MUCF återkräver 2,5 miljoner kronor i statsbidrag från en somalisk organisation

BROTTSLIGHET & BIDRAG. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i granskningen av en organisations redovisning av statsbidrag upptäckt misstänkta oegentligheter. MUCF kräver nu tillbaka hela bidragsbeloppet, totalt cirka 2,5 miljoner kronor, skriver MUCF enligt ett pressmeddelande.

Generaldirektör Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, mucf.se, tjänar runt 100.000 kronor i månaden på att ge bort skattebetalarnas pengar till andra människors fritidsaktiviteter.

MUCF delar ut organisationsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer. Syftet med bidraget är att stödja barns och ungdomars självständiga organisering och inflytande i samhället. MUCF:s skärpta kontroller har lett till att misstänkta oegentligheter har upptäckts i en organisation som fått organisationsbidrag under 2018 och 2019. MUCF har också lämnat in polisanmälan mot organisationen.

– Fick Pettersson bestämma skulle MUCF läggas ned, 674 föreningar får bidrag till fritidsaktiviteter.

MUCF vill inte nämna vilken organisation som polisanmälts men det har Rebecca Weidmo Uvell tagit reda på och inte oväntat är det en somalisk organisation. Just somalier är mästare på att tillskansa sig bidrag, i detta fall 2,5 miljoner som de inte har rätt till.

Läs om Svensk-Somaliska Ungdomsförbundet i Norden hos Uvell.se och att förbundet har samma adress som Islamska förbundet i Malmö är ingen tillfällighet.

Somalia är ett av Sveriges största biståndsmottagare och då är inte miljarderna de myglar till sig i Sverige medräknade.

Somalias utrikesminister vädjar till sina landsmän att komma hem och hjälpa till med återuppbyggnaden, vad är det som håller dem kvar i Sverige?

Somalia är oerhört rikt, långt från den öken nyhetsbolagen visar upp…

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “MUCF återkräver 2,5 miljoner kronor i statsbidrag från en somalisk organisation

 1. Är hon inte medveten om att det går inte att lugga en skallig.
  Pengarna är redan borta.
  Och det vet hon redan, resten är bara skådespel.

  23
 2. Hur kunde Näthatsgranskaren få bidrag från en organisation(MUCF)för barn och ungdomar? Han har ju bara åtalat pensionärer. Att han inte sökte ekonomiskt stöd hos PRO?

  21
 3. När jag ser filmen från Somalia ser jag också hur bidragspengarna användes fel som vanligt.
  Istället för utbildning till de anställda köps bilar och traktorer in vilka misskötts och livslängden blir en tiondel av vad är möjligt med utrustning och kunskap i service och daglig tillsyn.
  Ett land där många är dåligt utbildade är behovet av enkla arbeten stort, när så storskaliga projekt med maskiner startas så blir det inte ett behov av enkla arbeten.
  Människor flyr då och kommer till Sverige, då får vi ännu en gång en kostnad, men nu mer än vad SIDA bidragen uppgår till Somalia.
  Att försöka få SIDA att förstå är lönlöst, för de har ett behov av att göra slut på anslagen för att kunna fortsätta och att få ännu mer nästa år.
  Som vanligt tänker anställda på myndigheter där inget krav på lönsamhet av personalen finns, bara på sitt eget välbefinnande och doktrinen “alla är lika mycket värda, fast vi lite mer för vi är de goda.”

  21
 4. Om de åtminstone en gång gjorde en riktig genomlysning av den sökande föreningen före utbetalningen.
  De här pengarna kan de anse sig blåsta på, merparten är troligen redan i Somalia.

  18
 5. Svensk-somaliska ungdomsförbundet kanske måste ansöka om bidrag från MUFC för att kunna betala tillbaka de begärda pengarna! (Obs! ironi avseende sådant som har med bidrag från staten till föreningar och organisationer att göra). Lägg ner hela sk-t-en, låt folk själva betala för vad de vill ha och engagera sig i och ös inte pengar över en massa meningslösa projekt med vackra namn.

  21
 6. Statliga bidrag på mångmiljonbelopp har under mycket lång tid bakåt i tiden betalats ut av myndigheten MUCF till islamister samt fake- och bluff-föreningar.

  Journalisten Sakine Madon skrev en ledarartikel om detta redan den 16 maj 2017 i Västmanlands läns tidning (vlt):

  Delcitat

  Sluta ge bidrag till extremister

  Den 16 maj 2017 höll tankesmedjan Timbro ett seminarium i centrala Stockholm med rubriken …

  ”Hur får vi stopp på bidrag till extremister och blufforganisationer?”

  Att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har strösslat bidrag över tvivelaktiga föreningar visade den granskning frilansskribenten Sofie Löwenmark och Timbros nättidskrift ”Smedjan” nyligen presenterade.

  På det fullsatta seminariet tog Löwenmark upp fem exempel ur sin granskning. Bland annat har en stor summa gått till Sveriges Förenade muslimer vars inbjudna talare och representanter till och med hyllat Islamiska staten (IS) och hävt ur sig påståenden som att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet.

  Ett annat exempel är Megafonen, kritiserade för att ha bidragit till upploppen i förorten Husby för några år sedan, som bytte namn till Rådet av enade kreoler och fick bidrag bland annat för att ”chilla organiserat”.

  Slut delcitat

  Läs mer på:

  https://www.vlt.se/artikel/sakine-madon-sluta-ge-bidrag-till-extremister

  Bidrag till extremister och blufforganisationer. (Publicerat 16 maj 2017 av SVT)

  https://www.svt.se/nyheter/svtforum/bidrag-till-extremister-och-blufforganisationer

  Lena Nyberg är ju kvinna och sosse, så hon kommer få behålla jobbet + alla förmåner och bli förlåten av Löfven & Co trots sin ovarsamma misskötsel av utbetalningarna av skattemedel för långt över 10-tals miljoner kr till islamister samt fake- och bluff-föreningar.

  Sannolikt kommer det att upptäckas att svindlerierna handlat om mycket högre summor när Timbro (och nu Doku) djupgranskar och avslöjar ännu fler utbetalda statliga bidrag, som gått rakt in på bankkontona till ännu fler islamistiska bedragare.

  18
 7. Har någon försökt kräva en apa på pengar?

  Har någon, någonsin fått pengar av en apa?

  Jag vet dock att apor är fenomenala på att stjäla.

  Hörde att en apa snodde bilnyckeln för en familj ………
  — de försökte inte ens kräva tillbaks nyckeln !

  – men det var i Thailand !

  19
 8. Kräva något tillbaka och få något tillbaka är två helt olika saker. Dom pengarna är borta så fort dom kom in på kontot. Slussade vidare till något konto och något ändamål som myndigheterna inte har någon insyn i.

  20

Kommentera