Jonathan Andersson döms för knivmord på en afghan samt mordförsök på afghan och kurd

BROTTSLIGHET. Jonathan Andersson, 19, döms för mord och mordförsök till 12 års fängelse efter att ha attackerat flera personer med kniv i Kungsträdgården i Stockholm i somras, meddelar Stockholms tingsrätt.

Andersson döms för att ha mördat en ung man med kniv, försökt mörda ytterligare två män samt försökt hugga en fjärde man. Attackerna inträffade den 1 juli i år, i och omkring Kungsträdgården i Stockholm.

Andersson döms även för olaga hot som ska ha uttalats mot den mördade mannen tidigare under kvällen. Han döms även för försök till grovt rån för en händelse som utspelade sig två dagar före mordet. Jonathan Andersson uppgav att han attackerade männen i nödvärn, men tingsrätten köper inte den förklaringen.

Påföljden blir 12 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till flera drabbade personer.

TIDIGARE 2020-10-19. Svensk åtalas för mord på en afghan och mordförsök på afghan och kurd

VÅLDSVÅGEN. Jonathan Andersson har dödat Ismail Tajlik genom att utdela tre knivhugg mot Ismail Tajliks vänstra bröst och överkropp. Av knivhuggen har Ismail Tajlik tillfogats stickskador på bröstets vänstra sida, bröstkorgens vänstra sida och vänstra sidan av bröstet samt skador på brosk, revben, lungsäck, lunga, hjärtsäck och hjärtat. Stickskadan i bröstet med en stickkanal in i hjärtat har fått till följd att Ismail Tajlik avlidit, står det i åtalet vid Stockholms Tingsrätt med målnummer B 10702-20.

Jonathan Andersson har också försökt döda Vahid Shafaepour och Abolfazl Ahmadi med knivhugg.

I dag måndag den 19 oktober har kammaråklagare Cecilia Holmbom vid City åklagarkammare väckt åtal vid Stockholms tingsrätt mot en man för mord och försök till mord på två andra personer i Kungsträdgården den 3 juli 2020.

– Efter en omfattande utredning har jag i dag väckt åtal mot en 19-årig man för bland annat mord och försök till mord på två andra personer den 3 juli i Kungsträdgården, säger kammaråklagare Cecilia Holmbom.

– Den sammantagna bevisningen, som består av fynd från brottsplatsen i förening med olika utredningstekniska åtgärder genom bland annat inhämtning av övervakningsfilm, utlåtanden från Nationellt forensiskt centrum och förhör med vittnen, gör att jag nu väcker åtal i ärendet, avslutar Cecilia Holmbom.

Det är Stockholms tingsrätt som beslutar om tidplan för huvudförhandling i målet.

 • TIDIGARE 2020-07-07. Ismail mördades av en svensk när han och vännerna satt och chillade

BROTTSLIGHET. I onsdags, den 1 juli knivskars tre unga män i centrala Stockholm. Ismail dog på sjukhus medan Shalyar och Mohammed blev lindrigt skadade. 

Shalyar kommer från Kurdistan i Irak. Mohammad och Ismail som höggs till döds kommer från Afghanistan. Shalyar och Mohammad säger att de attackerades helt oprovocerat när de satt och ”chillade” detta enligt Aftonbladet.

Synonymer till chilla är ta det lugnt, slappa, ha det skönt, softa, relaxa och jag tvivlar på att man blir knivhuggen då.

Den 19-årige misstänkte gärningsmannen heter Andersson, född 2001 och kommer från Hässelby, i västra Stockholm. Han är dömd för brott tidigare och har haft problem med droger sedan nedre tonåren.

Andersson hävdar att han handlade i självförsvar.

-Pettersson vet inte vad som hänt men det fanns gott om vittnen så det får rättegången utvisa. Däremot tror jag inte på Aftonbladet som verkar dra en snyfthistoria om helt oskyldiga, skötsamma och arbetsamma invandrare.

