Andelen mord har minskat stadigt sedan 1400-talet


HISTORIA. Risken att mördas har dalat kraftigt i Europa sedan 1400-talet, åtminstone enligt tillgänglig statistik. – Vart hundrade år halverades mordfrekvensen, säger kriminologiprofessor Manuel Eisner i SVT Vetenskapens värld som sänds måndag 12 oktober i SVT2, kl. 20.00.

Foto av NEOSiAM 2020 Pexels.com

Manuel Eisner, professor i kriminologi vid Cambridge universitetet, har kartlagt europeisk mordstatistik från 1200- till 2000-talet. Ett detektivarbete som tog honom tio år att sammanställa.

– Genom åren har jag blivit smått besatt av att hitta alla publikationer, på olika språk, som behandlar ämnet mord. Jag gick igenom domstolsprotokoll, fängelsehandlingar och kassaliggare. Varje källa gav nya data, säger Manuel Eisner i Vetenskapens värld.

Enligt Manuel Eisners studie, som går åtta hundra år tillbaka, föll mordfrekvensen från närmare en på tusen personer till en på hundratusen. En mer utpräglad stat, ökad läskunnighet och bättre självkontroll är några möjliga orsaker till den minskade mordfrekvensen, framgår det i programmet.

– Pettersson säger att det stämmer säkert, om man inte räknar de senaste 50-åren, men skulle tro antalet minskade mord de senaste årtiondena också beror på en sjukvård som blivit mångdubbelt bättre. Förr dog folk av blodförgiftning efter en skråma, nu överlever många med flera skotthål i sig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Andelen mord har minskat stadigt sedan 1400-talet

 • Argus

  Tino Sanandaji, det levande excelarket, har gjort en sammanställning med anledning av Löfvens osanna uttalande i en TV-intervju; https://tino.us/2019/09/den-ofordelaktiga-utvecklingen-av-dodligt-vald-i-sverige/

  Gillad av 1 person

 • Lennart

  Men vi som inte lever på1400 talet har väl ingen anledning att bry oss. Vi lever på2000 talet och riskeras att mördas nu. Vilken hjälp kan vi få av gammal statistik?

  Gilla

 • Maja 2

  Professorn bör ta fram statistik från menaländer som jämförelse.
  Det lär ha skett en minskning nu när alla våldsmän belamrar Europa .

  Gilla

 • Kent

  Den statistiken har brutits av Sverige.

  Gilla

 • gamgubben

  Nu kan vi inte sjunga ”Vår bästa tid är nu.” Tyvärr för den inföll före 1969 på hösten. Nu närmar vi oss för varje år den tid då en vilsen själ fick hallucinationer och bad folk skriva ner skrönorna.
  Att dagens människor som har haft chansen till bra utbildning inte inser detta är kanske ett bevis på att generna blivit degenererade och därav människorna.

  Gilla

 • Stenbock

  I Abzurdistan går man käpprakt mot denna statistik ….
  Sedan 2015 har det skett fler mord än under alla de tidigare 600 åren sammanlagt, i detta lilla förlorade land i Norden !!
  Modernaste mordvapnen jämte orientaliska knivar,är skjutvapen !!

  Gilla

 • Sture

  Har att göra med att man i västeuropa under tidig medeltid systematiskt började avrätta mördare innan de nådde fertil ålder. Detta ihop med att allmänna dödligheten vara hög och bara de rikaste fick överlevande barn (”survival of the richest”) ledde så småningom till att industriella revolutionen kunde äga rum. Kort sagt: Idioterna dog ut. Eller som makarna Myrdal hade formulerat det: Människomaterialet blev bättre. Nu går det åt andra hållet, även om det görs fortsatta medicinska framsteg av rörelseenergin från industriella revolutionen. Den som vill fördjupa sig i ämnet kan leta reda på böcker/föreläsningar av t.ex. Greg Clark och Edward Dutton.

  Gilla

 • Justin

  Vi har sedan 90-talets början haft problem med förgiftningar utförda av kinesiska gäng. Troligtvis många hundra som fått sätta livet till utan att polisen registrerat det som mord. Ett exempel på detta är Bechir Rabani som plötsligt dog när han skulle publicera uppgiften om att Aschberg är pedofil. Aschberg som var stammis på ”The Onion” på Solvalla som då drevs av kineser som var experter på att mörda utan spår.

  Gilla

  • Sture

   Förutom att vara experter på att mörda utan spår så är de experter på att aldrig bli osams så att någon börjar läcka. Hemliga konspirationer är fantastiska!

   Gilla

 • Maja 2

  Oavsett resultatet bidrar Sverige mest i EU länder till statistiken med flest mord !
  Hoppas professorn uppmärksammar det i programmet.

  Gilla

 • Ourgon2

  I en annan nyhet: temperaturen på jorden minskar stadigt sedan förre interglacialen som var ~4°C varmare än Holocenen (nuvarande glacialen). Eller hur, SVT?

  Gilla

 • Festis

  Invandrarna mördar som aldrig förr. 9 mord av 10 är invandrarrelaterat. Med det sagt så skulle vi endast ha 1/10 av de mord vi har idag utan invandrare.

  Gilla

 • Thomas

  Islam ligger fortfarande på år 1442

  Gilla

 • Kristina

  Vad har då en svagare stat, minskad läskunnighet och sämre självkontroll för effekt på mordfrekvensen?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: