Stäng

Åtal för stöld av militärfordon i Enköping

BROTTSLIGHET. Den 4 februari i år stals två militärfordon ur ett militärförråd. Åtal väcks i dag mot åtta personer i 20-årsåldern för bl.a. grov stöld, grovt häleri och obehörigt tillträde till skyddsobjekt, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande

Terrängbil 16, även kallad Galten. Wikipedia

Två personer åtalas för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Två andra personer åtalas för medhjälp till grov stöld då åklagaren menar att de har skjutsat gärningsmännen till brottsplatsen och hållit vakt under stölden. En person åtalas för grovt häleri då han har köpt ett av fordonen. Två personer åtalas för grovt olovligt brukande genom att de åkt med i fordonen, och slutligen åtalas en person för medhjälp till olovligt brukande då han har kört en följebil när fordonen användes.

Jag bedömer stölden som grov med hänsyn till att det rör fordon av betydelse för försvar av rikets säkerhet och att de har ett högt värde, säger kammaråklagare Lena Jansson som ansvarar för utredningen.

De tilltalade har delvis medgivit de faktiska omständigheterna men flertalet av dem bestrider att de gjort sig skyldiga till brott. De två som åtalats för obehörigt tillträde till skyddsobjekt erkänner brott i den delen och en av dem som åtalats för grov stöld erkänner att han varit med och stulit fordonen. Fordonen återfanns några dagar efter tillgreppet och har lämnats tillbaka till Försvarsmakten. De har inte utsatts för skada.

Ingen av de tilltalade har någon koppling till Försvarsmakten såvitt har kommit fram. Drivkraften bakom gärningarna verkar primärt ha varit äventyrslystnad och ett gemensamt intresse för fordon. Jag menar att det även har funnits ett ekonomiskt motiv för stölden, säger Lena Jansson.

Ingen av de åtalade är numera frihetsberövad. Militärfordonen är av modellen RG32, så kallade ”galtar”.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 1736-20.

-Pettersson säger att detta är en fyllegej av några pundare, sex killar och två tjejer. En av de åtalade är dokusåpakändisen Sami Jakobsson och är de andra av samma kvalité så undrar man hur Försvaret ska försvara sig om några normala människor försöker stjäla fordon…

 • TIDIGARE 2020-02-06 Försvarets fordon stulna – rikslarm har utfärdats

BROTTSLIGHET. Rikslarm har utfärdats efter att två fordon av modell Terrängbil 16 även kallad ”Galten” har stulits från Försvarsmaktens förråd i Enköping. Ett av fordonen har återfunnits. Fordonen väger nästan sju ton och är 2,8 meter höga. De används främst för att transportera trupper.

Terrängbil 16 ”Galten”, Foto: Nicklas Gustavsson Försvarsmakten

Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen i region Mitt, säger att det är oklart vem som kan ha ett intresse av fordonen.

– Det kan vara alla möjliga, fantasin sätter gränserna, säger Eronen. Inbrottet uppges ha skett någon gång mellan den 4 och 5 februari, enligt SVT.

-Pettersson säger att Försvaret och polisen får väl leta bland ockupationstrupperna i Gottsunda, Rinkeby eller Rosengård. De har troligen behov av bättre personskydd.

Terrängbil 16 uppfyller mycket höga krav när det gäller min- och splitterskydd. Den kraftiga sex-cylindriga motorn gör att bilen klarar att ta sig uppför motlut på 60 procent. Konstruktionen klarar även 40 procents sidolutning. Den kan till och med klättra i trappor med 35 centimeter höga trappsteg samt vada genom 80 centimeter djupt vatten.

”Galten” tillverkas av BAE Land Systems OMC i Sydafrika. Försvarsmakten fick de första fordonen levererade i början av 2006 och Försvaret har köpt runt 380 stycken. Terrängbil 16 har även gått under beteckningarna personterrängbil 6 och RG 32.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Åtal för stöld av militärfordon i Enköping

 1. Ja,här var det väl samma naiva inställning som till allt annat nuförtiden.Vem stjäl ett militärfordon tänkte man och hade minimal bevakning på platsen.När ska det gå in i huvudet på vissa att ALLT som går att stjäla stjäls nuföriden.Nu var det ju knäppgökar som gjorde detta förmodligen styrkta av diverse alkoholhaltiga drycker, men det kunde lika gärna ha varit andra som gått in och snott vapen.Vilket har hänt tidigare på ett annat regemente.

 2. Svenska fjantar när de är om sämst.
  Så innerligt trött på fjanteriet med vuxna människor såväl i tv som i radion.
  Gry Forsell och vänner ….. Hahahaa, arv och snack om bajs och sex om vart annat.
  Hur ointressant som helst.

  Tjäna 40 tusen varje fredag? Just det, vad kostar varje samtal. De tjänar på folks dumhet.

  Saknar seriösa program .

 3. Håhå-jaja, suck ! Nu är det nog bäst att fjollorna i det s.k. försvaret låser in sina kraftigaste vapen ordentligt. Ja, då menar jag i första hand Platådojorna, Läderbyxorna, De rosa klänningarna och givetvis den Fana de representerar och ärar : Trasan med fartränder !

 4. Det verkar handla om motorintresserad ungdom. I kombination med sånt som BRIST på stöldlås för miljonerkronorsfordon!

  Har Försvaret köpt 380 stycken såna här jeepar? Vad ska man ha dem till när fiendens stridsvagnar och stridsflygplan kommer? De här jeeparnas enda möjliga funktion är att bekämpa regim-oppositionell befolkning i ockuperade områden. (Jämför med vad inrikestrupperna använde i Östeuropa under Sovjet-tiden!)

 5. Alltså svenskar som inte har förstört inte eldat upp de dyra ”galtarna” därför blir straffen maximala om domstolsväsendet skall gå efter tidens trend.
  Hoppas att jag för en gångs skull har fel.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: