UTRIKES. Det turkiska gasprospekteringsfartyget Oruc Reis, som letat efter gas i de strategiskt viktiga vattnen mellan Grekland och Cypern, rapporteras ha lämnat området. Spänningen mellan Turkiet och Grekland har trappats upp under de drygt fyra veckor som fartyget befann sig i östra Medelhavet.

Både EU och Grekland har uppmanat Turkiet att dra sig bort från området, som antas vara rikt på gasfyndigheter.
Enligt webbsidan marinetraffic.com, har Oruc Reis återvänt till sin hemmahamn Antalya i Turkiet på söndag eftermiddag.
Fartyget sändes till vattnen kring den grekiska ön Kastellorizo den 10 augusti, eskorterad av turkiska fregatter. Gasletningsoperationen förlängdes i tre omgångar, trots kraftiga protester från både Greklands och EU:s håll.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har välkomnat det turkiska fartygets avfärd, – Det är ett positivt steg framåt i den diplomatiska processen, säger Mitsotakis.
Oruç Reis har, med uppbackning av turkiska flottan, letat efter naturfyndigheter i form av olja och gas i vattnet mellan Grekland och Cypern.
Turkiet och Grekland, som bägge är medlemmar i militäralliansen Nato, grälar om naturfyndigheterna i regionen.
Konflikten gäller vem det är som har rätt till de tillgångar som finns i området. Turkiet letar efter olja och naturgas i ett havsområde som Grekland betraktar som sitt.
Grekland hävdar att delar av det omstridda området är beläget på dess kontinentalplatta och att turkiska fartyg måste dra sig tillbaka. Turkiet anser sig ha rätt att utföra undersökningar i regionen.
Sökandet har fått Grekland att inleda militära övningar i området i östra Medelhavet och har lett till ökade spänningarna mellan länderna.
***
Som grek skulle jag säga”efcharisto para poly” om jag inte minns helt fel. Bättre att en stiger åt sidan än att kriget skall börja.
Det räcker väl inte med att stjäla olja från Syrien.