Etnicitet & kompetens


MÅNGFALD & MEDIA. Det var i en intervju i Svenska Dagbladet som SR:s vd Cilla Benkö gjorde sitt uttalande med anledning av ett upprop från några anställda på radion med krav på ökad mångfald, skriver Världen Idag.

Cilla Benkö. Sveriges Radios VD, deklarerade för en årslön på 2.857.500 kronor och jag tror knappast den blivit lägre. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– SR är inte ett rasistiskt företag och vi har inte rasistiska medarbetare. Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd, sa Cilla Benkö.

Att etnicitet, kön och ekonomisk bakgrund anges som ”avgörande faktorer” har fått många att reagera.

”Hör SR:s VD Cilla Benkö säga att bolaget måste spegla hur Sverige ser ut i stort: både vad gäller etnicitet, ursprung, stad/land, ja allt. Men menar hon verkligen det? Ska även SD-sympatisörer kvoteras in?” frågar sig DN-kolumnisten Hanne Kjöller på Twitter.

Hanne Kjöllers uttalande väckte ingen större uppmärksamhet. Undrar om detsamma gällt om det rört sig om vänsterpartister?

– Pettersson säger att vi har haft detta uppe tidigare, Cilla Benkö, nämner inte kompetens men efter kritik ändrade hon sig och sa att kompetensen är avgörande. Hur hon ska uppnå de andra faktorerna är obegripligt.

Nåväl, om Sveriges Radios ledningsgrupp och styrelse valts ut efter kompetens eller etnicitet vet jag inte…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Etnicitet & kompetens

 • gamgubben

  Företagsledningen 5 mot 3, manlig dominans. Styrelsen däremot 5 mot 7. Detta mot en ersättning 2019 av totalt 824000:- för styrelsen.
  Anställda 2019, 1129 personer snittkostnad 1317000:- per person
  Leif sa:”vad fan får vi för pengarna” stämmer vad gäller SR, eller hur?

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Deras kompetens bygger endast på hur bra kompis man är med någon i ledningen, sedan får resten sin anställning efter sina kunskaper inom genus / allas lika värde och en släng av HBTQ

  Gilla

 • Gus

  Alla familje / kompis / bekanta inkvoterade anställda på SVT och SR gör nog bäst i att skaffa sig svart skokräm snabbt som fan.

  Gilla

 • eva

  De har nog valts ut efter hur bekanta de är med varandra och varandras bekanta. Lite grundkompetens finns nog med i urvalet också, men sådan är det inte svårt att gräva fram i dessa kretsar.

  Gilla

 • Niklas R

  För ledning och styrelsepost krävs rätt partibok och för anställning krävs rätt politiska åsikter samt kontakter inom nomenklaturan.

  Gilla

 • havemydoubts

  En flock ulvar i fårakläder.

  Gilla

 • HB

  Det viktigaste kriteriet är nog att vara totalt ryggradslösa….

  Gilla

 • Kent

  Det verkar som det finns en stor inkvotering från Södertörns kommunisthögskola

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: