Sabine vann parkeringsstrid mot polisen i Högsta domstolen

SLÖSERI. En kvinna, tyska Sabine Middendorf, parkerade sin tyskregistrerade bil i Stockholm och betalade parkeringsavgift med en mobil betaltjänst. Hon fick en parkeringsanmärkning på grund av att hon hade angett registreringsnumret med bindestreck där det på registreringsskylten fanns mellanrum. Högsta domstolen gör bedömningen att kvinnan får anses ha fullgjort sin avgiftsskyldighet och att hon därför inte behöver betala någon felparkeringsavgift, enligt Högsta Domstolen.

Sabine skrev bindestreck och fick böter. Polisen drev det i tre instanser och förlorade i alla. Bilden är ett exempel, inte Sabines bil.

– Jag knappade in registreringsnumret som man gör hos oss. I Tyskland skriver man bindestreck mellan de olika textblocken, sa Sabine i våras.

Men eftersom det inte finns några bindestreck utskrivna på bilens registreringsskylt fick hon en parkeringsanmärkning. Efter det följde en långdragen historia.

Sabine bestred boten till polisen men fick avslag. Då vände hon sig till tingsrätten där hon vann. Polisen överklagade sedan till hovrätten, men även där vann Sabine. Men polisen stod på sig och överklagade till Högsta domstolen och förlorade även där.

Om Sabines fall skriver domstolen att det inte är självklart hur ett registreringsnummer ska skrivas ut:

Enligt Högsta domstolen är det inte självklart hur ett registreringsnummer ska anges i aktuellt hänseende. Det har inte kommit fram något om att det i anslutning till parkeringen eller i den mobiltjänst som användes har funnits några närmare instruktioner om hur numret skulle anges. Vid den efterföljande kontrollen har det inte tagits någon hänsyn till de variationer som det finns anledning att räkna med när det gäller hur avstånd mellan olika led markeras vid angivande av i synnerhet utländska registreringsnummer.

Högsta domstolen anser att kvinnan har gjort vad som rimligen kan begäras av henne för att fullgöra sin avgiftsskyldighet. Hon behöver därför inte betala någon felparkeringsavgift.

Högsta domstolen har samtidigt meddelat beslut i två liknande mål. Motsvarande bedömning görs i de målen.

-Pettersson tycker att de sysslolösa poliser som drivit ett parkeringsärende genom tre instanser och förlorat i alla borde åtalas eller bli av med jobbet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Sabine vann parkeringsstrid mot polisen i Högsta domstolen

 1. Det detta inlägg säger mest om är det totalt sinnessjuka och förfallande ”svenska” sk polisväsendet! Om möjligt ännu sjukare är att detta ska behöva tas upp i domstol över huvud taget i stället för att bara rättas till, helt enkelt!

 2. Nu när vi så väl behöver poliser mot gäng osv, då är det inte lämpligt att avskeda poliser för bagateller.

 3. Ytterligare ett bevis på misstaget att lägga ner mentalsjukhusen i Sverige, ty det finns gott om myndighetspersoner som har sin givna sängplats där. Många dessutom med ett par läderremmar för säkerhets skull.

   • Polisen är en tjänsteman ,som skall ansvara för sitt område.
    Tjänstemanna- ansvaret är skriven i lagen men det tillämpas inte av någon anledning.

 4. Det är sådana här händelser och jaga pensionärer som skriver något ”olämpligt” på internet som de är på hugget att driva till varje pris.
  Inbrott i fritidshus har de bortprioriterat. Fritt fram för tjuvarna.

 5. Sån onödigt fånig nit liknar en form av politisk förföljelse till ingen nytta för ett samhälle. Man ville sätta dit någon, som gjorde allt för att göra rätt. Men att gripa farliga stadsbombare verkar vara lågprioriterat. Myndigheterna kanske tycker svenskarna av någon märklig anledning behöver dessa bombningar.

  • Något det finns mycket poliser till är HMF-åtalen. Pursvenskarna ska lära sig veta hut.

 6. Förmodligen är det Stockholms parkeringsvakter som är upphovet. En vänstervriden ser en BMW, ”aha kapitalist, tysk dessutom den ska vi sätta dit.” Automatisk polisanmälan och de gäller inte att vinna kriget, utan skämytslingarna tänker polisen, det ger bra statistik. Det kan väl knappast vara åklagare inkopplad men är det de så har vi en vänstervriden aktör igen och ingen tänker längre än vad näsan räcker. Återigen en minusaffär.

