Turkiet avslutar omstridd gasletningsoperation i grekiska vatten

UTRIKES. Det turkiska gasprospekteringsfartyget Oruc Reis, som letat efter gas i de strategiskt viktiga vattnen mellan Grekland och Cypern, rapporteras ha lämnat området. Spänningen mellan Turkiet och Grekland har trappats upp under de drygt fyra veckor som fartyget befann sig i östra Medelhavet.

Oruc Reis, Foto: Vajo Vesselfinder

Både EU och Grekland har uppmanat Turkiet att dra sig bort från området, som antas vara rikt på gasfyndigheter.

Enligt webbsidan marinetraffic.com, har Oruc Reis återvänt till sin hemmahamn Antalya i Turkiet på söndag eftermiddag.

Fartyget sändes till vattnen kring den grekiska ön Kastellorizo den 10 augusti, eskorterad av turkiska fregatter. Gasletningsoperationen förlängdes i tre omgångar, trots kraftiga protester från både Greklands och EU:s håll.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har välkomnat det turkiska fartygets avfärd, – Det är ett positivt steg framåt i den diplomatiska processen, säger Mitsotakis.

Oruç Reis har, med uppbackning av turkiska flottan, letat efter naturfyndigheter i form av olja och gas i vattnet mellan Grekland och Cypern.

Turkiet och Grekland, som bägge är medlemmar i militäralliansen Nato, grälar om naturfyndigheterna i regionen.

Konflikten gäller vem det är som har rätt till de tillgångar som finns i området. Turkiet letar efter olja och naturgas i ett havsområde som Grekland betraktar som sitt.

Grekland hävdar att delar av det omstridda området är beläget på dess kontinentalplatta och att turkiska fartyg måste dra sig tillbaka. Turkiet anser sig ha rätt att utföra undersökningar i regionen.

Sökandet har fått Grekland att inleda militära övningar i området i östra Medelhavet och har lett till ökade spänningarna mellan länderna.

Reuters

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Turkiet avslutar omstridd gasletningsoperation i grekiska vatten

Kommentera