Försvarsallians Finland- Sverige


FÖRSVAR. I Finland diskuteras en försvarsallians mellan Sverige och Finland och det är glädjande. Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen utesluter inte det alternativet men säger samtidigt att det är för tidigt att diskutera saken, skriver Svenska Yle, medan utrikespolitikern Erkka Tuomioja (Sdp) säger att ”alla vet att Sverige inte vill”.

En svensk Jas 39 Gripen och en finsk F18 Hornet under flygvapenövning. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

– Det bästa sättet att fördjupa det här samarbetet är att ta ett steg i taget, sa Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen under ett säkerhetspolitiskt seminarium på Hanaholmen, utanför Helsingfors.

Sedan Finland och Sverige undertecknade en gemensam handlingsplan år 2014 så har försvarssamarbetet fördjupats på flera plan, bland annat så har det skapats en svensk-finsk marin stridsgrupp och det har även blivit lättare att använda varandras marin- och flygbaser. I somras uttryckte försvarsministrarna att de vill fördjupa samarbetet ytterligare.

Kanerva anser att behovet av ett statsfördrag mellan länderna är större nu, då hoten inte nödvändigtvis följer traditionella geografiska gränser. – Ett hot för Sverige är att Finland råkar ut för en kris eller konflikt. Det är ödesdigert för Sverige. Det är lätt att se att det är till fördel för Sverige att försvara Finlands suveränitet. Gränsen för Sveriges försvar börjar inte vid Tornedalen, utan i nuläget är det längre bort. Det konstateras i våra underrättelselagar och samma filosofi finns i Sverige, har jag märkt, säger Kanerva.

– Pettersson säger att det låter klokt med en försvarsallians mellan Sverige och Finland…

Sverige och Finland har likartade säkerhetspolitiska utgångspunkter. Båda länderna vill fördjupa ett redan omfattande samarbete på försvarsområdet. Försvarsmakterna för Sverige och Finland samarbetar redan och övar flera gånger per år tillsammans, och har gjort planer för gemensamma operationer vid behov.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Försvarsallians Finland- Sverige

 • Br

  Då kan de ju genast skicka trupper o hjälpa oss med inbördeskriget i Sverige!!på en sidan Afrika , Mellanöstern o regeringen.å den angripa parten hederliga arbetare.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Kanske dags för f.d östra rikshalvan att överta och styra över Sverige genom kloka finländska politiker och myndigheter med huvudstad i Helsingfors.

  Gilla

 • sptb

  Vad ska vi ha försvaret till? Ryssar är ju våra vänner och framför allt ledstjärnor för konservativa invandringskritiska värderingar. Ännu långt efter att EU blivit ett kalifat håller Ryssland fast vid traditionella värden och europeisk kultur. En försvarsallians med Ryssland är det som vi borde satsa på!

  Gilla

 • Andersson

  Satan perkele här slipper inga svenskar över bron:

  Gilla

 • Kungen

  Rättelse på tidigare inlägg : Jag menar givetvis en nordisk allians med samtliga nordiska länder

  Gilla

 • Kungen

  En skandinavisk försvarsallians vore ännu bättre. Vi är ju grannar och har mycket gemensamt. Om vi samtidigt går ur eu har vi stora resurser att använda på ett för oss mycket bättre sätt. 😃😃👍👍

  Gilla

 • hllviken

  *SwebbTV live* var särskilt intressant idag; Anders, försvarsanställd, förklarade att Sverige befinner sig i ”Skymningsläge”.

  Sedan ringde en kvinna från Malmö in och berättade att alla hennes muslimska vänner säger ”Vi tar över Sverige”…. sedan bröts sändningen. Vem bröt?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: