Amerikanska förband deltar i svensk försvarsövning

FÖRSVAR. Om några veckor kommer amerikanska soldater, båtar och flyg att ingå i en svenskledd övning som äger rum längs östersjökusten i södra och mellersta Sverige. Redan innan övningen inleds kommer de amerikanska enheterna vara på plats då de ska utbildas och tränas i miljön som övningen ska genomföras i.

USAs CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter. Foto: Staff Sgt. Mackenzie Mendez

En gemensam övning mellan Sverige och USA kommer att inledas inom kort. Både Sverige och USA deltar med enheter från marin-, flyg- och markförband och utöver det deltar USA även med delar ur sina specialförband.

Syftet med övningen är att stärka Försvarsmaktens förmåga att snabbt kunna genomföra gemensamma operationer och insatser tillsammans med andra. Huvuddelen av övningen kommer genomföras till sjöss och i luften främst i södra och mellersta Östersjön men även till del på land.

Redan för ett par veckor sedan anlände amerikanska soldater och båtar till Karlskrona för att träna navigering tillsammans med svenska förband i skärgårdsmiljö. Svensk skärgård är både komplex och utmanande, särskilt under höstmånaderna när vädret kan ge hårda vindar och kraftiga vågor, därför är det viktigt med utbildning och träning innan själva övningen drar igång.

Nu till helgen kommer ytterligare amerikanska enheter till Sverige och de har bland annat med sig amerikanska CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter. De behöver också träna och känna på sin nya miljö inför övningen och det innebär en ökad flygverksamhet i området kring Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs där de kommer att ha sin tillfälliga basering.

Övningen är planerad sedan länge och är en del i det bilaterala samarbetet nationerna emellan. Särskild hänsyn har tagits till rådande omständigheter med anledning av Covid-19 och genomförandet är anpassat därefter.

Försvarsmakten

– Pettersson tycker det är konstigt att Sveriges politiker påstår att Sverige är militär alliansfritt, samtidigt som samarbetet med Nato ökar och vi planerar för hjälp från väst vid en konflikt. Nyligen beslutades att Sverige skulle få två nya arméregementen i Falun och Sollefteå. Deras uppgift blir bland annat att skydda vägarna från Oslo respektive Trondheim. Vid kris eller krig väntas USA-trupper komma via hamnen i Trondheim, och det här är ett sätt säkra transport av Natostyrkor in i Sverige.

Varför går det inte att tala klarspråk? Vi är i praktiken med i Nato utan att det svenska folket fått säga sitt.

Filmen visar en ”elefantpromenad”, och är avsedd att visa den amerikanska militärens styrka.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Amerikanska förband deltar i svensk försvarsövning

 1. Nu borde ryssarna veta att Sverige är Rysslands fiende. Dom har säkert programmerat sina kärnvapenmissiler mot mål i Sverige redan ! Bra jobbat av rysshataren krigsminister Hultqvist ! I nästa storkrig har Hultqvist utsett Sverige till mål för ryska kärnvapenmissiler, bra jobbat ! Undrar vad krigsminister Hultqvist skulle gilla en liten rysk övning vid Östersjökusten med inbjudna kinesiska förband !

  • Jag tror inte att Hultqvist har så mycket att säga till om. Sverige är ju numer en lydstat under både EU och Nato och får nog stå ut med att utländska trupper över på svenskt territorium. För övrigt har ju Sverige varit mer eller mindre i allians med USA sen världskriget. Ett ypperligt exempel är ju den nedskjutna DC 3 och Catalina affären på 50-talet.

 2. Ja konstigt är det men Sverige har faktiskt haft sådant samarbete med
  dåvarande Sovjet också i vart fall på flygsidan.
  Att det är Svårt att navigera bland Svenska kobbar o skär vet Ryssarna trots att dom ha bättre sjökort än Sverige har,. Minns U 137 i Blekinge skärgård?

 3. Militära flygfarkoster brukar ofta vara vackra, svårt att säga det om dessa ’ugly motherfuckers’.

   • Sverige är ju redan invaderat….men inte av ryssar ! Checka vilka det är som terroriserar svenska städer för närvarande. Är det ryssar som utför sprängningar, skjutningar i Sverige ? Vilka är det som våldtar, mördar i Sverige ?

   • Vän idag kan vara fiende imorgon. Varför ska USA ges möjlighet att fritt lära sig ”försvara” Sverige?
    Den invasion som sker lär inte sluta iom att USA övar hos oss som dessutom påstås vara neutralt.
    Har även läst tidigare att USA skulle öva i Sverige för att kunna slå ner ett eventuellt motstånd inom Sverige.

Kommentera