Klocktorn från 1700-talet totalförstört i brand

BROTTSLIGHET. Klocktornet intill Hagshult kyrka, söder om Jönköping, förstördes i en brand under natten till onsdagen. Det var ett vittne som ringde in och larmade om branden. Polisen misstänker nu att branden kan ha varit anlagd. – Det var ju både chock och sorg. Det känns otroligt tråkigt det som har hänt, säger Maria Åberg som är tillförordnad kyrkoherde och fortsätter: – Det är så många här som älskar sin kyrka, skriver SVT.

Hagshults kyrka byggdes någon gång på 1100-1200-talet, okänd exakt när. Den rödfärgade klockstapeln med sin svängda huv uppfördes i slutet av 1700-talet. I denna hängde två klockor från 1600- och 1700-talet. Klockstapeln förstördes i en brand natten till 30 september 2020. Bild Jönköpings läns museum.

När räddningstjänsten kom till kyrkan var tornet helt övertänt och styrkorna riktade in sig på att förhindra spridning till kyrkan.

– Vi lyckades med det, men hela tornet är rasat och totalförstört, säger Richard Wertheimer som är inre befäl på räddningstjänsten.

Det är oklart vad som har orsakat branden i tornet, som byggdes 1775. Det finns dock misstankar om att branden kan ha varit anlagd och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Brandplatsen är avspärrad i väntan på en kriminalteknisk undersökning som ska göras så snart det är möjligt, av kriminaltekniker.

-Pettersson antar att detta inte väcker någon uppmärksamhet i riksmedia, det är annat när moskéer brinner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Klocktorn från 1700-talet totalförstört i brand

  1. Vi har sekten i Vårt Fosterland !

    Vi bjuder sekten på vårt välstånd !

    ”Sossarna” har kontakt med sekten!
    ”Sossarna” stödjer sekten!
    SÄPO stödjer sekten ! ! ! ! !

    Sekten har stridsledningscentraler!

    Sektens ” lagbok ” säger att vi är deras
    fiender!

    Vill vi ha fiender i Vårt Fosterland ?
    Kan vi ha fiender i Vårt Fosterland?
    Fiender hör inte hemma i Vårt Fosterland!
    Fiender betyder krig !
    Våra fiender krigar mot Vårt Fosterland!
    Vi måste försvara Vårt Fosterland!
    När ska vi börja försvara oss?

    Ett första steg kan vara att vi (alla) skriver
    till SÄPO och frågar om kontraktet!

  2. När ni yngre uppnått Stenbocks ålder lär det inte finnas något som minner om gamla ljuva Sverige kvar….Allt som är möjligt att bränna upp,kommer dessa Allans Terrorister att förinta.
    Istället får ni höra vrålen från minareter,fem gånger dagligen…..

    • Vill gärna tillföra att det i detta fall tydligen var en form av tack till Sv. Kyrkan, och deras värm-hjärtade medlemmar.
      Dessa som liksom Ärkebiskoppan vurmat för att detta pack skulle ”hjälpas” via import, och gratis uppehälle livet ut….. 😉

  3. Människor som har sin lojalitet på andra ställen än i den svenska historien kan bli provocerade av helsvensk historia. Frågan är varför folk som har sin lojalitet till andra ställen än det svenska, bor här? Vem gynnar det att människor med lojalitet till andra ställen, bor och agerar här?

  4. Det har varit tyst om Nyköpings klocktorn i trä som förmodligen självantände i juni 2017? Har man redovisat utredningen?

    • Det har stått en hel del i lokaltidningen och på andra håll.

      Den 2 juni 2017 brann Östra klockstapeln i Nyköping ned till grunden. Det var den fjärde klockstapeln som stått på platsen, även de tidigare har brunnit ned. Den första byggdes 1625, men brann redan år 1634. År 1648 stod nästa stapel färdig, vilken brann ned i stadsbranden år 1665. Tio år senare stod den tredje stapeln färdig. Den klarade sig fram till 1719 då den brändes i samband med ryssarnas härjningar i Nyköping. 2017 brann den alltså ner ännu en gång. Orsaken till branden har inte kunnat fastställas men troligtvis berodde branden på ett elfel.

      Den återuppbyggda Östra Klockstapeln i Nyköping invigdes den 29 september 2019. Tack vare att en arkitektstudent under sin utbildning år 2003 fick dokumentationsuppdraget att mäta upp och göra en noggrann ritning av klockstapeln kunde man återskapa den in i minsta detalj.

      • Kan det vara så illa att gamla glöd rester från tidigare bränder kan vara orsaken?
        Nu saknas bara en utredning som kan klargöra det.

  5. Det är många personer i Sverige som älskar sin kyrka, men det har på senare år kommit för många personer till Sverige som hatar allt som har med kyrkor och kristendom att göra. Dom borde snarast flytta till ett annat land. Långt bort från Europa.

  6. Invasionen av Vårt Fosterland fortsätter!

    Kyrkorna tillhör ju oss ”otrogna” (”infidels”)!

    Socialdemokraternas kontrakt med
    muslimerna gäller väl även kurkor?
    => att de ska ersättas av moskéer

  7. Det är självklart att majoriteten av kyrkobränder utförs av personer som hatar kristendomen, dvs, invandrade muslimer. Vänstern och Sveriges journalistkår (som är samma sak) ger sitt stöd.

    • Vänsterblivna kan vi inte göra mycket åt mer än kanske sätta dem i interneringsläger. De andra ska lytte hem till de länder de kom ifrån eller likvärdigt land.

  8. En strategi som går ut på att utplåna det svenska måste rimligen innehålla inte bara brända bilar utan även våra religiösa byggnader.
    Varför bränner ingen en av deras byggnader som tack för senast.

    • Om någon bara klottrar på en moské så går Sveriges journalistkår igång med en klappjakt på de som gjort det. När svenska kyrkor bränns ner så är Sveriges journalistkår tyst.
      Sveriges journalistkår är roten till alla Sveriges problem.

    • Massor med kyrkor har bränts långt innan koraner brändes.
      Vad är en bok i jmf. med ett historiskt klocktorn?

  9. Polisen misstänker att branden kan ha varit anlagd.
    Ge er nu !
    Den kan ju efter att ha stått där i århundraden ha antänt av sig själv!

  10. Svenska Kyrkan välkomnar ju denna härliga spännande kulturberikning.

    Bara en superidiot bjuder in djävulen till sitt ”hus” för att där terrorisera och förstöra allt och alla.

Kommentera