4-0 till bortalaget vid dom för illegal snusfabrik

BROTTSLIGHET. Mannen drev en snusfabrik med ett eget snusmärke. Men han producerade mer snus än vad som redovisades och undanhöll därigenom punktskatt från staten. I december 2019 åtal mot fyra personer för grova ekobrott. De åtalades bland annat för grovt skattebrott för oredovisad tobaksskatt avseende tillverkat snus och grovt bokföringsbrott. Nu har dom fallit.

Kärnan i ärendet handlar om en snusfabrik som en företagare i tobaksbranschen tog över under 2017 och i vilken han sedan påbörjat tillverkning av egna snusmärken. Utredningen visade att endast maximalt en tiondel av snusproduktionen har deklarerats till Skatteverket. Det oredovisade snuset har sålts vidare svart till tobakshandlare i Göteborgs- och Stockholmsområdet utan att moms har redovisats.

Vid Ekobrottsmyndighetens tillslag i fabriken och andra platser togs omkring ett ton färdigt snus och drygt åtta ton tobaksråvara i beslag. Vid tillslaget som genomfördes i augusti 2018 upptäcktes även stora brister i arbetsmiljö och allvarlig försummelse vad gäller reglerna kring livsmedelshantering. Till exempel påträffades kemikalier i ett öppet skåp som enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) hade potential att döda cirka 45.000 människor. Den delen har utretts separat av Åklagarmyndighetens miljöbrottsenhet.

Svea snus Foto: Polisen

Företagaren har nu dömts till fängelse i ett år och nio månader i fängelse för bland annat grovt skattebrott. Dessutom fick han näringsförbud i fem år. Han frikändes vad det gällde förberedelse till grovt skattebrott. Hans advokat tycks nöjd med domen:

Mannens advokat Erica Sommerfors säger att hon är nöjd med domen.

– Den är väldigt mycket i enlighet med vad min klient har berättat. Det känns som att tingrätten har lyssnat på oss. Åtalspunkten om förberedelse till grovt skattebrott ogillades helt till exempel. Men när man kommer upp i de här straffvärdena är det svårt med alternativ till fängelse. Åklagaren yrkade på fyra år och nu blev det mycket lägre, säger Sommerfors.

-Pettersson förstår att advokat Erica Sommerfors är nöjd. Straffet är löjligt lågt och Sommerfors får ett rejält arvode som staten betalar.

Amin Amo Mohammadian, född 1984, döms till 1 år och 9 månaders fängelse samt 5 års näringsförbud för grovt skattebrott, skattebrott och bokföringsbrott. Advokat Erica Sommerfors får ersättning av staten med 495.296 kr.

Hamidreza Bakhtiari Rad, född 1970, döms till 60 dagsböter á 150 kronor för medhjälp till skattebrott. Advokat Sina Safashad får ersättning av staten med 443.813 kr.

Ali Dehvallaikord, född 1983, döms till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar för försvårande av skattekontroll. Advokat Maria Lindström får ersättning av staten med 163.733 kr. Alis har en godisaffär som gått med förlust de senast åren trots miljonomsättning. Trots förlusten glider herrn omkring med en Range Rover årsmodell 2019.

Mevan Mustafa Obaid, född 1990, döms till villkorlig dom och företagsbot på 50.000 kronor för bokföringsbrott. Advokat Rickard Fagerberg får ersättning av staten med 124 .63 kr

  • Snus är ett livsmedel, och då måste man följa ganska strikta EU-regler kring livsmedelshantering. Den biten har inte skötts överhuvudtaget.
  • – Sedan fick vi kalla dit Arbetsmiljöverket, för det visade sig att maskinerna inte var CE-märkta. De bedömdes i vissa fall som farliga för arbetarna, säger kammaråklagaren.
  • I utredningen finns även foton på när svartarbetare i bar överkropp och utan skyddshandskar packar snus i dosor. Dessutom fanns ett öppet skåp med flytande nikotin i sådana mängder att det beräknas ha kunnat döda 45.000 personer.
  • Svartarbetarna hade inte rätt att vara i Sverige, men åklagaren åtalade inte för människohandel. Lagen var för oklar när brottet begicks.

Amin Amo Mohammadian har erkänt att han i egenskap av ställföreträdare för ECO Tabak AB och ansvarig för bolagets redovisning av skatt har underlåtit att deklarera cirka 2700 kilo snus vilket har lett till fara för att tobaksskatt ska undandras det all-männa med cirka 1200000 kr.

Hamidreza Bakhtiari rad har förnekat brott och anförtatt han varken av uppsåt eller grov oaktsamhet har främjat Amin Amo Mohammadians brott. Han har visserligen haft fackkunskap i fråga om snustillverkning och varit delaktig i ansvaret för produktionen av snus, men han har inte övervakat mängden snus som funnits i fabriken i förhållande till vad som har deklarerats till Skatteverket.

Han har inte haft något ansvar för bolagets redovisning av skatter och avgifter.Åtalet för Skattebrott (Amin Amo Mohammadian) och Medhjälp till skattebrott, i andra hand medhjälp till vårdslös skatteuppgift (Hamidreza Bakhtiari Rad, åtals-punkt 2 A och Bamin Amo Mohammadian har erkänt gärningen.

-Pettersson säger att rättsväsendet går i total otakt med allmänheten. Det hårdaste straffet kommer att innebära 14 månader i fängelse. Det blir en bra årslön, dessutom kan man på goda grunder misstänka att brottsligheten är betydligt grövre än vad som framkommit eftersom de inblandade verkar nöjda med domarna.

Stefan när är det lite längre fram förtjänst?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “4-0 till bortalaget vid dom för illegal snusfabrik

  1. Snus borde förbjudas överallt. Snus är äckligt och inte alls nyttigt. Fy fan för att stoppa tamponger i munnen.

  2. ”Vi såg det inte komma och naturligtvis är det oacceptabelt men eftersom vi alla i regeringen är mer eller mindre sossar, så är det ändå rätt.”
    Så skulle ett uttalande av lille Steffe ha kunnat uttryckas.

  3. ”Årets svensk” liksom de övriga patrasket som vällt in och lyckats ljuga ett eller två år, enligt koranen, ljug som mycket ni orkar för de orena går på allt ni säger och gör, tills ni visar klorna och vem som som skall ta över. Våldtäkter, rån, mord, skadegörelse brukar vara bra att ta till för att skrämmas. Ursprungsbefolkningen fattar ändå inget förrän det är för sent

  4. Brott mot staten brukar straffas rejält normalt. Tydligen så finns en gräddfil för nysvenskar runt detta också.

Kommentera