Stäng

Public service och dess politiska vänsterkommissarier…

PUBLIC SERVICEs budget för 2020 ser ut så här: De tre public service-företagen (SVT, SR och UR) anslås – via rundradiokontot – 8.563 miljarder kronor (varav SVT 5.041 miljarder kronor, SR 3.077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

Jeander

Gunnar Sandelin skriver på Det goda samhället: Public service och dess politiska kommissarier

En annorlunda studie har presenterats på Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Möjligen visar den att vi kan vara på väg mot ett paradigmskifte vid våra lärosäten, präglade av postmodernism, genusdoktriner, rättighetskrav och intersektionalitet som de alltmer har blivit. Här granskas i stället public service ur en ”ny kritisk diskurs”. Uppsatsförfattaren Jonathan Kender har sammanställt kritik från tidigare anställda vid SVT.

Resultatet är förödande med utgångspunkt från uppdraget om allsidighet och opartiskhet. Ett exempel är ett vittnesmål från Utbildningsradion (UR) där en chef verksam inom det nystartade Feministiskt initiativ framhöll att om ska man skildra friskolor så ska det vara för att sänka dem. All information med källhänvisning finns i studien, som bifogas som pdf här eftersom den inte finns tillgänglig som länk på nätet.

Sammanfattningsvis visar studien på en närmast vänsteraktivistisk organisation med politiska kommissarier till chefer och en till största delen både ängslig och de senaste tio åren alltmer aktivistisk yrkeskår som manipulerar allmänheten, motarbetar SD och fostrar folket till rätt värdegrund. Därmed blir public service ett demokratiskt problem som motarbetar sitt eget uppdrag, grundat på allsidighet och opartiskhet med en budget på 8,4 skattefinansierade årliga miljarder till sitt förfogande.

Poängen med att använda sig av citat från före detta anställda vid företaget är att vi får en autentisk förstahandsinformation. Jonathan Kender har för den sakens skull dammsugit nätet och vaskat fram uttalanden som förekommit i intervjuer, bloggar, poddar och videoklipp från tidigare medarbetare med en kritisk hållning. Han har förutom alternativmedia också inkluderat systemmedia, utsända paneldiskussioner och debatter, i sin undersökning.

De tidigare SVT-medarbetarna, Janne Josefsson, Joakim Lamotte, Aron Flam samt Jens Ganman och Jörgen Huitfeldt (de två senare SR), är de tyngsta kritikerna som varit verksamma inom organisationen. Men även jag förekommer med uttalanden om mina erfarenheter från tiden som reporter vid SVT på 1980 och 1990-talet. Dessutom bekräftar en frilansfilmare hur den ideologiska styrningen från ledningen drabbar produktionen.

Den senaste större undersökning, Journalisternas partisympatier, som gjordes av journalistkårens partisympatier är från 2011 (Kenneth Asp, Göteborgs universitet). Då röstade 80 procent av kårens medlemmar röd-grönt. Enbart på public service (SR och SVT) var drygt hälften av journalisterna miljöpartister. En ny, men mindre, undersökning från 2019 visar på en lika stor majoritet röd-gröna politiska preferenser inom kåren, men nu med skillnaden att vänsterpartiet är störst. Man minns Janne Josefssons vittnesmål om att en journalist öppet på redaktionen för Uppdrag Granskning kallat (v) för ”vårt parti”. Han säger också att han utbildades på ”kommunisthögskolan” på 1970-talet samt att ”ett helt lämmeltåg” därifrån tog sig in på nystartade TV2, där många sedan blev chefer.

Politikfakta

Studien granskar public service utifrån fem teser:

 • Public service är vänster för att journalisterna är vänster
 • Public service granskar högerorienterade organisationer hårdare än de till vänster
 • Värdegrund innebär åsiktsförtryck
 • Public service ger inte hela bilden
 • Public service vill förändra allmänhetens värderingar
 • Läs vidare på Det goda samhället…
 • Familjerna inom SVT

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

13 reaktioner på “Public service och dess politiska vänsterkommissarier…

 1. Det vore bättre att kasta pengarna i havet! Eftersom dessa kriminella medier med sina nyttiga dubbelidioter och agendadrivare bidrar till att förstöra Landet för motsvarande mångdubbelt bidraget de får!

 2. Anders Jonsson, före detta inrikeschef för SR Ekot. Skrev en riktigt bra krönika om dagens journalistiska standard och sin tidigare arbetsplats.

  ”Jag har skrivit om det ganska många gånger. Om hur medierna är nyttiga idioter som springer politikernas ärenden när de serveras nyheter av partiernas och regeringens så kallade mediestrateger.

  Någon normal nyhetsvärdering förekommer inte. Det räcker med att man är först för att ganska perifera saker ska toppa Ekot, Rapport, Nyheterna i TV4 och de stora tidningarna.

  Den tid när de politiska reportrarna tog reda på saker alldeles själva genom ett idogt pratande med politiker, tjänstemän, kollande i arkiv och genom att faktiskt läsa promemorior och betänkanden tycks förbi. Medierna har vant sig vid att bli serverade.”

  https://www.dt.se/artikel/kronika-anda-sedan-reinfeldt-har-journalister-varit-politikernas-nyttiga-idioter-och-det-pagar-an?fbclid=IwAR094PO-3v8BrTyDMauXt9umESFSKe80xzQpZO3Ysht7sLziwz0gcMM5SXU

 3. Ja det räcker inte bara att omorganisera SVT/SR, det måste
  tömmas på dessa enkelspåriga vänsteraktivister som kallar
  journalister,och saneras grundligt , det blir nog i så fall ett
  jobb för Antisiemex, innan nytt folk släpps in i lokalerna!

 4. I stort sett är allting som SVT presenterar så genomskinligt vänstervridet. Ska de intervjua någon anställd så är det ungefär 7 av 10 med invandrarbakgrund som kommer till tals. Det är inte så att anställda i Sverige är 70% invandrare och 30 % svennar, bara av det skälet är SVT ej objektiva.
  Deras produktion var förr bra och gjordes mestadels inom eget hus, nu köps väl det flesta in från produktionsbolag. Det som presenteras är också dåliga kopior av vad andra länders TV har varit upphov till.
  80% av deras humorprogram kanske kan uppskattas av barn och dårar.
  Jag anser att hela koncernen skall vara upplysare och nyhetsleverantör, sport ex. vis, skall också betalas av deras tittare. Då blir det viktigt att de gör vad folk vill se. De har ju redan sponsorer, lägg gärna in reklam som TV4 då de började, mellan de olika programmen.

 5. 8.563 miljarder. Det är mycket pengar det. Ganska precis 8x Sveriges statsbudget för 2020. Skall förstås vara ett komma och inte en punkt.

 6. Stasi media är påtvingat på alla skattebetalare, man får lite Nord Korea vibbar av den median och hur det är uppbyggt. I dagens digitala värld kan dom hur enkelt som helst ta betalt och visa det för dom som vill ha det, en liten box för att kunna se dessa dåliga program och vänsterbivenhet ifall man vill. Det vart dyrt för alla skattebetalare när dom fick igenom det, sen att dom flesta nya från icke skidåkande nationer inte betalar skatt och får det gratis var nog väl genomtänkt.

  Antingen reklambaserat eller frivilligt betald, då fortfarande kanske dom inser att dom måste vara opartiska. Så länge dom är övergödda med pengar från skattebetalarna, då fortsätter deras agenda med väldigt snedvridna så kallade wannabe journalister

 7. I ett aktiebolag är det majoritetsägarna som bestämmer företagsledningens inriktning och beslut. I statsmedia står företagsledningen över ägarna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: