Andelen mord har minskat stadigt sedan 1400-talet

HISTORIA. Risken att mördas har dalat kraftigt i Europa sedan 1400-talet, åtminstone enligt tillgänglig statistik. – Vart hundrade år halverades mordfrekvensen, säger kriminologiprofessor Manuel Eisner i SVT Vetenskapens värld som sänds måndag 12 oktober i SVT2, kl. 20.00.

Foto av NEOSiAM 2020 Pexels.com

Manuel Eisner, professor i kriminologi vid Cambridge universitetet, har kartlagt europeisk mordstatistik från 1200- till 2000-talet. Ett detektivarbete som tog honom tio år att sammanställa.

– Genom åren har jag blivit smått besatt av att hitta alla publikationer, på olika språk, som behandlar ämnet mord. Jag gick igenom domstolsprotokoll, fängelsehandlingar och kassaliggare. Varje källa gav nya data, säger Manuel Eisner i Vetenskapens värld.

Enligt Manuel Eisners studie, som går åtta hundra år tillbaka, föll mordfrekvensen från närmare en på tusen personer till en på hundratusen. En mer utpräglad stat, ökad läskunnighet och bättre självkontroll är några möjliga orsaker till den minskade mordfrekvensen, framgår det i programmet.

– Pettersson säger att det stämmer säkert, om man inte räknar de senaste 50-åren, men skulle tro antalet minskade mord de senaste årtiondena också beror på en sjukvård som blivit mångdubbelt bättre. Förr dog folk av blodförgiftning efter en skråma, nu överlever många med flera skotthål i sig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Andelen mord har minskat stadigt sedan 1400-talet

 1. Men vi som inte lever på1400 talet har väl ingen anledning att bry oss. Vi lever på2000 talet och riskeras att mördas nu. Vilken hjälp kan vi få av gammal statistik?

 2. Professorn bör ta fram statistik från menaländer som jämförelse.
  Det lär ha skett en minskning nu när alla våldsmän belamrar Europa .

 3. Nu kan vi inte sjunga ”Vår bästa tid är nu.” Tyvärr för den inföll före 1969 på hösten. Nu närmar vi oss för varje år den tid då en vilsen själ fick hallucinationer och bad folk skriva ner skrönorna.
  Att dagens människor som har haft chansen till bra utbildning inte inser detta är kanske ett bevis på att generna blivit degenererade och därav människorna.

 4. I Abzurdistan går man käpprakt mot denna statistik ….
  Sedan 2015 har det skett fler mord än under alla de tidigare 600 åren sammanlagt, i detta lilla förlorade land i Norden !!
  Modernaste mordvapnen jämte orientaliska knivar,är skjutvapen !!

 5. Har att göra med att man i västeuropa under tidig medeltid systematiskt började avrätta mördare innan de nådde fertil ålder. Detta ihop med att allmänna dödligheten vara hög och bara de rikaste fick överlevande barn (”survival of the richest”) ledde så småningom till att industriella revolutionen kunde äga rum. Kort sagt: Idioterna dog ut. Eller som makarna Myrdal hade formulerat det: Människomaterialet blev bättre. Nu går det åt andra hållet, även om det görs fortsatta medicinska framsteg av rörelseenergin från industriella revolutionen. Den som vill fördjupa sig i ämnet kan leta reda på böcker/föreläsningar av t.ex. Greg Clark och Edward Dutton.

 6. Vi har sedan 90-talets början haft problem med förgiftningar utförda av kinesiska gäng. Troligtvis många hundra som fått sätta livet till utan att polisen registrerat det som mord. Ett exempel på detta är Bechir Rabani som plötsligt dog när han skulle publicera uppgiften om att Aschberg är pedofil. Aschberg som var stammis på ”The Onion” på Solvalla som då drevs av kineser som var experter på att mörda utan spår.

  • Förutom att vara experter på att mörda utan spår så är de experter på att aldrig bli osams så att någon börjar läcka. Hemliga konspirationer är fantastiska!

 7. Oavsett resultatet bidrar Sverige mest i EU länder till statistiken med flest mord !
  Hoppas professorn uppmärksammar det i programmet.

 8. I en annan nyhet: temperaturen på jorden minskar stadigt sedan förre interglacialen som var ~4°C varmare än Holocenen (nuvarande glacialen). Eller hur, SVT?

 9. Invandrarna mördar som aldrig förr. 9 mord av 10 är invandrarrelaterat. Med det sagt så skulle vi endast ha 1/10 av de mord vi har idag utan invandrare.

 10. Vad har då en svagare stat, minskad läskunnighet och sämre självkontroll för effekt på mordfrekvensen?

Kommentera