Daniel Nyqvist döms för två mord i Linköping år 2004

BROTTSLIGHET. Daniel Nyqvist dömdes idag vid Linköpings tingsrätt för mord i två fall i enlighet med åtalet. Påföljden har bestämts till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den dömde ska vara häktad till dess vården kan börja verkställas. Nyqvist ska också betala skadestånd till föräldrar och äldre syskon till den ena målsäganden och till staten. Skadeståndet ska inte jämkas.

Daniel Nyqvist

Nyqvist högg ihjäl åttaårige Mohamed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson i Linköping 2004 och har erkänt gärningen.

Både försvaret och åklagaren hade yrkat på rättspsykiatrisk vård. Advokaten ville däremot se brottsrubriceringen dråp medan åklagare velat att Nyqvist döms för mord. Utredningen är den största i Sverige efter Palmemordet.

Linköpings Tingsrätt

  • TIDIGARE 2020-06-09. Stärkta misstankar mot mannen anhållen för dubbelmordet i Linköping. Daniel Nyqvist har erkänt

BROTTSLIGHET. Den man som misstänks för mord på två personer i Linköping 2004 anhölls i frånvaro av åklagare i går eftermiddag klockan 14.13. Han greps i morse strax före klockan 7 i sin bostad i Linköping. Anhållningsbeslutet verkställdes av regionala insatsstyrkan. Gripandet var odramatiskt och effektivt.

Mohamad Ammouri hade bara hunnit hundra meter från hemmet och var på väg till skolan när han morgonen den 19 oktober 2004 höggs ihjäl på en gångväg i Linköping. Därefter gick gärningsmannen till attack igen och högg ihjäl Anna-Lena Svensson, 56.

Efter ett kort delgivningsförhör har åklagaren beslutat att anhållandet ska kvarstå. Mannen har DNA-topsats och Nationellt forensiskt centrum (NFC) har lämnat förhandsbesked om positiv träff på den anhållne mannen. Åklagaren har ändrat misstankegraden mot mannen från skälig misstanke till sannolika skäl misstänkt för mord i två fall i Linköping den 19 oktober 2004.

Förhör med den misstänkte genomförs under eftermiddagen tillsammans med hans försvarare. Även andra utredningsåtgärder pågår.

Åklagaren hoppas kunna ta ställning till häktningsfrågan under onsdagen. Efter häktningsförhandling kommer en pressträff att genomföras. Närmare information om dag, tid och plats kommer senare.

Åklagaren måste vara tillgänglig för kontakter med utredarna och har inte möjlighet att svara på frågor från media innan dess. Efter pressträffen kommer åklagaren att finnas tillgänglig för enskilda intervjuer.

UPPDATERAT: Daniel Nyqvist, 37 år, har enligt sin advokat erkänt. Han greps tack vare släktforskares DNA-register som matchade med spår på brottsplatsen.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 2426-20

-Pettersson antar att mannen är skyldig och att polisen får en framgång som de så väl behöver…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Daniel Nyqvist döms för två mord i Linköping år 2004

  1. Regimmedierna GRÄVER efter de fåtal SJUKA svenskar ( om det så är upp till 50 år tillbaka) som har begått grova bestialiska brott, i propagandasyfte, för att göra sken av att mest Svenskar, och inte utlänningar, begår dessa brott i allmänhet!

  2. En av offrens släkt skall få skadestånd varför inte båda släkterna. Gissar att även Anna-Lena Svensson hade släktingar. Ser att den släkten inget begär för de har fått av brottsoffermyndigheten, det är skillnad på tänkesätt mellan kulturer minsann.

    • Och vem betalar skadestånden? Ja inte blir det förövaren. Som vanligt är det vi skattebetalare.

Kommentera