Enligt ExpressenAlla tre offren för knivattacken är unga män är födda i Afghanistan, det är dock inte den misstänkte gärningsmannen. Vittnen på plats beskriver bråket för Expressen.

– De började putta runt varandra. Det var mycket skrik. Sedan tog de ut sina skärp och började slå varandra. Det kom folk från alla håll. Först var det runt 15 grabbar och sedan kom det fler och fler, säger ett vittne.

Ett annat vittne bekräftar ungefär samma bild.

– En kille höggs ner här. Det var kanske tio personer. Sedan sprang de däråt, säger personen och pekar mot Västra Trädgårdsgatan.

Enligt Expressens uppgifter var upprinnelsen till bråket att ett av offren stötte på den nu gripne mannens flickvän. Därefter slog han gärningsmannen med en flaska i huvudet. Och det fick den nu gripne mannen att dra fram en kniv och hugga.  

 • TIDIGARE 2020-07-01. Tre afghaner knivhuggna i centrala Stockholm, en dog på sjukhus

BROTTSLIGHET. Tre personer har knivhuggits i centrala Stockholm. Två av dem knivhöggs på Västra Trägårdsgatan och den tredje i Kungsträdgården, precis i närheten. Enligt Stockholmspolisen ska det ha varit ett slagsmål på platsen och SOS-alarm bekräftar att det pågår en insats i området.

– Tre ambulanser, en akutläkarbil och sen har de även ett ledningsfordon. Vi fick in larmet 19.49, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS.

En misstänkt gärningsman är gripen enligt uppgifter till tidningen. Gärningsmannen ska ha lindriga skador. Skadeläget för en av de andra är allvarligt.

Uppdatering: En av afghanerna har avlidit.

Alla tre offren för knivattacken är unga män födda i Afghanistan enligt Expressen. Ingen nationalitet på den misstänkte gärningsmannen nämns.

Polisen

-Pettersson säger att mångkulturen är spännande…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Jonathan Andersson döms för knivmord på en afghan samt mordförsök på afghan och kurd


 1. … smärre gåta, att det inte ”TiLTAT” för fler, nu lite mer än halvvägs på den inledda exprimentet? …tyder detta på någon sorts styrka eller vadå, från övriga 2-3 av 7 miljoner mähän… ett litet ynka tapp (offerlamm) är väll egentligen smått blaha i det förhållandevis stora blå-gula havet?

 2. Den omskrivne brottslingen Henrik Evertsson har tilldelats stora journalistpriset. Hur ska detta sluta?

  Kommer han att få något straff eller blir det bara en påföljd?

 3. Det måste väl hända någon gång att de ger sig på fel kille. Verkar vara ett klart fall av nödvärnsexcess med ett s.k. granskningsnämndsavgörande. Även om det är nödvärn (eller nödvärnsexcess) skall det inte ANSES vara det.

 4. Ni hör hur sjukt…svenskarna får inte försvara sig…svenskarna ska vara helt apatiska och tacka för att bli utsatta för brott.
  SANNINGEN MÅSTE DÖLJAS, ENLIGT PARTIBOKEN 🤮

  De invandrare som torterade de unga svenskarna på kyrkogården, får säkert Nobels fredspris och varsin bostadsrätt med all inklusive på Östermalm, som DU får betala.
  EN VINST FÖR SAMHÄLLET 😡

  SVERIGE BEHÖVER AKUT VÅRD !

  💐 till denna unga kille som fått sitt liv förstört.

 5. ”Enligt Expressens uppgifter var upprinnelsen till bråket att ett av offren stötte på den nu gripne mannens flickvän. Därefter slog han gärningsmannen med en flaska i huvudet. Och det fick den nu gripne mannen att dra fram en kniv och hugga.”

  Det skulle jag kalla för nödvärn. Hade gärningsmannan varit afghan och brottsoffret svensk hade afghanen blivit frikänd.

Kommentera