Miljarder skattekronor borta i misstänkt momshärva

BROTTSLIGHET. I Västerås finns/fanns ett företag som förra året växte explosionsartat. Ett år senare ingår bolaget i bedrägerihärvan som kan vara en av Sveriges största genom tiderna, skriver SVT.

På ett år hade företaget Iskana Invest AB ökat sin omsättning från strax under två miljoner till över två miljarder. Bolaget hade på pappret blivit mer än tusen gånger större – med bara några få anställda i oansenliga lokaler.

I dag ingår dock personerna bakom Iskana själva i en misstänkt bedrägerihärva som av experter bedöms som en av Sveriges mest omfattande någonsin.

Skatteverket anser att bolaget undanhållit över en miljard i skatt och åklagare har inlett en förundersökning om misstänkta ekobrott.

Enligt Skatteverkets utredning har Iskana ingått i ett avancerat momsbedrägeri med en stor grupp av bolag som genom snabba transaktioner utnyttjat ett EU-regelverk för att kunna begära tillbaks moms som aldrig betalats in.

I juni begärde Iskanas revisor att få lämna sitt uppdrag i förtid. Han ansåg sig inte kunna granska bolagets redovisning eftersom Iskana ”trots upprepade kontakter inte inkommit med efterfrågat material”.

Till stora delar ska det aldrig ha funnits några verkliga produkter bakom affärerna. Skatteverkets granskning av ett av bolagen, visar att påstådd IP-telefoni aldrig ägt rum och att samma mobiltelefoner snurrat flera gånger i kedjan. Men i slutändan har också ett stort antal verkliga mobiler sålts, till vanliga kunder i vanliga butiker.

– Den undandragna momsen blir en ren vinst som man kan använda till att dumpa priserna på marknaden och sätta konkurrensen ur spel, säger Liz Kelenius på Skatteverket.

Både hon och Peter Forsman beskriver härvan som en brottslighet som pågår i detta nu. – Det här är ett fullt pågående bedrägeri. Bara under sommaren 2020 har åtminstone 20 nya bolag startats, säger Peter Forsman, som jobbar på Internetstiftelsen och håller bland annat i utbildningar för polisen. Han har tagit del av dokumentationen kring härvan och säger att det är första gången som svenska skattebetalare påverkas direkt av en momshärva av den här magnituden.

– Tidigare har inte Sverige varit det drabbade landet utan bara en länk i kedjan. Nu blir det svenska Skatteverket brottsoffret.

– Pettersson kan inte den här typen av affärer, men har en viss erfarenhet av namnen på inblandade. Verkställande direktör och ägare av Iskana Invest AB är George Haddad, övriga inblandade har liknande namn.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Miljarder skattekronor borta i misstänkt momshärva

 1. Så blir det när vissa namn i företagsledningen inte vågas ifrågasättas med risk att vara rasistiska.
  Det är ju så bra för integrationen att dessa kan etablera företag.

 2. Trots att det förekom liknande bedrägerier redan för tre år sedan, har det tydligen kunnat fortsätta oförminskat (från 2017): ”Momsbedrägerier i Sverige och Danmark misstänks ha finansierat terrorism. Sverige har lurats på minst 9 miljoner euro och Danmark på 3 miljoner euro.
  Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till Sveriges och Danmarks radio att härvan är skandalös.- Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, säger han”.
  https://svenska.yle.fi/artikel/2017/05/30/momsbedragerier-i-sverige-och-danmark-misstanks-ha-finansierat-terrorism

  ”Stort momsbedrägeri. Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande. Och det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp utgör bedrägerihärvan nya insikter i hur extremister i Skandinavien arbetar för att systematiskt lura till sig pengar. De här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger han”.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stort-momsbedrageri-kan-ha-finansierat-terrorism

 3. Klanfolken kramar musten ur de svenska slavarbetarna och anklagar dom samtidigt för förtryckare och rasister.

 4. Nu gick han på en smäll igen Steffe lille, hur i själva ja ni vet, ska han någonsin få ett plusresultat. Lika svårt som att klara svetskursen verkar det som.

 5. Lite OT men ändå….
  Jag beställde en sak, bad om vanlig, skriven faktura i vanlig post, med inbetalningskort etc,
  Fick en faktura på mobilen, kan inte skriva ut osv.
  Vad händer med allting numera?!

 6. Så fort de här nya direktörer skapar företag bör SKV begära några miljoner i förskott/ pant.
  Detta med momsbedrägerier går över SKV förstånd .De har varken kapacitet eller kunskap ,eller tid att ta hand om alla bedrägliga företag inom olika branscher .Inte minst inom bygg och IT.
  De nya som kommer hit inser vid tröskeln att det går så lätt att lura SKV. Varför inte kräva en månatlig inbetalning av moms och inte som i dag, en gång per år.
  Man hinner skapa mycket skattefritt i ett större företag på ett år.
  Samtidigt jagar SKV småföretagare för några kronor i form av en försenad deklaration t. ex.
  Jag måste säga att jag är så tacksam att jag inte startade en firma här nu på höstkanten.
  När jag summerade intäkter och kostnader kom jag på att man aldrig i min bransch kan gå med vinst.
  Smaka på Haddad! Kollar varför de verkar så bekant.

  Sökte; Ingår i maffian.
  En annan arbetar för Liberalerna .

Kommentera