Fem år sedan terrordåden i Paris

ISLAM. I dag är det fem år sedan terrordåden i Frankrike där muslimska extremister i islams namn utlöste explosioner och öppnade eld på flera platser i centrala Paris, bland annat i konsertlokalen Bataclan. 140 människor miste livet. Sedan dess har europeiska länder trappat upp kampen mot terrorn och många har infört särskilda terrorlagar. Under dessa fem år har vi regelbundet upplevt nya terrordåd i Europa, bland annat på Drottninggatan i Stockholm.

Det finns en ny svensk film, välgjord och tankeväckande – men ingen vill visa den, skrev DN:s ledarskribent Erik Helmerson i maj 2016.

En algerisk aktivist vars familj slaktades. Föräldrarna till en svensk 22-åring som slutade sina dagar i en explosion på Bali. En fäktare som tränat för OS i München men som tvingades fly för sitt liv medan lagkamraterna mördades.

Alla är de terrorns indirekta offer, alla har de sett sina närmaste få sina liv stulna i politiska syften. Alla kommer de till tals i en ny svensk dokumentärfilm, ”Watching the moon at night” av Joanna Helander och Bo Persson.

De anhörigas röster ackompanjeras av historiker, filosofer och författare med terrorism som specialitet. Några av dem resonerar kring terrorns antisemitiska drag, hur den ofta riktas mot judiska mål. Är detta kontroversiellt? Nej, det borde stå klart för alla att så är fallet. Både i Paris och Köpenhamn har terrordåd nyligen riktats mot människor vars enda ”förbrytelse” varit deras judiskhet.

Terrorgruppen Hamas företrädare som citeras i filmen skräder inte orden om det judiska folket – judarna är kollektivt ansvariga för krig och katastrofer, de är dömda till förintelse… Kontroversiellt? Nej, alla vet att det är så det låter, till och med Irans högsta ledning har en tradition av öppet antisemitiska tirader.

”Watching the moon at night” handlar om sambandet mellan antisemitism, jihadism och terrorism. I filmen pratar skaparna Joanna Helander och Bo Persson med anhöriga till islamistiska terroristers offer.

Trots samarbete med SVT och Svenska filminstitutet tycks nu ingen vilja visa den och Helmerson tror att det handlar om en åsiktskorridor bland dem som fattar beslut om bidrag till konsten. ”I denna korridor anar jag att den gångbara tesen är att Israel är en större brottsling i Mellanösterns konflikter än grannarna”, skriver han och fortsätter: ”Man fruktar islamofobi mer än man vill belysa den terror som begås i islams namn.”

-Pettersson säger att SVT med flera tycker det är viktigare med mångkultur än att berätta om mångkulturen och islams nackdelar. Undrar var nästa terrordåd sker?

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Fem år sedan terrordåden i Paris

 1. Alla självplågare kan glädjas åt att sedan terrorattackerna har våra nämndemän från KD beviljat hundra tusen okända permanent uppehållstillstånd, t.o.m. trots Migrationsverkets protester, dvs. t.o.m. i strid med Utlänningslagens generositet.

 2. Svenska politiker bryr slg inte om det.
  Svt skiter i det oxå.
  Endast mer bidrag från oss som arbetar dag o natt.
  Så är det och kommer förbli
  Ponnsan
  AFS

 3. Vi har sekten i Vårt Fosterland!

  Vi bjuder sekten på den välfärd vi byggt!

  Sekten har stridsledningscentraler
  i Sverige!

  Sektens ” lagbok” säger att vi är fiender!

  Vill vi ha fiender i Vårt Fosterland?
  Vill vi ha sekten i Vårt Fosterland?
  Kan vi ha sekten i Vårt Fosterland?

  Sekten kan alluderas med ordstävet,
  ”Svaga människor bildar en stark grupp ”

Kommentera