Stäng

Nordiskt försvarssamarbete…

FÖRSVARSSAMARBETE. Sverige, Finland och Norge förstärker sitt operativa försvarssamarbete. Det skriver de tre ländernas försvarsministrar på DN Debatt, tyvärr bakom betalvägg. Genom en trilateral avsiktsförklaring har länderna slagit fast en gemensam ambition att ha förmåga och beredskap att koordinera militära operationer i kris och konflikt.

De nordiska flaggorna. Bild från Wikimedia

”Vi tror på styrkan i nordiskt försvarssamarbete. Vi måste fortsatt stå enade för att upprätthålla fred och säkerhet och möta säkerhetsutmaningar i vår region”, skriver försvarsministrarna.

Ett samarbete och enighet mellan likasinnade länder är av stor betydelse i ljuset av det nuvarande säkerhetsläget, enligt ministrarna.

– Pettersson säger att det börjar bli lite krångligt. Sverige och Finland har ett försvarssamarbete, och nu Finland, Norge och Sverige, sedan tidigare finns Nordefco (Nordic Defence Cooperation) är ett samarbete mellan alla de nordiska länderna inom försvarsområdet. Där ingår alla de nordiska länderna, Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

Danmark och Norge är dessutom med i Nato, medan Finland och Sverige är med i Natos partnerskap för fred. Sedan finns EU:s solidaritetsförklaring, där medlemmarna i EU lovar att hjälpa varandra vid kris. Norge och Islandär inte med i EU.

En försvarsallians tillsammans med de nordiska länderna skulle bli en militär stormakt i Europa. Norden skulle ha fler stridsflygplan än Tyskland, fler stridsvagnar än Frankrike och fler attackubåtar än Storbritannien. En rejäl styrka med andra ord…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

 

14 reaktioner på “Nordiskt försvarssamarbete…

 1. vilket paradis vi hamnat i.
  Tänker inte jobba in en enda krona till detta styre längre.

  Kollapsen, inbördeskriget, ISLAM är för nära nu.

  Hej o Hopp!!!

 2. Finsk armé skall inte skydda Sverige anser jag, om inte….
  Sverige är skyldig att ha motsvarande antal soldater och plan i händelse av krig. En handfull fjollor som skall bidra från Sverige. Nagellacket är viktigare än en uniform .
  Nu skall Finland köpa ett antal flygplan.
  Hoppas att de inte köper utan litar på Sverige i det fallet.
  En kostnad som kommer att sänka Finland.

  1. @Maja 2, väl uttryckt. Så vitt jag vet tittar Finland på SAABs nya 39 Gripen. Den bättre, billigare än nytt amerikanskt. Av ekonomiska skäl kanske de köper en ny version av F/A -18 Hornet.

   1. Allt är möjligt I finland är det nu också en rödgrön regering som inte egetligen vill ha några plan alls Om finska försvaret får bestämma så blir det inte Jas Ingen kan väl vara så dum att man tror att sverige som utvecklar bla med england ett nytt jaktplan skulle utveckla Jas på sidan om i 40 år

   2. Troligtvis köper finnarna amerikanskt. Ilmavoimat är redan kapabelt att operera från samma baser som amerikanska marinkåren och dessutom avgör storpolitiken. Förra gången var det franska alternativet piloternas favorit, men det blev amerikanskt pga storpolitik samt pris. Att välja amerikanskt är ett besked till Kreml.

  2. Det stora problemet är kan Finland lita på Sverige ? Jag tvivlar, det föutsätter att svenskarna skulle börja utveckla ens en rudimentär tillskymmelse till ryggrad …samt att Sverige återupprättade ett försvar värt namnet. Det handlar mer om det traditionella att Sverige slåss till sista finne för att sedan kapitulera villkorslöst.

   Vad flyg beträffar, Gripen använder USA teknologi och det medför vissa intressanta förvecklingar. Bättre då att direkt ha med amerikanerna att göra.

   1. Finland kan inte lita på sverige 2018 lovade svenska överbefälhavaren Byden att med det snaraste upprätta en brigad som hjälper finland vid en kris Detta var en lögn säkert för att blidka finnarna Några såna planer finns inte Förra gången finland försvarade sverige blev mycket dyrt 5 år av umbäranden stupade och sårade Visst hjälpte många svenskar men det stora nationella stödet som lovades uteblev Här glömmer man ofta en viktig sak Skulle inte finland vunnit kampen utan landet skulle blivit okuperat så inte skulle ryssen ha stannat vid svenska gränsen knappast ens vid den norska Då skulle landets andra språk varit ryska i stället för arabiska i dag

 3. Det hjälper inte hur mycket vapen Sveriges militärmakt har, när VINSTEN FÖR SAMHÄLLET mördar, våldtar, misshandlar, skjuter, spränger, rånar m.m.
  Vem vill försvara Sverige när de nu styrande,( ex.Socialdemokraterna ) i Sverige, gör allt för att värna om brott mot svenskarna.

  Idiotin fortsätter !

 4. Positiva beslut tycker jag. Ett förstärkt samarbete mellan de tre nordiska länderna betyder nog även ett förstärkt Nordefco. Det ökar ganska säkert civilt och ekonomiskt samarbete mellan länderna.

 5. Sossarnas drömmar går igen i uppfyllelse att nån annan betalar Finland har närmare 400.000 väl utbildade väl motiverade väl utrustade soldater vid en krissituation Finska överbefölhavaren hoppar inte omkring i prideparader liksom inte heller nån annan i uniform För två år sen sa minister Hultqvist att upprustningen av försvaret börjar inte ens från noll och det tar tiotals år innan man kan få ihop något försvar att tala om Så länge som sverige styrs av en ammatörregering med en svetsare som ledare skulle jag nog tänka mej för flera gånger att inleda ett försvarsammarbete

 6. Nu kan vi liksom politikerna känna oss säkra Norge NATO, Sverige fler befäl än soldater, Finland, välutrustade med siso.(sisu)
  Nu kan Sverige somna om då!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: