Vill öka mångfalden i svensk film

ISLAM. En ny plattform ska ge fler icke-vita arbete inom filmbranschen, rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt. Målet är att öka mångfalden både framför och bakom kameran.

Vita är de enda som det är lagligt att diskriminera.

– Det råder en ganska stark svågerpolitik i filmbranschen där man anställer de man tidigare jobbat med, eller dom som ser ut som en själv, säger filmproduktionsstudenten Hawa Sanneh, en av projektets initiativtagare.

Projektet stöds bland annat av Film Stockholm, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Svenska Filminstitutet.

– Pettersson tycker det är märkligt att det aldrig nämns kompetens i dessa sammanhang, om inte mörk hud räknas som en merit och att alla dessa ”projekt” som vi sett hundratals om i alla sammanhang behöver stöd av skattebetalarna.

Slår man på TV:en så tycker jag det vimlar av färgade i reklamen, i matprogrammen med hucklen, i nyhetsprogrammen, överallt syns och hörs invandrare, hbtq-personer, äldre, runda eller funktionshindrade. Vithetsnormen är en myt. Det som verkligen saknas är mångfald i åsikter.

Fram för mer vita i film, tv och i reklam. Färgade finns massor av i afrikanska filmer och i bilder från upplopp…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Vill öka mångfalden i svensk film

  1. Det är en rasistisk websida startad av två svarta rasister som hatar vita, är du vit så är du inte välkommen…men det vågar SR inte ifrågasätta.

    Tänk om man skulle starta en motsvarighet endast för icke-svarta, vad skulle SR säga då…

  2. Och i i nästan varenda reklaminslag på TV måste det tydligen vara minst en svart person. Irriterande! Är det lag på det eller vem bestämmer sådant? Det känns som att det mer och mer anses fel att vara vit och svensk. Jag har iallafall bestämt mej för att aldrig köpa någon vara med sådan rasistisk reklam.

  3. Synd om kulturelitens barn, var ska de nu kvotas in?? Svensk film ses normalt av de närmast sörjande och en handfull stackare som i sitt umgänge förväntas se vissa sk ”smalfilmer”. Så för oss andra är det skit samma om det är nepotister eller andra som kvotats in.

  4. Precis så dödar man en hel branch. De vill tydligen minimera antalet tittare.
    De inriktar sig på en minoritet och inkomsterna minskar.
    Avundsjuka och trångsynthet tycks helt dominera de som bestämmer nu för tiden. Så länge någon annan betalar tror de här typerna att de kan göra vad de vill.

  5. Jag hyrde en och annan VHS på den tiden det begav sig. Jag köpte en sån där kanon för ett tag sedan. Vi skulle ha den för att åka ut till de gamla och visa bilder och prata. Och så skulle vi titta på hockey. Men det sket sig med både det ena och det andra. Så tänkte jag att vi kunde ha den titta på film på väggen. Då ska de sluta med att hyra ut film. Typiskt tänkte jag. Men sen kom jag på att jag hade aldrig hyrt en DVD. Men jag har en låda full. Några rariteter som ’Pang i bygget’ och ’Borta med vinden’. Sedan kom jag över ’Rötter’ på loppis. Bara för några veckor sedan fyndade jag 10 Beck och 10 Wallander på second hand för tio kronor styck. Jag har önskat mig de första Beck i julklapp. Där måste man nog betala fullpris. När jag var i Tomelilla köpte jag Hasse och Tages samlade verk i box. Men de var en besvikelse. Outdated. Moberg finns och Jönssonligan. Jönssonligan håller. Jag har inte sett den senaste och tänker inte heller göra det. Jag hoppas att den senaste var den sista.

  6. Filmproduktion i Afrika; hur många etniska svenskar har fått skådespelarroller där? Vafalls!!! Ingen mångfald i Afrika???

  7. ”– Det råder en ganska stark svågerpolitik i filmbranschen där man anställer de man tidigare jobbat med, eller dom som ser ut som en själv, säger filmproduktionsstudenten Hawa Sanneh”

    Eftersom hon knappast kan veta hur andra tänker resonerar hon att de resonerar precis som hon gör.
    På så sätt kan vi veta att om Hawa skulle bli ansvarig för en produktion skulle majoriteten av de som jobbar i den vara svarta afrikaner med lite småklickar av araber i gruppen. De enda vita skulle få spela rollerna som antagonisterna.

  8. Denna förb..de mångfald. Det enda område där jag accepterar mångfald är inom djurvärlden. Men den försöker man i stället utrota.

  9. Om jag skulle starta ett litet företag och behöver 20 personer och anställer 20 olika nationaliteter. Jag tar bara hänsyn till varifrån de kommer inte vad de kan och har gjort tidigare.
    Resultatet blir naturligtvis att 49 nationaliteter blir vansinniga, ”varför får inte vi arbete, rasism skriker de.” Naturligtvis kan jag inte ta något hänsyn till det och skäller ut de som kommit för att protestera.
    Dagen efter hämtas jag av polisen för jag hetsat mot 49 folkgrupper.
    Företaget då, hur gick det? Det blev ingenting eftersom de 20 inte kunde komma överens om någonting.
    Det blev ett Sverige i miniatyr!

  10. Finns det någon film, tvserie, reklamfilm eller random tvprogram som inte innehåller svarta, bögar, flator och handikappade idag.
    Verkar som att de icke vita vill införa ett rasistiskt samhälle med kvoteringssystem efter hudfärg.

    • Jag håller helt med. Jag har sedan flera år tillbaka min egen anti-kampanj i sammanhanget. Så fort en annons med politiskt-korrekt budskap visas och jag har intresse av varan så – oavsett bild och/eller text – är annonsören och produkten körd för mig.

  11. Tur att man har gamla favoriter i lager. Skattebetalarna får väl snart betala svensk film också når biobesökarna sviker. Vem fan vill betala för en massa mångkultur på bio.

  12. Går snart inte se en nyinspelad film längre.
    Märks väl att det inkvoteras fel personer till rollerna.

Kommentera