Stäng

Det är fullt hos Kriminalvården…

BROTTSLIGHET. Platsbristen på svenska anstalter och häkten är nu så akut att Kriminalvården går upp i stabsläge. Det skriver Kriminalvårdens generaldirektören Martin Holmgren på DN Debatt.

Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Pressbild

Holmgren beskriver platsbristen som akut och skriver att läget är allvarligt. Beläggningen i anstalter är över 100 procent och nästan lika mycket i häkten. Därför har myndigheten på kort tid tvingats att öppna tusen nya platser och planerar för ytterligare 2.000.

”I kombination med den pågående pandemins krav på social distansering och särskilda rutiner sätter detta verksamheten under mycket hård press”, skriver Martin Holmgren.

Kriminalvården ska växa med 2.000 ordinarie platser de närmaste tio åren, varav 600 i häkte och 1.400 i anstalt. Bland annat ska två nya storanstalter uppföras, en i Trelleborg och en i östra Sverige. Nybyggnationer pågår eller planeras på en rad orter, till exempel på anstalterna Hall i Södertälje, Salberga i Sala, Västervik, Kumla, Tidaholm, Skänninge, Östragård i Vänersborg, Skogome i Göteborg, Rödjan i Mariestad, Sörbyn i Umeå, kvinno­anstalten Sagsjön i Lindome samt i Kristianstad där ett nytt stort häkte ska byggas.

-Pettersson tycker det är märkligt, i många år har politiker och journalister rapporterat att brottsligheten minskar…

Mitt kortsiktiga förslag är att den tredjedel av de intagna som är utländska medborgare skickas för att avtjäna straffen på hemmaplan. Det borde gå att avtala med respektive hemland och den enorma biståndsbudgeten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 reaktioner på “Det är fullt hos Kriminalvården…

 1. På IKEA finns det Vånings sängar, det duger gott och väl till två personer och så får dom ju sällskap och slipper sitta ensam i cellen. Tänk vad trevligt dom skulle få.

 2. Tänk om vi inte haft muslimer i Sverige?
  Tror ni det skulle vara bättre…
  Själv Vet jag det!
  ponnsan
  AFS

 3. Det är fullt och ändå läggs ner minst hälften av anmälningar.
  Fantastiskt. Något fel måste det vara i Domstolen och polisen.
  Jag blev bestulen på en värdefull sak i mitt hem av en professionell tjuv , hantverkare.
  Polisen lade ner ärendet p.g.a okunskap/ointresse gällande konst, trots att jag gav namnet på personen som stal .
  Han var efterlyst utomlands, men det brydde sig inte polisen om.

 4. Hoppas att nybyggena görs efter normen säkerheten först, inte bekvämligheten för de intagna. Alla interner skall förlora sina mänskliga rättigheter under strafftiden,ingen tobak, inga permissioner, besök eller TV, telefoner endast klassisk litteratur.
  Det skall kännas att de har gjort något och strafftiden skall vara hårt för alla men efter vilket brott de dömts för. Mördare, våldtäktsmän hårdast straff i straffskalan betingelser inom anstalten.

 5. De måste också till att snabbkamma dessa som har erhållit svenskt medborgarskap på ett oegentligt vis och dra tillbaka det omgående för utvisning. De styrande säger att det är en omöjlighet. Varför kan man då t e x ge vissa afghaner omgående uppehållstillstånd och instifta en slags gymnasielag som inte faller under papperskvarnar och byråkrati?

 6. Så här blir det när politruker och tjänstemän dammsugit hela världens alla kriminella och erbjudit dem att bosätta sig i Absurdistan. Lycka till alla Ni aningslösa som röstar på dessa förrädare och hoppas att era barn och barnbarn förlåter ert svek för Sveriges väl. Ni har ju nu fått möjlighet att få en pizza 1 gång i månaden när politrukerna delar ut era pengar till kreti och pleti.

 7. Tänk om dom jävla idioterna till politiker kunde fundera på varför vi har så många kriminella i vårt land. En liten hint kan vara att dom pratar inte vårat språk.

 8. Hyr in fängelse platser i Afrika.
  De vet hur man ska handskas med kriminella.
  Dessutom mycket kostnadseffektivt.

 9. Nu gäller det att bli en smart kriminell eftersom åklagarmyndigheten inte kan dömma till internering. Brott kan löna sig.
  Dock föreslås transportering till inhyrda fängelser utomlands. Det är lönsamt. Lönsammare blir det med containermetoden
  Först förvaring i modifierade containers, med
  toa och flera sänger och utsvetsade hål, i Sverige för senare transport till länder där de förstår sina nya Internets språk.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: