Stäng

Stora satsningar på Försvaret

FÖRSVAR. Försvarets personal ökar från 60.000 till 90.000 personer, arméns storlek nästan fördubblas, fartyg tillkommer och flygvapnet får skarpare vapen enligt regeringens försvarspolitiska proposition. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterade i dag regeringens förslag om hur försvaret ska formeras fram till 2025, enligt ett pressmeddelande.

Försvaret Foto: Joel Thunberg

Budgetramen höjs med 27 miljarder kronor på fem år och bland annat utökas dagens tänkta två brigader med soldater, stridsvagnar och delvis nytt artilleri, till tre samt en mindre brigad i Stockholmsområdet och en mekaniserad bataljon på Gotland.

En ny ubåt tillkommer, korvetterna får luftvärn och flyget jaktrobotar men också markmålsrobotar som kan flyga upp till 35 mil och från Östersjön nå ryska mål.

Korvetten HMS Nyköping kastar loss i Karlskrona för färd mot Norge. Bild fån Försvaret.

Flera förslag som försvarsberedningen var överens om att införa efter 2025 nämns också som nytt radarsystem och fler spridda baser för flyget. Men där anslås inga pengar och därför menar Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna att dagens förslag om försvaret är långsiktigt underfinansierat.

SD, KD och M kommer att lägga egna förslag på fortsatta anslagshöjningar efter 2025 och om de kan stödja regeringens förslag fram till 2025 är oklart även om de i sak överens.

Ett nära samarbete med Finland men också USA och Nato understryks i propositionen. Sverige har tränat på att ta emot amerikansk trupp och nu skrivs i propositionen att operationsplanering ska samordnas med bland annat USA och Nato.

Regeringen har också lagt förslag om fortsatt svenskt militärt deltagande i Irak, Afghanistan och Mali.

– Pettersson tycker samarbetet med Finland är bra, men är tveksam till samarbetet med USA och Nato. Är vi med i Nato eller alliansfria?

Anfall är bästa försvar”, delar av 191:a mekaniserade bataljonen från I 19 i Boden anfaller genom övningsområdet i Södermanland. Foto: Försvaret

Hotet från jättelandet Ryssland överdrivs. Ryssarna är 140 miljoner och har en ekonomi betydligt mindre än Tysklands 80 miljoner invånarna. Jag tvivlar på att Ryssarna har resurser till annat än att hålla koll på sitt eget jätteland. De måste ha koll på japaner, kineser, alla muslimska länder i söder, muslimer inom landet, Ukraina och många fler problem. De har inte tid med oss.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 reaktioner på “Stora satsningar på Försvaret

 1. Brukar översätta vår ”svenska valuta” mot en annan dålig,Euron…
  27 miljarder under fem år i svenska Försvarsbudgeten motsvarar 2,5 miljarder Euro. En bostadslägenhet i Berlin av bättra slag kostar dryga 8 miljoner Euro !! Denna summa som avsättes till vårt försvar, motsvarar c:a
  62/årliga sådana lägenheter ,som bl.a. fotbollsproffs investerar i…
  Alltså inte mycket att yvas över !!

 2. Inte heller Sovjet hade någon särskilt stor ekonomi jämfört med västliga stormakter. Men trots det så klarade de av under flera årtiondens tid att upprätthålla sin status som världens andra supermakt.

  Ryssland har visserligen klart färre invånare än vad Sovjet hade, men naturresurser har de ingen brist på och framför allt så är lönenivåerna låga inom vapenindustrin och militären och militären består tills största delen av värnpliktiga. Ryssland kan med andra ord höja den egna militära prestandan betydligt med med en viss penningsumma än vad t.e.x Tyskland kan. Det ska inte heller glömmas att som diktatur så kan Ryssland satsa en väldigt mycket större del av sin BNP på både offentliggjorda och hemliga militära utgifter än vad som är möjligt i västliga demokratier.

