Afghan fick inte lägenhet, hotade skära halsen av enhetschef


INVANDRING. Historien är inte färsk men en av hundratals. En afghan vid namn Tofan Mojahidi anlände till Sverige 2012 och placerades som ensamkommande flyktingbarn i Dorotea. Han fick prova på olika slags boenden, men tycks inte ha trivts någonstans. Därefter ska han ha tillbringat ett par år i Stockholm, men runt 2015-2016 var han tillbaka i Dorotea. Där ville han dock inte stanna, utan bestämde sig för att kräva att få en lägenhet i Stockholm.

Socialtjänsten var inte tillräckligt tillmötesgående inför Tofans ödmjuka begäran, så i augusti 2018 bestämde han sig för att krydda kravet med hot om att skära halsen av enhetschefen och att blodet skulle flyta i Dorotea.

Ur dom och fup:

Hon arbetade vid gärningstillfället som tillförordnad enhetschef på socialtjänsten i Dorotea kommun. Den aktuella dagen ringde Tofan Mojahidi in till socialtjänsten. Han ville inte prata med sin handläggare så han fick prata med NN istället. Under telefonsamtalet med NN var Tofan Mojahidi upprörd över att han hade blivit erbjuden lägenhet i Dorotea istället för Stockholm. Tofan Mojahidi skrek och sa att han skulle döda NN och NN2. NN2 var Tofan Mojahidis kontaktperson. Tofan Mojahidi sa även att han skulle skära halsen av NN och NN2. Efter en stund satte NN telefonen i högtalarläge så att även övriga kollegor kunde höra samtalet. NN uppgav även till Tofan Mojahidi att hon tänkte göra en polisanmälan. Tofan Mojahidi sa då att han inte brydde sig om fängelse och att han skulle döda alla på socialtjänsten.

Han sa att blodet ska rinna i Dorotea, och att han skulle komma och mörda, eller döda alla. […] Det var vid två tillfällen som jag hörde att han sa att blodet skulle rinna i Dorotea.

Det är på grund av honom som kommunen har låsta dörrar. Han har hotat tidigare och även försökt att sticka ner en personal på ett boende innan.

Ur förhör med Tofan:

Vad säger du om detta? (förhörsledarens fråga)
Tofan säger att han minns ingenting av detta, de är duktiga på att hitta på de på socialtjänsten. Det vet Tofan.

Det handlade om att du ville ha lägenhet i Stockholm.

Tofan säger att han inte ens fick lägenhet i Dorotea.

Tofan säger att då detta händer så hade han inte någon egen lägenhet utan bodde hos sin svenska mamma som adopterat Tofan.

Tror du att de ljuger?
Absolut, detta är inte första gången som Tofan har problem med socialtjänsten. Tofan anser att de gör ingenting.

Tofan Samander Mojahidi, född 1996 och medborgare i Afghanistan döms för olaga hot till 100 dagsböter á 50 kronor. Ingen utvisning.

-Pettersson undrar vad syltryggarna his våra myndigheter sysslar med? Varför är Mojahidi kvar i landet och går omkring lös i Hälsingland? Vem tar ansvaret om han gör allvar av sina hot att våldta och mörda?

Tidigare domar

Första domen är från 2013, för skadegörelse och olaga hot. Han hade orsakat skador för 15 000 kr på ett HVB-hem, gjort utfall med kniv mot en kvinna i personalen och följt efter en annan boende med kniven i hand.

Anledningen till Tofans agerande var att han samma dag varit hemma från skolan och därför inte fått åka på sin kickboxträning i Lycksele;

Han tog tag i NN3s krage, höll kniven i höger hand och uttalade något om att han hade dödat människor tidigare och att han kunde göra det igen.

Vid tiden utreddes han för ytterligare olaga hot samt ofredande.

I april 2016 dömdes han på nytt för olaga hot. Han pratade om att strypa, våldta och mörda tre ur personalen, när han skulle flytta ur en träningslägenhet;

Han pratade om folk på boendet som varit elaka mot honom och han skulle strypa och våldta NN4 samt mörda NN5. Tofan beskrev detaljerat om vassa föremål och [annan] tog det på största allvar.

Tofan Mojahidi kom ner och bankade på dörren och ville prata med NN6. NN6 nekade honom inträde till lägenheten och sa att han var upptagen. Tofan skrek tillslut genom brevinkastet att han skulle koppla ett ”submissiongrepp” på NN6 och sprang därefter ut på utsidan av byggnaden och tittade genom fönstret.

Ett halvår senare, i november 2016, dömdes han för förgripelse mot tjänsteman. Den här gången hade han hotat att bränna upp socialsekreterarnas bilar och att vänta på dem efter jobbet;

Tofan Mojahidi har vid ett telefonsamtal med socialsekreteraren NN7 otillbörligen uttalat att han skulle komma och bränna upp deras bilar och att hon hade en blå samt att han skulle stå utanför och vänta och att han visste när de slutade. Tofan Mojahidi har uttalat detta i syfte att tvinga NN7 att se till att han fick pengar eller för att hämnas för att han inte fått pengar han ansåg att han skulle få.

Bakgrund

Tofan sökte asyl i Sverige 2012 och kom till Dorotea. Enligt en socialsekreterare 2013 ”sökte han tryggheten”. Han fick tidigt kritik av personal på boendet för misskötsel och dåligt beteende. Under introduktionskurs på Lärcenter blev det också problem.

Han var missnöjd med boendet och ville bo i familjehem där det fanns barn. Detta tillgodosågs. I ett nytt yttrande tre månader senare kan man läsa om resultatet – det fungerade inte. Det största problemet ska ha varit att han inte kunde acceptera familjens hund.

I Afghanistan ska han ha gått ca fem år i grundskola och sedan läst svenska för invandrare i två år i Stockholm. Sommaren 2015 praktiserade han i en månad på ett äldreboende i Solna. I mars-april praktiserade han på ett hotell i Dorotea. Han erhåller 4.000 kr/mån i socialbidrag.

Inför fjärde domen hade han fortfarande enbart afghanskt medborgarskap. Påföljden har i samtliga fall stannat vid dagsböter eller ungdomsvård. Inget yrkande på utvisning har gjorts. Tofan är idag folkbokförd i Hälsingland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Afghan fick inte lägenhet, hotade skära halsen av enhetschef

 • Nizze

  Vad skulle hända med en bostadslös svensk som uttryckte sig som afganen? Höga böter eller fängelse!

  Gilla

 • Moberg

  Vad är det som hindrar domare och nämndemän att inse vilka signaler såna domar sänder till individerna som kommer från länder som styrs av sekten?
  ”Du mannen inga straff får vi om vi gör som vi vill, nu går vi ut och visar vem som bestämmer.”

  Gilla

 • Tony

  Men det är också en runa över vilka ryggradslösa individer som styr landet, både bland politiker och rättssystem, redan vid första dödshot
  borde det göras klart för idioten att vid nästa hot åker han ur landet!

  Gilla

 • hllviken

  Svenska skattebetalare finansierar:

  Gilla

  • Tony

   Och då är ändå månggifte förbjudit i Sverige, men det
   kringgår man genom att påstå att dom var gifta redan när
   dom kom hit???? Var man tvungen att ta emot dem då??

   Vad är en lag värd ifall den inte gäller alla?

   Gilla

 • Pålsjö

  Från bloggen Livsglimtar, som skriver att Jan Carlzon, en av Sveriges kändaste direktörer, fick stående ovationer när han inför 500 åhörare pratade flyktingar på Kvalitetsmässan i Göteborg 2015.

  Han sa: ” – Ingen kan kalla mig rasist. Hela mitt yrkesliv har byggt på öppenhet mot världen. Men nu är jag för första gången oroli. Jag känner stor oro. Öppnar man sin famn måste man också öppna sina ögon. Välkomnar vi människor på flykt måste vi också kunna ta hand om dem. Vi kan inte ta emot fler än vi klarar av. Det förvånar mig att politikerna inte har förstått det”.

  Livsglimtar fortsätter:
  ”Idag ser inte alla, men fler vart invandringspolitiken har burit oss. Dessa hätska män som nu vandaliserar vårt land, vårt folk, de sökte en fristad från krig och elände, från länder ingen vill bo i, men semestrar där gör de gärna. Med sig hit tog de allt de sa de ville lämna”.

  Läs hela texten:
  https://livsglimtar.com/2020/08/31/tiden-ar-inte-alltid-nagot-som-laker/

  Gilla

 • Inger

  Vad gör denna avskyvärda person över huvud taget i Sverige? Att inte utvisa honom, måste vara ett brott mot oss svenskar. Vad är skälet till hans fortsatta vistelse i Sverige?

  Gilla

 • Cinna

  De har höga förväntningar på Sverige, de som kommer hit; de påstår att de blivit lovade hus, fina jobb, fru mm mm. -Av människo-smugglarna får man väl anta då.

  De tycks aldrig ha hört att ”låter något för bra för att vara sant, så är det oftast det”?

  Oroligt nog blir de inte arga på de ljugande smugglarna, utan på Svenskar och svenska myndigheter!

  Gilla

 • ossie

  Skicka fanskapet till Kabul där kan han ställa sig i bostadskön.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Tokfan , så klart han skall förpassas till sitt hemland !! Mvh Sjöström

  Gillad av 1 person

 • Tritonen

  Tokfan

  Gilla

 • Eivor

  Att myndighets personer ljuger och inte är att lita på, där har han rätt i sak. Många ljuger tyvärr då det inte resulterar i bestraffning. Men att ha allt detta i bagaget tyder på att han borde utvisas. Alla ljuger inte och detta är helt enkelt för mycket. Ut din vidriga apa. Hälsa mamma när du är hemma, i ditt hem i ditt land.

  Gilla

 • Kungen

  Han ska få hjälp såklart. Det bästa för honom och det bästa för Sverige är en enkel biljet till sitt hemland. Där får han säkert det boende han önskar……

  Gilla

 • rustibus46

  Han betalar sig längre fram. Arma land

  Gilla

 • hllviken

  Det finns gott om plats i de skattefinansierade kungaslotten, Sagerska Palatset, invandringsvurmarnas lyxvillor m.fl

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: