Örnar, Verdandi och föreningen Tjärnkraft.

Det måste vara svårt för denna medlemmarna av denna befolkningsgrupp att hinna med ett jobb när de är så föreningsaktiva.

Man skulle ju kunna misstänka att det är klanerna som anpassat sig till den svenska strukturen och på så sätt inte bara får verksamhetsbidrag utan också politiskt inflytande.

Läs vidare vad Boris Benulic skriver om Borlänge

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

I Borlänge finns det pengar men inte till Jussi Björling

17 thoughts on “Jussi Björling och det här med bidrag

 1. Jag är ingen operaentusiast, men slank ändå in på museét en dag förra året, och blev imponerad över vad som fanns i det oansenliga huset i parken. Med lite mer information om museét skulle nog turisterna vara fler, operan är stor i Europa och speciellt Jussi Björling
  Överhuvudtaget är kommunerna dåliga i Dalarna att framhäva sina musiker som är från landskapet, enda undantaget är väl Carl Jularbo som ännu har ett museum utanför Avesta.

  Karl Erik Albert ”Charlie” Norman, från Ludvika, hade en gång en festival i staden, men den verkar ha lagts i malpåse. Pengabrist?

  Hans Olof ”Putte” Wickman är ju en annan klarinettartist som på sin tid var stor både i USA och Europa, men som fallit i total glömska, trots att han var stor inom jazzen. Trevlig och lättsam man, mycket humor och med bägge fötterna stadigt på jorden.

 2. Typiskt socialister. Allt som inte är socialistiskt ska bort.
  Socialister är, per definition, idioter.

 3. 2019 betalade Borlänge ut 106 miljoner (!) i socialbidrag. Jussi Björling är ju bara början på de drastiska besparingar som kommer att krävas för att betala ut socialbidrag till ”kulturberikarna”.

 4. Jag följde något motvilligt med på en utflykt till Birgit Nilsson Museet i Västra Karup. Jag uppskattar verkligen hennes sång, men museum om en person var för mig tveksamt.

  Så fel jag hade i förväg. Jag blev helt bedårad och intresserad i detta museum. Tydligen många besökare. Gör något lika bra om vår andra stjärna Jussi Björling i Stora Tuna.

 5. Stenbock tillhör inte dem som ser sin idol i Björling,men har under mina år i främmande länder förstått,att denna Borlängebo o. Svensk är en enormt välbekant inom sin genre.
  Har t.o.m. fått frågor,om jag kunde skaffa med hans alster av 78-varvs grammofonskivor,till såväl USA som Tyskland.
  Tydligen är detta ytterligare ett bevis för,att man inte blir profet i sitt eget hemland ? Eller,tillåtes växa sig allt för stor,i Sverige ?

 6. Detta liksom den fula statyn är en skymf mot minnet av Jussi Björling. Pavarotti lär ha sagt en gång till en stöddig adept: ”tror du att du är Jussi Björling?” Vilket visar på Jussis popularitet och storhet även utomlands!.
  Jag gillar allmänt sett inte opera men just Jussi går bra att lyssna på, hans otroliga röst och dess styrka utan att bli det minsta irriterande!
  Kulturmarxismen bryter ned all god kultur och leder landet mot avgrunden!

 7. Borlänge tar bort ortens stothet. I världen talar man om den nordiska rösten, att den är speciell och vacker. Nu ska man ha bönebröl från en minaret. Snacka nerköp. Ska Borlängeborna ha de somaliska (muslimska) föreningarna som sin stolthet?
  Operan har idag blivit mer teater, Jussi kunde stå med en publik och trollbinda alla med sin röst. Jenny Lind, Birgit Nilsson. Var stolta för det är jag då jag möter folk som hyllar dem-utanför Sveriges gränser.
  Inom vetenskap detsamma-Linne hur stor som helst. Han har lagt grunden för den gröna revolutionen och all växtförädling och förståelse för naturen. Byts ut mot en snorunge som kan allt om klimatet. Symboliken tydlig

 8. Vi har tydligen inte lärt oss ett skit. Historien upprepar sig.
  Nordamerikas urbefolkning.
  Sydamerikas urbefolkning.
  Australiens urbefolkning.

  Erövrarnas invasionsstyrkor sopade effektivt bort det mesta av det mångtusenåriga kulturarvet från ländernas rättmätiga befolkning.

  Nedmonteringen pågår för fullt, mitt framför ögonen på oss.
  Hånet mot Jussi är bara en i mängden av all självförnekelse. Det sker överallt. Hela tiden.

  Hur var det nu Mååna sa ? ”Vad har vi för löjliga traditioner ? 1:a maj och sån´t larv ? Kanske inte, men kunde ha varit…

 9. Vaarför sång, musik och dans när det finns högtalare på en minaret,som skränar utan sans och balanss.

 10. Vi ska förakta svensk kultur och vår historia och samtidigt hylla invandrarnas kultur, historia och religion.
  Undrar varför Sverige blev framgångsrikt och de nya flytt undan sitt ursprung?
  Ändå ska vi tvingas tro på att de nyas kultur, ska göra Sverige ännu mer framgångsrikt

 11. De är så sjukt främmande för mig. De kommer aldrig rota sig i Sverige utan alltid leva som parasiter. I Afrik saknas inte betesmark eller mark att skörda på. Det som saknas är drivet att göra något vettigt från då man stiger upp till man går och lägger sig.
  Det är inte synd om somalier i Somalia. Det finns inga skäl att låta dem komma hit och snylta på oss.

  Kör ut dem nu då problemen eskalerar för varje generation.

 12. Jussi Björling var känd i hela världen för sin sångbegåvning,
  idioterna som styr idag kommer i framtiden bara vara kända för
  att dom helt saknar begåvning !

  Istället för att stå upp och erkänna, att vi har betett oss naivt
  och dåraktigt med att ta på sig kostnader som inte är vårt problem
  i Sverige, så sparar man in på dem som gjort sig kända något!

  Varför inte göra några dumhets monument över er själva ??

  • Ja du Tony. Personer helt utan begåvning brukar heller inte vara de största tänkarna. Hur dessa kunnat fått förtroende att styra och ställa är ett stort problem.

Kommentera