 3. Krigsminister Hultqvist drömmer om ett fälttåg mot Ryssland i Karl den tolfte stil, Napoleonstil, Hitlerstil ! Men han törs inte själv, bara om andra först anfaller, då hakar han på ! Hoppas bara att han vet att ingen någonsin vunnit ett krig mot Ryssland och att nu har ryssarna världens starkaste kärnvapenarsenal att försvara sig med.

 4. Konstigt det man rev ska man försöka bygga upp igen.
  Hur mycket har detta kostat och ska kosta.Det värsta resurs slöseri genom tiderna,för utom
  lyxinvandringen

 5. OT men intressant:

  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/10/16/sanna-marin-lamnar-eu-toppmotet-pa-grund-av-mojlig-coronaexponering

  ”Igår tvingades kommissionsordföranden Ursula von der Leyen lämna mötesplatsen som en försiktighetsåtgärd då en medlem i hennes stab smittats.

  Polens premiärminister Mateusz Morawiecki uteblev också från toppmötet på grund av självman karantän efter att ha vistats i samma lokal med en smittat person.

  Marin har lämnat över ansvaret för Lövén att representera Finland.”
  Ansvarslöst, skriker finsk media.

  Lövén är så full av gift så inte ens Corona verkar bita på honom.

 6. Krig i Belarus är vid dörren. Det i sin tur kommer att skapa konflikter med Rysslands inblandning.
  Lukasjenko har flytt, media i andra länder visar den omänskliga tortyren som folket i Vitryssland är utsatta för, mördade , torterade människor i alla åldrar.
  Lufthansa vägrade checka Lukasjenkos plan som han flydde med för vidare destination.
  Nu har vi också lärts att isolera oss ….. i händelse av krig kanske ?

  Varför får inte vi läsa det senaste om Lukasjenkos flykt ?

   1. En polsk kvinna gav mig information om vad som sker i Vitryssland. Polsk media rapporterar.
    Jag trodde att det var av intresse.

 7. Håller helt med dig Pettersson. Vad fan ska Ryssland ha Sverige till!
  NATO var en motpol mot Warszawa, den finns inte mer.
  Varför finns NATO kvar?

  1. Stenbock tror för sin del att Ryssland skulle göra en rejäl sväng runt Abzurdistan….
   Finns med säkerhet ingen stat på Jorden utom möjligen några fullständigt okunniga, (om läget) som har intresse av detta nedgångna område på klotet,där knarket fått stort fotfäste.
   En befolkning bestående av stora grupper Zigenare,Islamister o. Afrikanska niggrar,inte hellre förglömma sydamerikanska ficktjuvar !!

   1. Tänk på Tjetjenien och på allt som Ryssland offrat för att kunna hålla det landet under sitt styre…

 8. När jag gjorde lumpen var det ca 45000 man som gjorde värnplikten varje år, det ökades till ca 50000 1958 och Sverige kunde då mobilisera en arme på 800000 man.
  Nu är det stolta att kanske kunna klara 8000, 2025. Naturligtvis skall det väl vara hälften kvinnor.
  Men allt de gör dessa tafatta personer som utger sig för att vara ledare är, av historiska proportioner????

 9. Är det någon idè att bygga upp tänk om det bildas en ny Allians som får makten och river ner alltihop igen.
  Här få vi nog ändå ge lite kred till den s.k. regeringen att det kommer ett sånt här förslag, om det realiseras är ju en annan femma.

  1. Försvaret slaktades i enighet av alla partier utom SD. Det gick fort.

   Jämfört med 1985 återstod år 2000 bara:

   15 procent av arméns stridsförband.
   En tiondel av lokalförsvarsförbanden
   Hälften av hemvärnet
   Drygt hälften av flygvapnet
   En fjärdedel av marinen.

   Det svenska försvar som byggts upp under hundra år avvecklades på tio-elva år.

 10. Huvudet på spiken som vanligt, Pettersson. Hotet kommer inte från Ryssland, utan innefrån.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: