Många asylsökande blir kvar trots avslag

INVANDRING. Många tusen av de migranter som kom till Sverige 2015 och som fått avslag har ändå inte lämnat landet. En stor grupp har avvikit och eftersöks av polis.

Dagens Industri, inrikesminister Anders Ygeman (S) den 2 maj 2016.

Trots politikernas ambitioner och löften att fler ska utvisas har möjligheterna för asylsökande att gå under jord inte minskat – och polisens förmåga har inte stärkts, enligt gränspolischef Patrik Engström.
Rekordåret 2015 sökte 163.000 personer asyl i Sverige. Av dessa har 47.000 fått avslag. Hur många av dessa som lämnat landet kan Migrationsverket inte svara på.

Däremot vet man att 9.000 fortfarande är inskrivna hos Migrationsverket, bland annat efter att ha sökt asyl på nytt. 13.000 är bosatta i kommuner runt om i landet utan att ha uppehållstillstånd. Och ytterligare 14.000 är avvikna, de har alltså gått under jord och försvunnit.

Forskare på Delegationen för migrationsstudier har tidigare konstaterat att betydligt färre än hälften av de asylsökande återvänder självmant när de fått avslag.

Gränspolisen arbetar inte med någon aktiv spaning för att hitta dem som gått under jord och gömt sig, enligt Patrik Engström, chef vid gränspolisen vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Frågan utreds nu på justitiedepartementet.

Ett antal länder accepterar dessutom bara att ta emot sina medborgare om de återvänder frivilligt. Just nu gäller det främst Irak, Somalia, Iran och Libanon. Att skicka personer dit med tvång går inte.

Att fler asylsökande som fått avslag ska lämna landet har varit en prioriterad fråga för både regering och opposition de senaste åren.

— I dag rör någonstans mellan 75 och 80 procent av de ärenden som överlämnas till polis personer som är avvikna. Vi skulle önska ett tidigare överlämnande, eller ett tidigare inträde från Polismyndigheten. Men i dag finns det hinder i sekretessen som försvårar för polisen att komma in i Migrationsverkets process.

Ingen vet hur många människor som lever i Sverige utan tillstånd. Men gruppen växer år för år, även om det inte syns i statistiken. Efter fyra år avskrivs ärendena, oavsett om personen lämnat landet eller inte.

-Pettersson undrar ibland om det är ett skämt eller om myndigheterna är dysfunktionella.

 • Betalar vi inte bistånd till länder som vägrar ta emot sina medborgare?
 • Vad finns att utreda efter alla dessa år?
 • Varför har inte polisen tillgång till Migrationsverkets register?
 • Varför arbetar inte NOA aktivt med illegala när de kan lägga stora resurser på Pettersson?
 • Migrationsverket: De vet att polisen inte kan göra något? Varför?
 • Den växande gruppen syns inte i statistiken. Hur vet man att gruppen finns och växer?
 • Varför tillåts politikerna ljuga helt öppet? De har många gånger sagt att ett nej är ett nej.
 • Med mera…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Många asylsökande blir kvar trots avslag

 1. Jag tror att Sverige behöver en ny folkräkning (folkbokföring) för att se vilka som bor i landet. Dessutom måste en ny form av personlig och säker identitetshandling upprättas så att myndigheterna får kontroll på flerdubbla identiteter eller dylikt. Vi har också problem med alla de borttappade och förlorade pass. Här har det skett en förbättring, men med en folkräkning och säkra id.handlingar får myndigheterna reda på vilka som har dessa pass. När vi sedan vet vilka som befinner sig här illegalt kan utvisningar påbörjas. Som ”grädde på moset” har vi ett havererat rättsväsende som ser brottslingen som ett offer. Våra ”relationskorrumperade” politiker och myndigheter borde informeras om Petterssons åtta punkter!

  • En Id handling kopplad till vårt DNA, vore det bästa.
   Kriminella och bedragare skulle få svårt att fortsätta med den karriären.

 2. Begrunda de 8 punkter Pettersson skrivit . Vidöppna gränser säger allt ! Har vi inget att värna i detta land ? Mvh Sjöström

 3. Bra ide med fläsk. Ge dom fläsk varje dag tills dom åker hem igen. Bacon till frukost varje dag

 4. Pk domstolar väljer ofta att inte ens visa ut dömda grova brottslingar, trots lagen förespråkar detta.
  Om alla utvisningar faktiskt verkställs, skulle även antalet brott drastiskt minska.
  De som fått avslag på asylansökan, ska givetvis utvisas omedelbart.
  Myndigheter väljer gång på gång, att inte följa de lagar som stiftats. Dumsnällheten är norm och det svenska folket blir lidande.

 5. Efter avslag lämnar de in en ny ansökan, överklagar och står i till alla möjligheter är uttömda (denna omgång). Då gömmer de sig några år och sedan lämnar de in en ny ansökan som bifalles då de varit så länge i Sverige. Så i praktiken får alla stanna, bara de är tillräckligt enträgna. Under tiden lever de på kriminalitet.
  Det enda rätta är att de måste inställa sig personligen för att få del av beslut, om de inte får stanna ska de omedelbart omhändertas och skickas hem till sitt hemland (eller landet de först kom in i, i Europa).

  • Hej Plurikus!
   Ja så är det i dag. Jag begär av dig att du samtalar med Svenskar och får dem att tycka att ”Soldatens Erinran” är aktuell nu.

   Vi måste få Svenskar att känna vår historia. Vi måste få Svenskar att tillämpa ”nix to the six” som en av våra hjältar lanserar.

   Med nya partier i Sveriges Riksdag hoppas jag att den kan införa begreppet ”fredlös”. Sådant har vi haft förr.

   Vid utvisningsbeslut skall begränsad giltighetstid införas. Då tiden har utgått är vederbörande fredlös. Det kan öka motivationen.
   Jönsson.

 6. Går det inte att hjälpa dem härifrån? När det går bra att
  hjälpa dem hit, inte ens en pandemi som alla andra får
  förhålla sig till kan få vansinnet att upphöra ens under
  denna tid. Slapphetens stamort på jorden sticker ut!

 7. Fullt klart är att det måste avgöras vid gränsen via en grovgallring vilka skall få komma in, för har vi dem inom rikets gränser är det onekligen mycket svårt och dyrt att avvisa dem.
  Idealet vore om den gallringen gjordes vid EU gränsen, efter ett år hade de flesta förstått att det är oerhört svårt för s.k. flyktingar att komma in.
  Första testet bjud dem på fläskkött äter de så kanske de kan komma in, vägrar de så får de återvända hem till de sina.
  Varför fläsk, vi har mest problem med folk från särkland.

Kommentera