Hur kunde Göta hovrätt frikänna två mördare?


LAG & RÄTT. Tingsrätten dömde två män för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel till livstids fängelse. Hovrätten gör nu en annan bedömning av bevisningen och frikänner de båda männen för dessa brott, skrev Göta hovrätt i ett pressmeddelande i onsdags.

Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk. Bild från polisen.

– Pettersson är inte jurist men tycker att ibland borde sunt förnuft får råda. Ni ser bakgrunden nedan, Växjö tingsrätt dömde två män från Ukraina till livstids fängelse och utvisning då domstolen funnit det ställt utom rimligt tvivel att de båda misstänkta männen “tillsammans och i samförstånd” på ett utstuderat grymt sätt mördat en äldre man från Markaryd och sedan lämnat landet i mordoffrets bil, värd cirka en halv miljon kronor.

De av hovrätten frikända gärningsmännen är tungt kriminellt belastade och har dömts till långa fängelsestraff i hemlandet Ukraina. De åkte till Sverige för att begå brott, det stod för tingsrätten klart att männen planerat och utfört dådet tillsammans, vidare att de tillsammans dumpat det bakbundna, hoptejpade och sargade offret, Gert-Inge Bertinsson, på en plats där det var osannolikt att kroppen snart skulle hittas samt att de därefter gemensamt försökt sopa igen spåren efter sig, bl a genom att byta registreringsskyltar på den stulna bilen. Hur själva misshandeln av gamlingen gått till är en minst sagt obehaglig läsning. Domslutet kunde bara bli ett: Livstids fängelse och utvisning för all framtid.

Efter överklagan konstaterar Göta hovrätt att det finns besvärande omständigheter både före och efter dådet som talar till de morddömda männens nackdel och finner att minst en av männen måste ha utfört det brutala mordet.

Men, det är enligt hovrätten inte bevisat att båda männen varit delaktiga i dådet, en av dem kan ha varit på något annat ställe under det rätt utdragna mordförloppet. Med följden att båda frikänns från mord, släpps ur häktet, slipper betala skadestånd, och kan återvända hem till Ukraina som fria män.

Alltså, två män reser tillsammans till Sverige för att begå brott, och då menar hovrätten att det finns en teoretisk möjlighet att en av männen är på annan plats när brotten begås och frikänner båda!

I verkligheten händer inte det som Göta Hovrätt Mål: B 2242-20 tror kan hända.

TIDIGARE 2020-07-07. Livstid för mordet i Markaryd

BROTTSLIGHET. Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk båda från Ukraina döms till livstids fängelse för mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson, meddelar Växjö tingstätt i ett pressmeddelande.

Gert-Inge Bertinsson, 70, lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv. Tio dagar senare hittades han död av danska orienterare i skogen – bunden till både fötter och händer med livrem.

Gert-Inge blev mördad av en tillfällighet den 31 juli förra året, de båda ukrainarnas bil hade gått sönder och de böhvde en ny. De mördade Gert-Inge och stal hans bil, en ljus Volvo som användes för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Polisen kom dock männen på spåret efter att en av deras färdkamrater berättat för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan mellan Småland och Norrland som han tyckte var märkliga. Denne slog sedan larm till polisen.

Från norr gick de misstänktas färd sedan söderut via Stockholm, där en av dem försökte ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerade de Öresundsbron med den stulna bilen, och vidare genom Danmark till Tyskland.

Fyra dagar senare häktades de i sin frånvaro. Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen. Nu döms båda männen till livstids fängelse för mord av Växjö tingsrätt.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalades för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalades också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort, något de också döms för.

Enligt tingsrätten har männen begått mordet för att dölja bilstölden, och man anser att dådet i viss mån ska ha planerats då en av männen redan på förmiddagen tillgripit tejp, sax och livrem som sedan användes vid själva brottet.

Planeringen visar att männen redan innan brottet varit förberedda på att ta till våld, resonerar rätten som anser att gärningen ”präglats av råhet och brutalitet” samt att offret med stor sannolikhet både känt smärta och stor dödsångest under den tortyrliknande behandlingen som avslutades med att den äldre mannen lämnades att dö på en avlägsen plats i skogen.

Männen döms till utvisning efter avtjänat straff.

Växjö Tingsrätt Mål: B 3803-19

TIDIGARE 2019-08-17. Det går ett spår av blod genom Sverige

BROTTSLIGHET. 70-årige Gert-Inge Bertinsson försvann i Markaryd och efter två veckor hittades han mördad. Polisen tror att de misstänkta mördarna stal Gert-Inges bil, en Volvo XC 90. 

Foto: Pixabay

Några dagar efter Gert-Inges försvinnande försvann Olle, 80, i Malå och nu efterlyser polisen i Västerbotten en likadan Volvo i sökandet efter mannen. Två ukrainska medborgare är efterlysta som misstänkta för mordet på Gert-Inge, men dem ser vi inga bilder på däremot bilder på bilen. Borde det inte vara rimligt att efterlysa de två ukrainarna med signalement och bilder om det finns? 

I Östersund har en man från Kazakstan häktas misstänkt för att ha tänkt begå terrorbrott. Mannen hade tidigare avvisats från Sverige.

I Eksjö försökte Salim Mustafa mörda en kvinna och hennes två barn. Mustafa skulle inte vara i landet.

Abdirashid Abdalle döms till livstid för mord på exfrun med 60 knivhugg och mordförsök på dottern

Äldre par utsätts för stenkastning av somalier i Gnosjö: Vi är helt hjälplösa, polis och myndigheter gör inget.

Efterlysta ”svenskar” hos Interpol. 

-Pettersson slutar där men det finns tusentals exempel på bloggen och det går ett blodspår över hela landet över våra inkompetenta politikers migrationspolitik. I många fall har inte grova brottslingar utvisats eftersom de kan bli illa behandlade hemma. Istället råkar svenskar illa ut.

Ja, ja, jag vet att svenskar också begår brott men det är ingen anledning till att vi ska fylla på med mängder av kriminella från andra länder…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Hur kunde Göta hovrätt frikänna två mördare?

 • Lisa.

  Kompisarna sitter som nämndemän.

  Gilla

 • ponnsan62

  Svarta pengar kan man köpa mycket för

  Gilla

 • G Nordström

  I mitt förmenande skulle dessa i Göta hovrätt bindas ihop, köras ut och dumpas i en skog någonstans.
  För att fängelserna är fulla är det ingen orsak att döma på detta vis.
  Påståendet att inte vet vem är bara löjligt.
  Båda kan dömas för medhjälp till mord, likvärdigt straff

  Gilla

 • gamgubben

  Vet inte hur många gånger detta skett i Sverige, två mördare men rätten kan ej fastslå vem av dem ska dömas för mord.
  Båda naturligtvis, inget dalt rätten skall döma att de båda i samförstånd har bragt X om livet.
  Nu kommer de väl tillbaka om några år och mördar någon eller några till.

  Gilla

 • Björn

  Tveksamt om man ska skylla på hovrätten. Mer rimligt är att lägga ansvaret på riksdagen och de politiker som styrt den. Med en bättre lagstiftning hade man säkert dömt båda för mord. Domstolarna ska döma enligt lagen och lagstiftarnas intentioner med den som de uttrycks i förarbetena till lagen. Domstolarna ska inte ”hitta på” egna regler. Det är en av förutsättningarna för en fungerande demokrati.

  Gilla

 • Maja 1

  När Ryssland media skrev om det var det 90% av läsarna som trodde att det var fake news…
  Frågade oss, rysktalande bosätta i Sverige…

  Gilla

  • Stenbock

   Förstår att normala länder,och deras befolkning reagerar på det anarkistiska tillstånd,som råder i Abzurdistan !
   Här finns inte längre någon skam….

   Gilla

 • ruben

  Det verkar så laglöst så man undrar om det ligger något korrupt bakom de friande domarna. Alla bevis verkar klara med fotona när de tog ut pengar på den mördades bankkort, deras dna på föremålen på den mördade osv.
  Här en artikel om att det presenterats en del avgörande bevis.
  https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/de-lamnade-gert-inge-att-do-i-skogen-doms/
  Vad hade de två männen för mystisk hjälp att undgå de klara bevisen?

  Gilla

 • Maya

  Döm båda till samma straff.Dom har förmodligen i samförstånd gjort gärningen.Den som inte var aktiv kommer då snart att ”kvittra ”för att få sitt straff förkortat.Lagvrängeriet blir ” in absurdum ”när man låter dessa kräk slippa påföljder p.g.a.en massa mumbojumbo ! Dessutom lär det inte vara den sista gången dessa herrar gästspelar i paradiset Sverige.Här är det fritt fram att göra som man vill.(Om man inte skriver något överilat på FB förstås och är Svensk.)

  Gilla

 • Kenth Andersson

  I korrupta domstolar kan vad som helst hända !

  Gillad av 1 person

  • Man

   Det är precis så Svensken vill ha det och fått det vad klagar vi på välkommen hit alla kriminella och få skadestånd för ni slår gamla.

   Gillad av 1 person

  • Hasse

   Korrupt och framcurlad, rosamarinerad och känslostyrd, feministinfekterad personal i våra domstolar är ett växande problem.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: