Utländska ligor misstänks ligga bakom våg av katalysatorstölder

BROTTSLIGHET. Stockholmspolisen har i år sett en stor ökning av av katalysatorer från bilar. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom bildelsstölderna. Från januari till mitten av september i år anmäldes 1 323 stölder av katalysatorer och partikelfilter i polisregion Stockholm, att jämföra med 38 stycken motsvarande period förra året, skriver polisen på sin hemsida. I vissa fall har samma bilägare drabbats fler än en gång på samma bil.

En katalysator kan innehålla ädelmetaller som rodium, palladium och platina.  En katalysator, som renar bilens avgaser innehåller bara några gram ädelmetaller men priset för platina är högre än för guld.

– Bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser vi en trend med en otrolig ökning i just katalysatorer, säger Jörgen Karlsson, samordnare för brottsförebyggande arbete i polisområde Stockholm nord, i ett pressmeddelande.

Det rör sig främst om äldre bilmodeller från 2004-2009 som tjuvarna stjäl från. Om tre personer samarbetar kan stölden genomföras på cirka 30 sekunder, visar videomaterial från tidigare brott som polisen tagit del av.

– De slår till vart som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Vi är beroende av tips från allmänheten för att lagföra skyldiga och kunna lämna tillbaka upphittat stöldgods, säger Jörgen Karlsson.

-Pettersson säger att katalysatorer och partikelfilter är rena guldgruvorna för metalltjuvar och de brukar komma från sydöstra Europa och kallas zigenare och EU-migranter men andra sorter förekommer kanske…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

6 thoughts on “Utländska ligor misstänks ligga bakom våg av katalysatorstölder

 1. Nu är gravar på kyrkogårdar också utsatta för stölder och vandalisering.
  Allt skall förstöras , ingen bryr sig.

 2. En katalystor är inte lika dyr längre som den var för 20 år sen, då dem kunde kosta allt från 6000-18000 kr. Det går att finna godkända katalysatorer i dagsläge som är godkända på besiktningen för 2000kr.
  Dem innehåller iofs en del ädla metaller men verkar som dessa är lika lukrativa som leta guld i gammal elektronik! Dem om gör detta hästjobb måste vara arbetslösa eller väldigt lågavlönade och ha gott om fritid.

  • Polisen säger att det rör sig främst om äldre bilmodeller från 2004-2009 som tjuvarna stjäl från. Om tre personer samarbetar kan stölden genomföras på cirka 30 sekunder.

   Priset för en katalysator är 300-600 kronor.

 3. Ja tigger de inte så stjäl de koppartråd från järnvägen eller koppartak från kyrkor, härligt med mångkultur eller hur.
  Förstår inte hur vi kunde klara oss bättre utan den.

Kommentera