Människor dör, sa Greta – vad är verkligheten?

KLIMATET. I sitt tal till världsledarna vid FN:s toppmöte den 23 september 2019 drog Greta Thunberg en dramatisk bild av klimatproblemet. Mycket handlade om vad framtiden kommer att ge. Men hon sa också något om dagens situation, och uppgav bland annat att ”… jag är en av de lyckliga. Människor lider, människor dör ”, Expressen i oktober 2019.

”Greta Thunberg” av appaIoosa is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Det är svårt att tolka Gretas ord på annat sätt än att människor dör på grund av människans klimatpåverkan, speciellt när man hör hela talet.

Det vi kan konstatera är att enligt statistiken var det betydligt värre förr trots att det blir fler och fler människor på jorden.

Centre for research on the epidemiology of disasters (CRED) vid Université Catholique de Louvain sammanställer årlig statistik över antalet dödade i naturkatastrofer, en statistik som går tillbaka till år 1900. Denna typ av statistik är naturligtvis föremål för osäkerhet. Men den viktigaste källan till osäkerhet är förmodligen först och främst en underrapportering av antalet inträffade dödsfall.

Hursomhelst är det tydligt att stormar under förra seklet tog många liv, särskilt under perioden 1920–70, då det enligt CRED-statistiken i genomsnitt var 330.000 dödsfall i väderrelaterade händelser per år. Torka i Sovjetunionen och Kina på 1920-talet krävde mer än 4 miljoner liv. När floden Yangtze svämmade över 1931 dog 3,3 miljoner människor och 100 miljoner blev hemlösa. Torkan i Indien 1965-67 och cyklonen över Ganges-deltat 1970 resulterade i 1,5 miljoner respektive 500.000 dödsfall.

Under decennierna från 1970 till 2010 var antalet döda i väderrelaterade incidenter betydligt lägre, med i genomsnitt 40.000 per år.

Tar man hänsyn tillbefolkningsökningen så är utvecklingen ännu bättre än diagrammet.

Lyssna på vetenskapen brukar Greta säga, men det verkar som hon inte gör det själv. Hela Gretas tal på FN:s klimattoppmöte den 23 september nedan…

-Pettersson säger att larmen har varit många och falska gång på gång, kanske nödvändiga men…

Första gången jag minns ett larm var i mellanstadiet, när det varnades för kärnvapenkrig och vi 11-12 åringar fick öva på att ta skydd under skolbänkarna. Sedan har det rullat på. Ni som varit med minns…

 • På 1960-talet hotades vi med kärnvapenkrig, DDT och vi var alldeles för många människor på vår planet, tre miljarder.
 • På 1970-talet var det också klimatkris, forskarna var eniga om att temperaturen sjunkit de senaste 30 åren och att en ny istid var på gång. Vi hade blivit 3,7 miljarder.
 • 1980-talet var tufft, då skulle vi krossas av asteroider eller dö av aids och vi hade blivit 4,4 miljarder.
 • 1990-talet skulle vi bli grillade för att ozonhålen växte och vi var 5,3 miljarder.
 • 2000-talet hotade med fågel- och svininfluensa och vi var drygt 6 miljarder på jorden.
 • 2018 skulle vi brinna upp av torka och skogsbränder i Sverige men sedan kom regnet.
 • 2020, det är corona och tillfälligt lite lugnt med de dagliga klimatlarmen och om några år är vi 8 miljarder men det pratas aldrig om befolkningsbegränsningar.

Vi minns den spektakulära säldöden 1988, katastrofen med sälarna var att de hjälpte Miljöpartiet att komma in i riksdagen vid höstens val det året. Nu är sälarna fler än någonsin, det har dessutom varit flera virusutbrott bland sälarna sedan 1988, om dem är det tyst.

När filmen ”Den obekväma sanningen” som handlade om den globala uppvärmningen och dess effekter släpptes 2006, fick den en enorm uppmärksamhet över hela världen. Det bestående intrycket är att Al Gore som var vicepresident under Bill Clinton blev stenrik på kuppen. För isbjörnarna som blev en symbol för uppvärmningen går det bättre än någonsin.

Jorden blir grönare, skördarna ökar, skogsbränder och orkanerna blir inte fel och medierna fortsätter att vinkla och mörka.

Nåväl, missförstå mig inte, det är inte bara att tuta och köra, jag har varit genuint intresserad av miljön hela livet och var med och grundade lokalavdelningen av Fältbiologerna i Oxelösund i mitten på 1960-talet.

Dock är Miljöpartiet inte rätt part att leda utvecklingen, vi borde koncentrera oss på befolkningsökningen, se till att folk kan leva där de bor och stoppa symbolpolitik som plastpåseskatt, svindyr skatt på bilar i Sverige och subventionerade elcyklar. Sådant är larv.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Människor dör, sa Greta – vad är verkligheten?

 1. Vi får väl skylla oss själva då vi inte ställer Greta och media mot väggen.
  En enad front är vad som behövs, och att alla ställer upp.

 2. Klimathotet och Coronahotet för att skrämma ”fårskocken” ingår i en strategi för att införa en global diktatur.Rädda människor är lätta att manipulera.

 3. Greta uppmanar att rösta på Biden. Detta var ett inslag i Rapport igår. Visar ju hur seriösa man är i nyhetsrapporteringen i SVT. Det hade varit seriösare att rapportera att Kalle Anka röstar på Biden.

 4. Sanningen är som sagt raka motsatsen! Skördarna har ökat våldsamt tack vare högre CO2 halt, så fler och fler överlever och får det bättre! KYLA är människans verkliga fiende!

 5. Att det är stora ekonomiska intressen bakom fenomenet Greta är uppenbart. Bankmaffian ligger bakom för att driva på upplåningen och skuldsättningen av stater, företag och privatpersoner i klimatomställningens namn.
  Högst märkligt att ett skolkande barn med psykiska diagnoser utnämns till allvetare i klimatvetenskap och får träffa ledare för nationer och blir tagen på fullt allvar med att veta allt om framtiden.
  Leds vi av totalt inkompetenta idioter?

  • Kent:
   Är inte detta fenomen följdriktigt ?
   Det heter ju,”en blind leder en blind”. I ditt ovanstående exempel,en programmerad ung lite annorlunda flicksnärta som nya Messias.Uppbackad av korrupt PK-press o. övrig media !!

Kommentera