  • Men med största sannolikhet Socialdemokrat.

   Socialdemokrat…
   Den enda klara avarten, som gör allt för att sina egna barn och barnbarn ska lida.

 7. Har inte Polisen folkvett! Stämmer bokstäver och siffror och avgift betald var är det för attans byråkrat som inte kan tänka turistvänligt. Tror inte Sabine är särskilt imponerad av Sverige som turistland.

 8. Hej Olof p
  Du ställde en fråga längre ner, varför palestinierna blir så omhuldade. Jag svarade där men återupprepar mig här så du inte missar det.
  Det beror på att Palestinierna står för hasch odlingen, distributionen och försäljningen till Europa och Sverige.
  Backadalen är en ända stor cannabis odling.
  68 vänstern var de som började röka på.

 9. Vad är det för lobotomerade idioter som driver nåt sånt här ? Dom borde få betala kostnaderna ur egen ficka.

 10. Sådant löjligt trams lägger myndigheterna ner arbete på !!
  När det i natt åter small i Stenbocks närhet märktes ingen större verkan, bortsett från några tjuvlarm i bilar,som började fungera .
  En detonation som var större än den som fick mig vaken för c:a en vecka sedan.Detta säger inte lite,då jag sover tungt som en stock.:
  https://www.hd.se/2020-10-08/misstankt-sprangning-mot-flerfamiljshus-pa-planteringen
  Som framgår av vänsterblaskan o. importvänliga HD,rapporterar dessa som det var något naturligt i trakten med sprängningar av denna art,under nätterna.
  Förra veckans detonation var något mindre än nattens,och tydligen därför inget som det då offrades trycksvärta på ?
  Stenbock är ingen kriminalist men nog hade jag undersökt vem/vilka som har stora knarkskulder,och ”en balkong nära platsen”….

 11. Otroligt att detta blev ett fall för HD. Kvinnan hade betalt och polisen borde avskrivit ärendet direkt.

  Nu har polisen tydligen inte tid att utreda inbrott i sommarstugor längre. Inbrotten blir i princip avkriminaliserade och de goda medborgarna får som vanligt betala notan.

 12. Så skönt för alla i rättsväsendet att man nu fått en vägledande dom, att sunt förnuft ska råda.

  Den här kvinnan hade inget uppsåt att fuska. Det begriper alla icke jurister. Hon knappade in sitt nummer.

  I andra mål så tvekar inte domarna att påstå att det fanns nog inget uppsåt. T ex en mördare eller våldtäktsman saknade uppsåt så det blir frikännande eller rabatter.

 13. Tomas tycker att de sysslolösa poliser som drivit ett parkeringsärende genom tre instanser och förlorat i alla, borde åtalas, dömas till straff enligt Brottsbalken Kap 20 om Tjänstefel, och bli av med jobbet samt erhålla förbud, livet ut, för tjänst i Sveriges Offentliga Makt (=myndigheterna).
  Med vänlig hälsning
  Tomas.
  Pappa till ”Fallet Axel, 29 år!” på http://gidlöf.se

 14. En bekant med ett utländskt reg. skylt har parkerat i Stockholm i flera år och fått böter.
  Skadeglad över att han inte behöver bry sig , då staten kan inte komma åt hans pengar.
  Nu hade polisen tagit hans bil och fraktat den på ett område med massor med bilar.
  Han hämtade den mot en kostnad av 60 000 kronor och berättade att poliser med vapen bevakade området.
  Äntligen!

  • Här ska polisen ha en eloge även om det tog många år. Bilen fördes nog till en plats för målvaktsbilar där alla hade parkeringskrav på storleksordningen mer än 50 000 kr. Där måste det säkert finnas en polis som portvakt och en polis i uniform är beväpnad i vårt land.

  • Han hämtade säkert bilen då det var 50 kg. kokain i bilen och 20 st. automatvapen….det var säker 30 st handgranater med.

   Alltså, en vanlig bil för VINSTEN FÖR SAMHÄLLET !

 15. Vad kostade detta för staten?
  Ta fast riktiga rövare och banditer.
  Bilister, Sveriges kassakor.

Kommentera