Därför skulle jag rösta på Donald Trump

MEDIA. Ni hör och ser det hela dagarna. SVT och de andra medierna verkar tro att svenskar får rösta i USA och gör allt för att vi ska rösta på demokraterna och Joe Biden.

Daniel Pipes försöker förklara varför han tänker rösta på Trump
Svensk översättning Ilya Meyer

Inför valet att välja mellan att rösta på Donald Trump eller Joe Biden säger en fjärdedel av amerikanerna enligt Gallup att ”ingendera skulle bli en bra president”. Föga förvånande lutar några åt att rösta på en kandidat från ett tredje parti. Jag har full förståelse för detta, jag röstade själv på den libertarianske kandidaten Gary Johnson 2016. Men de stora politiska skillnaderna 2020 gör det absolut nödvändigt att rösta på en kandidat från ett av de två stora partierna.

Trump och Biden. Public Domain

När man väljer en president – vår halvkung under fyra år – tenderar amerikaner att främst fokusera på kandidaten. Personlig framtoning, hälsa, självpresentation, uthållighet, prioriteringar, sunt förnuft, förmåga att artikulera, personlighet, vad de åstadkommit, meriter, familj, politik – alla beståndsdelar granskas och analyseras. Och med rätta, för även mindre detaljer om personen på toppen kan få enorma konsekvenser som direkt påverkar ödet för 330 miljoner människor och indirekt hela världen.

Det är vettigt att fokusera intensivt på dessa frågor i primärvalen när man har att välja mellan två eller fler kandidater med ungefär samma synsätt. I det allmänna valet spelar kandidatens ytliga kvaliteter dock mindre roll när man beslutar vem man skall rösta på.

Det beror på att kandidaten leder ett stort team som kommer att ingå i regeringen om personen blir vald, från kabinettssekreterare till militär stabschef till federal domare och många, många fler inklusive de förtäckta ”politiska rådgivarna till de tillförordnade ställföreträdarna” och andra byråkrater. Tillsammans minskar de ledarens betydelse. En röst på kandidaten är också en indirekt röst på teamet.

Istället för personen rekommenderar jag att man fokuserar på partiets övergripande synsätt. Är man stolt över amerikansk historia eller betonar man misstagen som begåtts? Föredrar man den ursprungliga Konstitutionen eller en mer svävande version av den? Betonar man individualism eller jämlikhet? Fokuserar man på den fria marknaden eller vill man ha statlig tillsyn? Ser man USA mer som en god kraft i världen eller en ond?

Från dessa principer härleds den mängd specifik politik som karaktäriserar en administration och gör den unik. Dessa och inte presidentens framtoning eller universitetsexamen avgör hans plats i historien och den väg landet går. Faktum är att teamets åsikter och politik ofta går längre än presidentens, vilket ytterligare betonar hur viktigt hans synsätt är.

Personligen föredrar jag den första i var och en av dessa dualismer: stolthet över USA, försiktighet om Konstitutionen och en betoning på individualism och fri marknad. I detta val är det bara ett av de två stora partierna som har samma inställning som jag. Trots min intensiva motvilja mot Trumps omoraliskhet, vulgaritet och själviskhet oroar mig dessa egenskaper mindre än Demokraternas unikt radikala program. Och därför stödjer jag honom offentligt. För att citera Bernard Goldberg: ”Han är en avskyvärd man. Och jag hoppas han vinner”.

Varför röstade jag då libertarianskt 2016? Eftersom Trump verkade vara en populist som var ute efter att förstöra det Republikanska partiet, den konservativa rörelsen och även amerikansk demokrati. Men till min förvåning styrde han som en konservativ i de frågor jag anser vara de viktigaste. Så i linje med argumenten som presenteras här lägger jag min motvilja och mina farhågor åt sidan.

Samma logik gäller för demokrater som föreslår en distinkt politik, från att stoppa klimatförändringar till att bekämpa institutionell rasism. En röst på Joe Biden är inte enbart en röst på hans program och hans team utan också, än mer så i detta fall med tanke på hans ålder, en röst på de Demokrater som kommer att följa honom in i regeringen, från hans fru Jill och vicepresidentkandidat Senator Kamala Harris till alla de personer från Obama-eran som står beredda att inta högre positioner än de hade sist.

Det är förmodligen hopplöst att önska att kampanjbevakningen skulle ägna mindre tid åt baseball, opinionsundersökningar, skandaler och personliga egenheter och mer åt de stora partiernas stora visioner. Det skulle vara trevligt om reportrar och kommentatorer någon gång då och då tog ett steg tillbaka från de omedelbara resultaten på kapplöpningsbanorna och började diskutera alternativen – det är ett exceptionellt viktigt val i år som kan få verkligt betydelsefulla konsekvenser – som väljarna står inför. Men precis som barn tenderar de att vara mer hänförda av omslaget på paketet än av innehållet.

Jag uppmanar alla väljare att ta sig tid och fundera över de slående olikheterna mellan de två stora partiernas plattformar och stödja den som bäst passar deras egna åsikter; och att göra så oavsett kandidatens många fel och brister.

Daniel Pipes

Bara den ena är valbar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Därför skulle jag rösta på Donald Trump

 1. Bara det att få se domedags stämningen på SVT när
  Donald Trump vinner överlägset, är värt mycket!

 2. Om Trump blir besegrad kommer vi att få ett stop på fredsförhandlingarna mellan Israel och arabstater i Mellanöstern/Nord Afrika. Vi kommer att få se ett Kina som flyttar fram positionerna i Sydkinesiska sjön/havet. Till det kommer frågan, vilket land kommer Biden att anfalla först? Den senaste demokraten i Vitahuset startade tre krig, Libyen, Jemen och Syrien. Och dessa krig skapade ett flyktingkris som Europa fick i sitt knä. Rimligt vore att USA tog hand om alla de som flytt på grund av amerikanska krig.

 3. Vad Daniel Pipes skriver i sista stycket gäller också alla väljare i våra val, det som betyder något är vad de avser att göra inte hur de ser ut eller uppträder.

 4. Bortsett från den politik som de säger sig vilja föra är Trump redig och Biden dement. Skulle sannolikt inte överleva mandatperioden och då får USA en som lutar dikt vänster till president.

 5. Varför rösta på Trump?
  Tja, han kan affärer och gör sitt bästa för att få ekonomin att rulla.
  Vad gör demokraterna?

  En röst för Trump är en röst mot PK-stollerier och fjantiga genusjoddlare, det räcker för mig.

 6. Du har ju en blå keps, rött är kommunism annars är ni lika.
  Jag får bara rösta i Sverige . Ha det bra på landet.

  • Rött är i USA för de konservativa som vill bevara frihet å lagen sedan 1667 (tror jag iaf.) samt motverka ”globalism” & kommunism,
   Blått är i USA för att ”staten” ska bestämma över meborgarna samt öka makten hos de ”federala” lagstiftarna.
   Har jag missuppfattat så ber jag om ursäkta mej.
   Alltså ”tvärtemot” som är i Sverige !

 7. Japp, jag skulle också rösta på Trump om jag hade möjligheten. Jämför honom med våra ’kära’ socialister, vad de nu heter

Kommentera