Minst 147 miljarder i bistånd de närmaste tre åren

EKONOMI & SKATTER. Nästa år är det ovanligt få kommuner som behöver ta till skattehöjningar på grund av allt statligt stöd. Men om ett par år ser det knepigare ut att få ihop plus och minus, enligt kommunsektorn.

Bild från Politikfakta

– Kollektivtrafiken har inte fått täckning. Den bedrivs i kollektivtrafikmyndigheter i regionerna. De har fått tre miljarder, men räknar med 7,5 miljarder kronor i förlorade biljettintäkter.

Tandvården tillhör också förlorarna: – Där räknas det med två miljarder i intäktsbortfall, men tandvården har inte fått något alls.

Om ett par år ser det också riktigt knepigt ut för de flesta kommuner och regioner, enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR – Sveriges Kommuner och Regioner. Då finns inga statliga stöd aviserade.

År 2023 ser ingen kommun av Sveriges 290 kommuner ut att få i hop sin ekonomi.

– Pettersson är inte ekonom men jag begriper att alla skattepengar kommer från dem som arbetar, ytterst från privat verksamhet som skapar ett värde som folk vill betala för. Det finns ingen sedelpress i källaren på riksdagen eller kommunhuset, utan varje skattekrona kommer ifrån någon som har arbetat ihop den och det är långt ifrån säkert att politikerna är bättre på att använda dessa pengar än vad du är. Du hade kunnat använda pengarna till något du tycker är viktigt. Det hade också skapat nytta. Istället försvinner mängder med pengar till det politikerna tycker är viktigt och det är garanterat inte samma sak som det jag tycker är viktigt.

2023 ser ingen kommun ut att få i hop sin ekonomi, vi vet heller inte hur stora skatteintäkterna blir, mängder av människor kanske blir av med jobben på grund av pandemin och då rasar skatteintäkterna.

Politikerna verkar dock inte ta hänsyn till detta. Internationellt bistånd ska enligt regeringen uppgå till 46829 miljoner kronor 2021 och för år 2022 och 2023 beräknas 49122 miljoner kronor respektive 51382 miljoner kronor gå till internationellt bistånd.

Till detta kommer bistånd från EU och FN dit Sverige betalar stora pengar.

– Nåväl, Pettersson är inte ekonom men helt klart skulle statsbudgeten se annorlunda ut om jag fick vara med att påverka, jag tror den skulle bli mer socialdemokratisk, från den tiden när socialdemokraterna var socialdemokrater…

En socialdemokrat från den tiden när socialdemokrater i Sverige var socialdemokrater.
Per Albin och socialdemokraterna på marsch

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Minst 147 miljarder i bistånd de närmaste tre åren

 1. Eftersom välfärden urholkas av migrationen, måste samhället upphöra med invandringen av bidragsturister. Hotet farligare än klimathotet är att bidragsturismen fortsätter, som om allt är bra medan samhället rämnar av resursbrist. Bistånden ska i första hand gå till alla län och kommuner, som har dyra skatter men inte klarar välfärdsservicen. Jag förstår inte problemet med den självklarheten, som skulle locka folk att även flytta ut till landsbygden. Vad har svenska invånare gjort regeringen för ont annat än bevittnat en och annan lögn, förskönande beskrivningar av importerad kriminalitet, skattehöjningar och vårdslös förvaltning av välfärden. Bästa förebyggande åtgärderna mot kriminalitet är utvisningar av alla brottslingar, som är möjligt och totalt stopp på all bidragsturism.

 2. Vi borde närma oss den gräns när även de med lägre IQ
  förstår att vi inte kan ta hand om hela ”U-världens”
  obegränsade barnafödande !

  (50% av alla människor är dummare än genomsnittet !)
  (en genomsnittsdum är heller inte någon starkt lysande
  stjärna !)

  Största problemet för såväl ekonomi som svält och klimat
  är U-världens (islam) enorma barnafödande!

  – gå en tur i centrum på din stad/samhälle så ser du själv!
  Du ser, garanterat, många spöken med sopsäck över huvudet,
  barn i barnvagn + två – tre barn i händerna!

  Detta ingår i tekniken (beskriven i deras ”lagbok”) för hur de
  ska ta över makten i landet!
  (den makt som socialdemokraterna redan 1999 sålde till
  ”främmande makt” genom kontraktet med Muslimska
  Brödraskapet!)

  => tro gärna att allt ska bli bra – om det tröstar !
  => jag tror på verkligheten …………!!!
  => d.v.s. vi får inte förbli handfallna inför den förestående
  katastrofen – för Vårt Fosterland, våra svenska medborgare
  och för klimatet !

  (varför säger inte Greta något om detta ?)

 3. Vår allsmäktiga ”goda” minoritetsregering sprätter ut våra pengar till ekonomiinvandrare och till korrupta regeringar i u-länder. Men pengar för att svenskar och svenska företag ska överleva cov19 tar slut.

 4. På Socialdemokraternas banderoll ovan där Per Albin Hansson m fl partikamrater på sin tid marscherade stod det …

  FÖR SVERGES FRIHET OCH OBEROENDE!

  Efter Stefan Löfvens maktinnehav skulle texten på socialdemokraternas banderoll behöva ändras till …

  FÖR SVERIGES OFRIHET OCH BEROENDE!

 5. Våra skattepengar vräks ut till diverse skurkstater och rätt i diktatorernas fickor. Våra politiker som låter detta ske är ju rent kriminella.

 6. Varför ska kommunerna få statligt stöd i början ?? Det är ett sätt att skjuta problemet framåt och även att muta kommunerna. Nej låt kommunerna stå för alla kostnader direkt. Då kanske dom tänker sig för innan dom tar emot.
  Annars blir alla kommuner som malmö som får drygt 6 miljarder om året för att klara sin bidragskarusell. Vill vi ha det så överallt ???

 7. SVT Blekinge 2020-11-13

  ## Karlshamns kommun har haft en ansträngd ekonomi den senaste tiden. I delårsrapporten redovisade kommunen ett minusresultat på två miljoner kronor, istället för det budgeterade överskottet på 20 miljoner kronor.

  Därför har nu den styrande koalitionen (S+C+MP) beslutat om en skattehöjning. Det handlar om en höjning på 57 öre, vilket de räknar på kommer ge kommunen ytterligare 40 miljoner kronor.

  – Skattehöjningar är aldrig en rolig väg att gå, det tycker ingen. Men vi ser det som nödvändigt i den situation vi befinner oss i, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd.

  Sedan tidigare har kommunstyrelsen beslutat om personalminskningar som ska spara 25 miljoner kronor under 2021 och 50 miljoner 2022. ##

  Jag är vansinnig säger Magnus Gärdebring (M).

  Vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare?

Kommentera