Regeringen vill kräva svenskkurs för bidrag

INVANDRING. De som kommer till Sverige och får försörjningsstöd måste även delta i svenskutbildning, enligt ett förslag som regeringen nu har överlämnat till Lagrådet, skriver Göteborgs-Posten.

Socialminister Lena Hallengren by Socialdemokrater is licensed under CC BY-ND 2.0

Regeringen, C och L vill att det införs en språkplikt som krav för beviljande av försörjningsstöd. Förslaget, som presenterades redan i december och är en del av januariavtalet, har nu överlämnats till Lagrådet.

Syftet med språkplikten är att nyanlända i högre utsträckning ska delta i språkutbildningar – och därmed ha större chans att komma ut på arbetsmarknaden.

– I Sverige i dag är det många som behöver bli bättre på svenska. Det är en tillgång om man kan flera språk, men det är också ett problem om man inte behärskar vårt gemensamma språk, säger socialminister Lena Hallengren (S), på en pressträff. Hon kallar förslaget en “viktig reform”.

– Genom tydligare krav ökar incitamenten till att lära sig svenska och därmed till en snabbare integration.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att förslaget är bra. – Utan ett språk kan du inte göra dig förstådd och du kan inte förstå andra. Det går helt enkelt inte att vara delaktig i vårt samhälle om man inte behärskar språket.

– Nu tar vi ett viktigt steg för att säkerställa att de som behöver lära sig svenska får riktigt bra möjligheter att göra det.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 april.

-Pettersson säger att nu kommer regeringen med gamla SD förslag igen, många år för sent. När Sverigedemokraterna har velat införa språkkrav så har det talats om rasism och främlingsfientlighet.

Jag tycker dock att ett krav på att delta i språkutbildning för att få bidrag är fånigt. Bättre med kunskapskrav i svenska för att få permanent uppehållstillstånd, indragen tolkhjälp, grundlagsfästa svenska språket i Sverige osv.

Viktigast är dock självförsörjningsplikt, invandrare ska inte ha rätt till bidrag förrän efter en viss tid som skattebetalare i Sverige.

Vid årsskiftet 2019/2020 var antalet utrikes födda över 2 miljoner personer, vilket är 19,6 procent av Sveriges befolkning. Dessa knappt 20 procenten utgör 78 procent av de 772.000 ”helårspersoner” som lever på socialersättningar och bidrag. Till de 78 procenten tillkommer de utlandsföddas barn och barnbarn som inte blivit svenskar.

500.000 invandrare arbetslösa – 600.000 invandrare lever på bidrag

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Regeringen vill kräva svenskkurs för bidrag

 1. Och när de lärt sig svenska är det slut på bidragen?
  Eller ska då gå där i 10 år tills de får en anställning med lönebidrag på något låtsas-jobb?

 2. Bah, kommer aldrig att ske, bara munväder
  för att vinna poäng. M/S Svea tuffar vidare
  mot avgrunden. Arma land

 3. Bara en fint från Röd/Gröna sörjan.Om mot alla förmodan det skulle sändas vidare för beredning,lär det dröja årtionden innan det hela är färdigbehandlat. Då är redan Abzurdistan islamiskt…..

 4. Deltagandet i svenskutbildning är inte samma sak som språkkrav…
  Vissa sitter på SFI ca 10-15 år…
  Det finns ingen fördel att lära sig svenska om man har redan en massa bidrag och hyresrätt i förtur…

Kommentera