Armenien förlorade kriget


UTRIKES. Efter sex veckor av strider har Armenien och Azerbajdzjan enats om fred i Nagorno-Karabach. Det firas i den ena huvudstaden men skapar ilska i den andra, skriver Al Jazeera.

Det är inte sopor i vägkanten utan döda soldater. Fler bilder HÄR.

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som sedan 1990-talet har fungerat som en självständig stat under Armeniens beskydd. Formellt tillhör området dock Azerbajdzjan. Och enligt det stilleståndsavtal som skrevs under tidigare i veckan får Azerbajdzjan behålla kontrollen över de områden som landets militär har erövrat. Armeniska och Armenientrogna styrkor måste dra sig tillbaka från vissa andra områden, men får behålla en del.

Medan det jublas i Baku är tongångarna annorlunda i den armeniska huvudstaden Jerevan.

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach. Konflikten går långt tillbaka i tiden och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter det att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men det har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Uppemot 30.000 människor, framför allt azerer, dog under Nagorno-Karabach-kriget som pågick fram till 1994.

Det var med hjälp av Ryssland som en vapenvila kunde ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150.000 invånarna är armenier.

Överenskommelsen som Azerbajdzjan och Armenien, plus medlaren Ryssland, har undertecknat beskrivs av många som ett freds- eller stilleståndsavtal. Dokumentets status är dock något oklar, och på ryska Kremls webbplats kallas det helt enkelt ett uttalande.
Det stipulerar att alla fientligheter ska upphöra från och med den 10 november 2020. Azerbajdzjan får behålla flera erövrade områden. Armenien måste lämna en del områden som landet har hållit – vad som ska ske med dessa framgår inte. Andra landsändar har ”ingen planerad överlämning” till Azerbajdzjan, vilket alltså innebär att Armenien i alla fall tills vidare får behålla dem.

Lapptäcket av de olika sidornas landområden ska övervakas av det som kallas fredsbevarare, ungefär 2.000 ryska soldater. Den styrkan har ett mandat på fem år, med automatisk förlängning om ingendera part säger upp det.

– Pettersson sammanfattar på mitt amatörmässiga sätt. Segrare i kriget är Azerbajdzjan, Turkiet och Ryssland samt Sverige. Ryssland stärker sitt grepp om Armenien och får soldater på plats i Nagorno-Karabach, Turkiet stärker sina band med Azerbajdzjan och Azerbajdzjan gläds över att ha återtagit territorium. Sverige slipper en flyktingvåg och slipper ta ett stort ansvar som utrikesminister Ann Linde (S) yrade om för en dryg månad sedan. Hoppas att freden håller och inte utvecklas till en av dessa eviga konflikter som är så vanliga i världen. Jag är dock tveksam eftersom armenierna verkar minst sagt missnöjda, men jag tror inte de har militära resurser för att protestera. Befolkningen, armenier, som måste lämna sin hem håller just nu på att elda upp sina hus.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Armenien förlorade kriget

 • Kalasbetalaren

  Hoppas ingen tror att det slutar här! Nu har dom fått ett litet område och rustar upp för att kunna ta nästa!

  Sen är det själva Armeniens tur!

  Gilla

  • observatör

   Men i så fall kommer Ryssland att ingripa militärt på Armeniens sida, då de båda länderna har en försvarspakt. Och en sak är helt klar – Ryssland kan föra krig, tro inte annat.

   Gilla

 • Peter Sjöström

  Skickligt att Putin fick till det . Tänk om inte ? Vad hade Linde och övriga dilletanter här i landet kunnat ställa till ? Mvh Sjöström

  Gilla

 • HB

  Den svenska riksdagen gläds antagligen med muslimerna…

  Nu måste 100-tals miljoner skickas i bidrag..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: