Läkemedelsverket stänger två invandrarägda apotek efter allvarliga brister

SJUKVÅRD. Läkemedelsverket har beslutat om tillfällig stängning av två apotek i Stockholm på grund av allvarliga brister i verksamheten. Beslutet omfattar två apotek som drivs av företaget Fridhemsplans Apotek AB. De båda apoteken heter S:t Eriks Apotek och Al-Wasty Apotek i Sätra.

Efter signaler om avvikelser inspekterade Läkemedelsverket de båda apoteken. Vid inspektionerna framkom en rad brister i verksamheten. Läkemedelsverket har därför fattat beslut om tillfällig stängning av de två apoteken.

Förbudet gäller omedelbart och till dess Läkemedelsverket fattar ett nytt beslut. Beslutet är förenat med ett löpande vite om 200.000 kronor för varje gång förbudet överträds.

– Vi bedömer att beslutet om stängning av dessa två apotek är välgrundat. De brister som har framkommit är allvarliga avvikelser från regelverket, säger Annika Babra, chef för apotekstillsynen. Vissa väsentliga förutsättningar saknas som krävs för att få driva apotek.

– Pettersson säger att båda apoteken, S:t Eriks Apotek och Al-Wasty Apotek har samma ägare. Det är Fridhemsplans Apotek AB med adress i Södertälje. Det bolaget ägs till 100 procent av Munaf Talib Faleeh Faleeh som saknar särskild postadress men är skriven hos Husham Al-Wasty i Skärholmen.

Munaf Talib Faleeh Faleeh är även ägare till Swedish Pharmacy Center i Södertälje AB.

S:t Eriks Apotek blev känt i mars för att sälja engångs munskydd för 900 kronor för ett 50-pack när normalpriset var 250 kronor.

-Pettersson konstaterar att givetvis hade ägaren Munaf Talib Faleeh Faleeh inget med prissättningen att göra. Det finns ingen lag som begränsar prissättning på en produkt, det är upp till konsumenten själv att avgöra det om ett pris är rimligt eller inte.

Tidigare om att annat apotek: Invandrarägt apotek tvingas stänga med omedelbar verkan

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Läkemedelsverket stänger två invandrarägda apotek efter allvarliga brister

 1. Förmodligen försäljning av narkotika klassade preparat utan recept.
  Läste om en som bor så han kan se apoteket från sin bostad.
  La då märke till att mycket flickor i övre tonåren besökte stället.
  Gjorde lite egen undersökning. Butiken bredvid med samma ägare höll också på med olagligheter.

 2. Jag gick till apoteket Hjärtat för att hämta svärmors hjärtmedicin. Men där var de fullständigt hjärtlösa. Jag brukar gå dit åt tanten för hon är riskablare än jag. Jag är 72 och hon 87 på en skala.

 3. När jag ska ha mina livsnödvändiga mediciner är de restnoterade. Men Zlatan-smörja har de hyllorna fulla. Det är perverst.

 4. Då sitter alla de som nyttjar ”kamelpiss” mot olika åkommor,utan läkemedel på flera av Abzurdiens orter !!
  Om ni inte visste finns en annan läkeprodukt,salvor av olika slag (ägnat åt alla åkommor) som är populära inom Arabvärlden.

 5. Det skulle vara intressant att veta vilka bristerna var.Prissättningen på munskydd var ju skrattretande högt.Men,om någon vill betala för det så är det upp till den kunden.Däremot undrar jag hur läkemedelshanteringen har skötts.Har folk fått rätt mediciner ? Hur har dom förvarats ? Viss medicin måste ju förvaras i kylskåp för att garanterat vara verksam. Sålde man ommärkt utgången medicin ? Hur har kontrollen varit på att rätt medicin expigerats till rätt kund ? En näringsverksamhet som kan blir riktigt farlig i en lycksökares händer.Avregleringen av Apoteken var inte så lyckad då man nu ser att många kvacksalvare ser sin chans till att göra pengar på en känslig verksamhet.

  • Avreglering är intressant. Apoteken var privata i 400 år sedan förstatligades dom 1971 och nu finns det både statliga och privata. Som alltid gäller det för myndigheterna att ha kontroll för jag misstänker att även i statliga bolag fuskas det.

  • Det var förre socialministern Göran Hägglund, Kristdemokraterna, som genomförde detta och det var också hans parti och Reinfeldts alliansregering som avskaffade skyldigheten för apoteksbolagen att hålla beredskapslager av mediciner och utrustning – vilket var förödande under corona-pandemins värsta tid i våras.

 6. Tänk vad driftiga de är våra importer, det går bra för de behöver endast bry sig om vad skrivs i deras egen lag författad 670 på hösten. Den ändras ej för den är gudomlig.
  Om den inte passar i andra länder så är receptet enkelt ”vår lag gäller säger stormuftin.”

Kommentera