”Vi ger aldrig upp”: Charlie Hebdo publicerar om Muhammedteckningarna

av Giulio Meotti

  • Frankrike börjar reflektera över uttrycksfrihetens dramatiska nedgång.
  • ”Min olyckliga klient kommer att vara friheten …” – Richard Malka, Charlie Hebdos advokat, Le Point, den 13 augusti 2020.

  • Västerländska demokratier har betalat dyrt för rätten att uttrycka sig fritt, och om denna inte skyddas och utövas kan den försvinna över en natt.
  • ”Om våra kollegor i den offentliga debatten inte tar på sig en del av risken så har barbarerna vunnit.” – Elisabeth Badinter, fransk filosof; i dokumentären ”Je suis Charlie”, den 9 september 2015.
Charlie Hebdo har modigt nog gjort det igen: publicerat teckningar av Muhammed. Kommer de som utropade ”Je suis Charlie” stå vid deras sida nu? På bilden: Stéphane Charbonnier, som var Charlie Hebdos ansvarige utgivare tills han blev mördad i terrorattacken år 2015 på tidningens kontor i Paris, står utanför tidningens tidigare kontor den 2 november 2011, efter att det förstörts i en brandbombattack. (Bildkälla: Alexander Klein/AFP via Getty Images)

Igår, en dag innan rättegången inleddes för de 14 svaranden som åtalas för inblandning i en rad terrorattacker i Frankrike, inklusive morden på journalisterna och serietecknarna den 7 januari 2015 på Pariskontoret, publicerade satirtidningen Charlie Hebdo återigen ”Muhammedteckningarna” under titeln ”Tout ça pour ça” (”Allt det där för det här”). ”Vi ger aldrig upp”, sa de.

Svaranden vid rättegången, varav vissa i frånvaro, ”står inför ett urval av åtalspunkter relaterade till medhjälp till attackerna som krävde livet av 17 personer inom loppet av tre dagar i januari 2015”. Utöver de 12 offer på och utanför Charlie Hebdo-kontoret mördades en polis på gatan och fyra personer mördades i en kosherbutik.

Läs vidare

4 / 12

2 thoughts on “”Vi ger aldrig upp”: Charlie Hebdo publicerar om Muhammedteckningarna

  1. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Hoppas att fransmännen ställer upp för de med kurage och förstånd, Islam måste reformeras för att passa in i vår civilisation, om inte får de åka hem till sina nära och kära och fortsätta be till ingenting.

KommenteraAvbryt svar