Jegertroppen – världens tuffaste kvinnliga soldater?


FÖRSVAR. Den norska Försvarsmakten introducerade “Jegertroppen” 2014 som en lösning på ett problem flera västerländska länder involverade i Afghanistan och Irak hade identifierat. Nämligen behovet att ha kvinnor som en ingående del i SOF, Special Operations Forces. 

Olika länder valde olika lösningar; svenska Försvarsmakten införde befattningen “underrättelseoperatör” specifikt riktad mot kvinnor och införde “Female Engagement Teams (FET)” i internationella insatser. USA införde “Cultural Support Team (CST)“, tillfälligt sammansatta grupper för insatser utomlands. Det är tydligt att behovet inte är begränsat till en särskild nation, eller en särskild kultur. Därav drog sig projektet till sig en del uppmärksamhet från framförallt media.

De hoppar fallskärm, skjuter mer än några andra värnpliktiga och kan marschera i dagar utan mat, med en packning nästan lika tung som de själva. De tillhör elitstyrkan Jegertroppen. Och de är alla kvinnor. ”Det har varit ett succéprojekt,” säger överste Brage Larssen.

-Pettersson säger att kvinnor kan, duktiga kvinnor är mycket bättre än manliga kärringar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


16 responses to “Jegertroppen – världens tuffaste kvinnliga soldater?

 • Maja 2

  Jag fick inte en chans att ingå i hemvärnet på grund av mina ”politiska åsikter”. Först kom ett brev att vi återkommer om två veckor för placering, sedan kom ingenting och när jag ringde och frågade vågade ingen svara. Så jag sökte på nytt när Armén hade en dag på ett ställe i Stockholm där de värvade personal. Efter en trevlig diskussion skickade jag åter en ansökan. Fick aldrig ett svar ….

  Inte undra på att landet saknar soldater.
  Förresten ,läste om en bekant här:

  Tystad generalmajor gjorde upp med Försvarsmakten | Lag …
  https://www.lag-avtal.se/nyhetsarkiv/tystad-generalmajor-gjorde-upp-med-forsvarsmakten-6931451
  19 sep 2018 … (Uppdaterad) Anders Brännström tvingades sluta som chef för totalförsvaret efter kritiska uttalanden om Sveriges bristande försvarsförmåga.

  Han är inte den enda, men han vågade ta tag i saken. En modig man !

  Gilla

 • Tore

  Klart som fan det blev en succé, det finns väl ingen som törs säga sanningen om spektaklet.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Övningsköra med arabkvinnor i Sverige får en att tänka på kamikaze uppdrag: myndigheterna skiter i om vita dör.

  Gilla

 • Stefan SH

  Feministisk propaganda.
  Kvinnor kan inte smarbeta med lika effektivitet som män kan, det funkar inte i längden, alla vet det. Plus det fysiologiska och mentala skillnader.

  Jag tro inte på det. Människor har sina platser i livet, kvinnornas är inte slagfält. Krystat. Dom är ju bättre på så mycket annat.

  Gilla

  • Tore

   Kvinnor kör bättre än höns.

   Gilla

   • Maja 2

    Det var en mycket dålig jämförelse. Finns många praktarslen bland män som i brist på självförtroende kör som en körskole elev på New Yorks gator.
    Jag kör säkert och bättre än många kan jag skryta med.

    Gilla

   • Tore

    Okey Maja men att kvinnor kör bättre än höns beror på att hönsen inte når pedalerna.

    Gilla

 • SVENSK

  Imponerande! Nästan lika tuffa som mig, eller tuffare, jag har aldrig hoppat fallskärm!
  🙂

  Gilla

 • Kretin

  Beträffande försvar, en av orsakerna till att finnarna valde Hornet istället för Gripen var att Wallenberg hotade med att dra bort alla sina investeringar från Finland ifall Finland inte köpte Gripen ….detta medförde att Ilmavoimat fick vad de ville ha, dvs Hornet.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005971751.html

  Gilla

  • Pettersson

   Eller också var det så att Finland ville ha USA som partner av samma anledning som Sverige valde Patriot.

   Gilla

   • Kretin

    Kör den finska artikeln genom g translate. Det är dåvarande försvarsministern Rehn som berättar om saken. Finnarna brukar inte gilla att man hotar dem.

    Sant är det att USAs militär är något annat att hålla i handen än den oövervinnerliga svenska militären som alltid slagits till sista finne innan svenskarna kapitulerat vilkorslöst 😉

    Enligt uppgift var Ilmavoimat förtjusta i både Hornet samt Mirage, men Mirage föll bort pga priset.

    Nu erbjuder Boeing Growler åt finnarna, hur många länder i väst har Growler eller något motsvarande i bruk ? Kanske Frankrike, SPECTRE lär vara ett kapabelt systen, men har det alla förmågor som Growler erbjuder ?

    För övrigt, hur många missiler beställde Sverige till sitt Patriot system ?

    Gilla

 • Urban Lindgren

  Ja Pettersson. Kärring är ett begrepp som är könsneutralt som jag ser det. Men manliga kärringar är värda avsevärt mycket mer förakt jämfört med kvinnliga

  Gilla

 • Kungen

  Vi har inte jegertroppen som Norge men vi har en feministisk regering istället 😄😄😄😄

  Gilla

 • Argus

  Utan att ringakta norskorna så tänker jag spontant på IDF med hundratals kvinnliga soldater stupade i strid sedan 1948.

  Gilla

   • Michael

    Petra var underrättelseoperatör i SOG och har i Afghanistan bl.a utbildat kvinnliga poliser, hon använder dock ordet operatör för att beskriva sig själv, trots att försvarsmakten tydligt skiljer på operatör (direct action) och underrättelseoperatör (underrättelseinhämtning). På den tiden hon rekryterats var denna tjänst endast avsedd för kvinnor och innebar inte samma fysiskt hårda krav, även om hon själv säger att det var så, istället var antagningskraven fokuserade på språk och underrättelsefärdigheter. Numera är tjänsten dock öppen för alla.

    Kan inte minnas att någon annan vilken lämnat SOG gått ut såhär i media efteråt, allt för att få lite reklam för sitt företag, inget jag respekterar precis…

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: