Dansk medborgare hotas med utvisning från Danmark

BROTTSLIGHET & INVANDRING. I Christiansborgs slott, Köpenhamn, finns det danska parlamentet, Folketinget. Förutom Folketinget finns där även i slottets ena flygel vissa av regeringens ministerier, främst Danmarks statsministers kansli Statsministeriet. I den andra flygeln har Højesteret (Danmarks högsta domstol) sina lokaler. Det finns dessutom kungliga representationslokaler i slottet, men för detta ändamål används främst Amalienborgs slott.

Christiansborgs slott, Foto: Julian Herzog, Wikimedia

Nu åtalas en 32-årig man för två brandattacker mot slottet. Polisen har tagit till den tunga delen av strafflagen mot mannen för att ha satt eld på Christiansborg två dagar i rad. Han var också två gånger tvungen att ge upp med att kasta tre Molotov-cocktails på slottet eftersom han blev störd av förbipasserande.

32-åringen anklagas för att ha ”kränkt folketingets och regeringens säkerhet och frihet” enligt strafflagen 11 §. Det straffas med upp till 16 års fängelse och i särskilt försvårande omständigheter med livstids fängelse. Dessutom anklagas han för mordbrand och försök till mordbrand.

Den tilltalade går dock inte i fängelse eftersom han har förklarats psykiskt sjuk och därför är åtalet ett förslag för behandling på en psykiatrisk avdelning på obestämd tid.

När 32-åringen häktades i förvar i Köpenhamns domarvakt den 9 februari förklarade han att det inte fanns något politiskt motiv för hans handlingar:

  • Jag var frustrerad. Det har ingenting att göra med den politik som bedrivs där. Det är något personligt för mig. Det är inte som att jag vill ha en ny regering, sa han.

32-åringen är av utländskt ursprung, och i åtalet förbehåller sig åklagaren att kräva återkallande av det danska medborgarskap och utvisning. Myndigheterna undersöker om han har dubbelt medborgarskap.

De två bränderna vid Christiansborg orsakade begränsad skada för totalt cirka 45 000 DKK. Den första inträffade den 7 februari i år kl 23.50, där 32-åringen enligt åtalet kastade tre Molotov-cocktails på Dronningeporten i Prins Jørgens Gård. Branden kostade reparationer för 18.800 DKK.

Läs vidare på danska Ekstra Bladet…

-Pettersson en brandbombsattack i Sverige som ställer till skada för 45.000 kronor hade knappast räknats som något annat än pojkstreck. Hot om 16 år i fängelse och utvisning hade inte funnits på världskartan…

32-åringen ställs inför rätta den 30/11 och 1/12 2020.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Dansk medborgare hotas med utvisning från Danmark

  1. Naturligtvis ska såna människor utvisas när det är möjligt. I Sverige tror man ibland att Svenska myndigheter inte förstått att även kriminella flyktingar får uppehållstillstånd. En del är flyktingar p.g.a. att de redan är kriminella i sina hemländer. Dom ska myndigheterna förstås skicka tillbaks genast.

Kommentera