Oden är tillbaka


HISTORIA. För några dagar sedan, den 19 oktober invigdes en staty av asa-guden Oden i Hjärups park i Staffanstorps kommun. ”Oden” invigdes av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), professor Dick Harrison och konstnären Helene Aurell som har haft ett fynd från Uppåkra som förebild.

Oden är asarnas ledare och människornas övergud. Oden är den äldste, störste och visaste av asagudarna, han är även kriget och dödens gud. Oden bor i Valhall, det största huset i Asgård, med sin hustru Frigg. I urtiden skapade Oden världen med sina bröder Vile och Ve. De gav också liv till de första människorna. Oden är mycket kunnig. Genom att plocka ut sitt ena öga och släppa ner det i vishetens brunn, kan han se allt som händer i världen, och vad som ska hända…

Statyn på Oden har som förlaga en Odenfigur som krävts upp i Uppåkra, den 10 hektar (20 fotbollsplaner) stora fyndplats som finns i Staffanstorps Kommun.

I Uppåkra har det hittats gravplatser som är 4.000 år gamla, det som idag kallas bondestenåldern. Fyndplats är sju gånger större än Birka i Mälaren och under 1.000 år, mellan Julius Caesar och tiden när de danska kungarna börja anlägga den rivaliserande tätorten här intill, det vill säga Lund, utgjorde Uppåkra järnålders stora maktcentrum. Endast två promille är utgrävt av en plats som nu håller på att skriva om hela vår gamla historia.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Oden är tillbaka

 • Karlsson

  Sonesson är statsministermaterial.
  Han är en av de som kommer minnas efter…regleringen.

  Gilla

 • turrim

  Christian Sonesson styr med 18 M 0ch 5 SD i majoritet. Han vågar genomdriva moderat politik på riktigt utan att fega ur för syltryggarna i riksdagen.

  Gilla

 • Argus

  Kanske dags att inköpa en oden-statyett, hitta ett bestånd av bolmört och gå bärsärkargång mot alla orättvisor.

  Bolmört är en intressant växt. Den har sitt vanliga utbredningsområde i Medelhavsområdet och västra Asien, och den förekommer i en stor del av Europa. Växten förekommer numera sällsynt och ibland tillfälligt i södra och mellersta Sverige och längs Norrlandskusten. På vikingatiden var den vanligt förekommande vilket är en indikator att det är svalare nu än då.

  Gilla

 • Maja 2

  Hela Sverige skall styras från Staffanstorp! Tack Sonesson!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: