Kristdemokraterna vill skrota hemspråket

INVANDRING. Enligt nuvarande regler så har barn med annat modersmål än svenska rätt till modersmålsundervisning i grundskolan och grundsärskolan från och med förskoleklass. Kristdemokraterna tar upp ett gammalt förslag från Sverigedemokraterna och vill lägga ner modersmålsundervisningen, som tidigare kallades hemspråk, i samtliga skolor i Sverige. Förslaget ska behandlas av partiets partifullmäktige under fredagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Jag skulle hellre lägga många miljarder på dessa afghanska skolflickor i Afghanistan än en enda krona på att lära afghaner afghanska i Sverige.

Enligt KD kan inte forskningen bevisa nyttan av undervisningen, och idén om den behöver omprövas.

– Vi ser ju helt enkelt att det är en rad brister i modersmålsundervisningen, inte minst att 40 procent av lärarna inte är behöriga och att vi har en situation där var fjärde skola inte får godkänt av skolinspektionen, säger partisekreterare Peter Kullgren till Ekot.

Den miljard som modersmålsundervisningen kostar ska i stället användas till annan språkutbildning, anser Kristdemokraterna. Främst vill de att den ska gå till svenska för invandrare och studiehandledning på hemspråk.

– Pettersson vet inget om forskningen om modersmålsundervisning men har en känsla av att de invandrare som kom tidigare, innan det fanns skattefinansierad modersmålsundervisning integrerade sig bättre i det svenska samhället. Min uppfattning är att det är bättre och viktigare att lägga dessa timmar på det svenska språket och för dem som inte vill finns det återvändarbidrag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Kristdemokraterna vill skrota hemspråket

 1. Helt fel väg att gå. Jag skulle tvärtemot vilja se undervisning på enbart hemspråk och helt skilda klasser och skolor från svenska barn. Helt enkelt förbereda asylanterna inför den kommande hemresan.

 2. Det märks tydligt att allt för många så kallade politiker helt har tappat verklighetsuppfattningen!

  Hemspråksundervisningens vara eller inte vara kan man ju liksom så mycket annat ta när vi inte har skjutningar, bomber och våldtäkter i ett otal dagligen!

 3. Utmärkt förslag. Hemspråksundervisning är en onödig kostnad. Vill de lära ungarna sitt hemspråk får de göra det på egen tid.
  I skolan ska de lära sig svenska, de får lära sig engelska samt eventuellt ett tredje språk om de vill. Det räcker.

 4. Om det enbart handlade om modersmålet. Det händer, förvånansvärt ofta, att elever byter hemspråk eller att föräldrarna väljer att deras barn ska undervisas i ett språk de, barn och föräldrar, varken kan läsa, skriva, förstå eller själva tala. Det skulle kunna bero på vilken kurs vissa nationaliteter och språk står i för tillfället t.ex. asylmässigt, uppmärksamhet i media m.m.
  Ibland handlar det, helt enkelt, om att den lärare, som undervisar i det egentliga modersmålet, tillhör en annan politisk eller religiös fraktion.

 5. Jag har heller aldrig förstått varför man ska lära sig sitt hemspråk i den Svenska skolan.Barnen är sju år när dom börjar så då borde dom rimligen ha lärts sig detta av föräldrarna.Svenska är vad som talas i detta land.Jag tycker även att detta larv med att använda engelska ord och uttryck är så urbota löjligt.T.e.x.heter det inte rea längre utan ”sale” ! Larvigt.

  • Jalla jalla …………de värsta orden i det nya svenska språket.
   För övrigt är jag så trött på all reklam. Ikea t.ex skyltar med afrikaner, likadant de flesta företag.
   Skäms Svensk media för ljushyade skandinaver ? Varför får inte våra barn och vuxna delta i reklam .
   Undrar om Sydafrika skulle sätta i gång samma system. Bara ljushyade i deras reklam.

   • Och det allra värsta just nu är banken SEB som skyltar med riktiga subsahariska negrer vid huvudsidan (seb.s*) och även vid utloggning. Jag fick dåndimpen när jag skulle logga in och har självklart bytt bank efter det. Ska företag skylta med etnicitet är det etniciteter som i alla tider varit ideal och förknippas med framgång, uppfinningar, högtstående konst och musik, produkter och framgångsrika företag och skönhet. Varför lyfta fram primitiva raser / etniciteter som förknippas med bajshyddor, kvinnlig omskärelse och misslyckanden i sina försök att bygga egna civilisationer etc?

 6. Detta är bara valfläsk och petitesser.

  Jämfört med detta:
  Christer hjälper filippinska barn på plats, och har en utländsk fru och tre barn med henne, hon får INTE ens visum att BESÖKA ”sverige”! Hon är helt laglydig och betalar skatt eftersom hon tillsammans med sin man äger fastigheter i ”sverige”. Men massinvandringen och alla sådana som åker på semester i länderna de har flytt ifrån, det går att bara komma som de vill. Så ohyggligt att det knappt går att fatta! Alla måste nu förstå den kriminella ”svenska” regimens avsikter och agenda med massinvandringen mm!

 7. Äntligen…

  Jag har arbetat utomlands större delen av mitt liv och har aldrig varit med om att respektive länder står för ”hemspråksundervisning” gratis… dessutom på skoltid som borde användas till att assimileras snabbare.

  undervisning i det egna språket anser jag är en familje angelägenhet och borde bekostas därefter på FRITIDEN.

  Går man i svensk skola skall undervisning ske på SVENSKA-

  Mycket bra initiativ oavsett vem som kommit med förslaget, visar lite att KD tagit klivet ut ur sandlådan.

  Hejja Ebba… låt Dig inte slås ned av Strandhällen… det räcker med att Mollgan lägger sig där…

 8. Ett utomordentligt gott initiativ av KD, vare sig det är ett gammalt SD förslag eller inte. Vill en invandrad lära sitt modersmål så får det bli på egen bekostnad.
  Tänker de att bli svenskar så ska naturligtvis all kraft läggas på vårt språk. Hur många svenskamerikaners barn kan svenska tror ni, min kusin i USA kan några svordomar och det många gånger gångbara ”skitstövel” som nu för sällan användes i Sverige. Det borde användas dagligen eftersom vi har så många i vårt land för närvarande.

  • Initiativet togs av SD för länge sedan.
   Varför är det bättre med KDs förslag än SD s?
   Slöseri av våra skattemedel.

Kommentera