Libanons kris förvärras

UTRIKES. Den 4 augusti skedde den enorma explosionen i Libanons huvudstad Beirut som dödade 200 personer, skadade många och gjorde 300.000 hemlösa. En vecka senare avgick dåvarande premiärministern Saad Hariri. Den tilltänkte premiärminister Mustafa Adib fick i uppdrag att försöka bilda ny regering men nu ger han upp efter att ha försökt reformera Libanons korrupta styre. 

Mustafa Adib har misslyckats med att modernisera Libanon. Bild Wikipedia

Regeringsbildning i Libanon är en krångligt, man måste bland annat måste ta hänsyn till maktdelning efter religionstillhörighet.

Mustafa Adibs förslag stoppades av shiitiska Hizbollah och Amal, båda militanta grupper som insisterade på att behålla kontroll över finansdepartementet. Adib har försökt luckra upp sättet de mäktigaste posterna utses på, i hopp om att få in nyskapande krafter, men har inte fått tillräckligt stöd.

Det innebär också att i avsaknad av regering uteblir det mesta av det utlovade internationella stödet för att bygga upp Beirut.

– Pettersson är inte statsvetare men ett nytt inbördeskrig är nog inte långt borta…

AlJazeera

Beirut innan explosionen

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Libanons kris förvärras

  1. Bra! Låt arabanhopningen gå under i krig mellan shthrber och skrikher eller vad fan inavelsklanerna kallas.

Kommentera