Storbritannien: Två steg mot totalitarism


av Andrew Ash

 • Det har nästan blivit en daglig företeelse att man stöter på nyheter om föräldrar som blir ”ställda mot väggen” av deras nypolitiserade barn för att de på sociala medier uttrycker ”felaktiga”, ”icke-woke” åsikter, eller om folk som får sparken för något de kanske har sagt för flera år sedan.
 • Denna känsla av berättigande har kommit att prägla en grupp vars yngre demografi inte verkar ha någon förståelse för krigens hemskheter – eller för riktigt lidande för den delen – i deras egna relativt bekväma liv.
 • Denna brist på respekt – eller förstående – för historia, tillsammans med ett uppenbart behov av att uppfinna, importera eller återuppliva missnöjesanledningar från förr, ledde då dessa demonstranter till att förespråka ett vållande av vad de anser är rätt hämnd för ett klagomål på folk som inte har varit delaktiga i att orsaka dem.
 • Tolerans kan man bara förvänta sig av andra … En mans frihet, verkar det som, har blivit en annan mans orsak till förbittring.
 • Demonstranternas avfärdande av det brittiska arvet, ett bud på att ”upphäva” historien, verkar vara ett hot mot nationen. Vi har tydligen inget att vara stolta över. Våra bedrifter har tydligen inte varit mycket mer än ett ont, patriarkalt systems byten. Detta missnöje förolämpar inte bara, genom att lova trohet till detta narrativs marxistiska arkitekter, minnena av de som stridit och dött för de friheter vi nu tar för givna, det tar också två steg mot totalitarism.

Det fanns en tid då britterna var kända för sin stoicism, deras förmåga att kämpa sig igenom svårigheter, oavsett vilka odds de hade. Den så kallade ”blitz spirit” från åttio år sedan, då nationen ”tog sig samman och gick vidare”, trots nazisternas bombardering av våra städer, präglade en generation som hade genomlidit två världskrig utan att förgöras.

Men under covid-pandemin har denna ”blitz spirit” varit påtagligt frånvarande. Det har verkligen inte funnits mycket av att man som nation har tagit sig samman; istället har det varit mycket bråk, smutskastande och förolämpning bland politiker, aktivister och den allt mer fragmenterade befolkningen.

Läs vidare


5 responses to “Storbritannien: Två steg mot totalitarism

 • Argus

  Jag har haft funderingar på om det verkligen blivit sämre i Europa om Nazityskland vunnit kriget. Historien relativiserar allt och de flesta har glömt att det fanns en ännu vidrigare regim i Europa vid den tidpunkten. De flesta har inte ens koll på att Nazityskland och Sovjetunionen hade delat upp Polen, Baltikum och Finland bara dagar innan andra världskriget bröt ut.

  När en totalitär regim föll passade en annan på i det maktvakum som uppstått efter Nazityskland, Churchill och Roosevelt att flytta fram sina bopålar ordentligt och det skulle dröja mer än 45 år innan den också kollapsade under egen tyngd med lite hjälp från Reagan och Thatcher. Gränserna flyttades och hela folk drevs på flykten i sann kommunistisk anda.

  Nu är Sovjetunionen borta, Kina är en oskön blandning av kommunistisk diktatur, vulgärkapitalism och kleptomani och de flesta andra kommunistiska eller halvkommunistiska stater har taggat ner. Fram träder då en generation som fått allt serverat på silverfat tack vare århundraden av utveckling som möjliggjorts tack vara [sann] liberalism och marknadsekonomin och tycker att en kapsejsad totalitär ideologi med ett ännu sämre ekonomiskt system är en god idé.

  Gilla

 • Moberg

  Ett märkligt fenomen bland folk som läser vinklade artiklar att det inte vet det, finns ingen svensk lag som förbjuder självständigt tänkande.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Rätt där , Olof .p . När skall folk lära sig att lyssna / läsa av media på ett kritiskt sätt ? Inte bara svälja allt ! Mvh Sjöström

  Gilla

 • Jocke Rantanen

  Skälet till detta är helt enkelt att man har lärt sig utnyttja demkratin för sina egna ändamål. Att demokratin ger ”skräpfolket” makt för att dessa representerar majoriteten.
  Detta kan enkelt demontreras av Cov-19.
  Här i Finland har situationen vänt sig och antalet fall ökar. Ändå skall krogarna hållas öppna även om en stor del av smittan kan spåras just till dessa ställen.
  Media skriker för öppethållande eftersom media vill vara till lags för denna grupp som median lever av.

  Gilla

 • Olof.p

  Orsaken heter media, som till 90% ägs av ett fåtal personer i syfte att hjärntvätta befolkningen. Och det verkar som media lyckats.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: