Stäng

Maskerat problem?

INSÄNDARE. I över ett halvår har världens experter undersökt och debatterat för- och nackdelarna med munskydd. Naturligtvis studerar man användning av medicintekniska munskydd som används ändamålsenligt och dessutom är CE märkta. Majoriteten av forskare anser att munskydd ger minskar spridning av covid-19 viruset och även diverse andra baciller. Ärligt talat är det inget nytt ens för oss vanliga lekmän. Sedan många år har samtliga läkare och sjuksköterskor munskydd på sig vid operationer och när de träffar vissa extra känsliga patienter just för att minska smittorisken.

Munskydd. Bild Alexandra Koch, Pixabay

Problemet startar när vi omsätter teori till praktik

Sedan en vecka tillbaka har jag varit i Polen, ett land där samtliga medborgare ålder 4+ förväntas att ha på sig ett munskydd eller snarare en ansiktismask då dessa täcker såväl munnen som näsan när de vistas på platser där det inte är möjligt att behålla social distans på 1-1.5 meter.

Väl på plats insåg jag skillnaden mellan teori och praktik. I praktiken har alla polacker ett munskydd i fickan, bilen eller i handväskan och plockar fram det vid behov, exempelvis innan de går in i affären, på restaurangen, eller en annan publik plats. Sedan, när de lämnar lokalen stoppar de tillbaka munskyddet i fickan, handskfacket eller i handväskan. Alternativt på väg mellan olika platser hänger det under hakan eller dinglar på ett öra. Således återanvänder man samma gamla munskydd ända tills det ramlar i bitar! Sätter på sig med smutsiga händer och tar av sig när man pratar, äter, torkar näsan eller munnen.

Det är säkert ekonomiskt att ”reusa” samma munskydd eftersom dessa verkligen inte är gratis, ej heller ekologiska för de är gjorda av plast och en del hamnar lite varstans, också i naturen. Begränsar praktiskt lagda polacker spridning av covid-19? Tyvärr, det finns inga undersökningar hur engångs munskydd som används tills de faller isär begränsar virusspridning. Dessutom finns även en hel del ”egendesignade” och hemsydda tygmasker i alla möjliga varianter, tyger och passformer utan CE märkning förstås som aldrig har testats.

När jag påpekade detta för en polsk bekant svarade hon med ett leende: ”uppenbarligen vill vår regering maskera problemet med covid-19”.

Vem hanterar munskydd på ett ändamålsenligt sätt?

Uppenbarligen tror Agnes Wold och hennes professorskollegor att det blir annorlunda i Sverige. ”Ändamålsenlig användning av munskydd kan minska smittorisken genom att förhindra droppar från att spridas i omgivningen” argumenterar de.

Just det: ändamålsenlig. Yes, jag känner faktiskt några personer som vet hur man skall använda munskydd och gör det korrekt. Till dessa hör min granne, en narkosläkare, hans fru, IVA sjuksköterska, mina väninnor: en allmänläkare och en radiolog, en god vän urolog och några till. Kommer de att tvätta händerna i 10 minuter och sprita upp till armbågarna också innan de sätter på sig munskydd när de skall in på ICA eller på ett gym? Hmm, kanske läkarvanorna tar över så att läkare och sjuksköterskor kommer att föregå med gott exempel och även på ICA och i tunnelbanan. Vi andra tror jag kommer att göra som polacker och andra nationaliteter. De som kommer att använda munskydd ändamålsenligt lär förbli en liten minoritet. Pris på 350-800 sek för ett 50-pack ökar inte sannolikheten för frekventa byten. Och frekventa byten för en nation på 10 miljoner invånare innebär efter några månader att vi kommer att drunkna i plast.

Så vad är vitsen med en icke ändamålsenlig användning av munskydd? Kanske också att maskera problemet med covid-19?

Mårtensson

 

7 reaktioner på “Maskerat problem?

 1. På Arlanda för snart två månader sedan kostade berörd typ av ’skydd’ strax under 10 EUR per styck. På mitt jobb köper vi in effektivare skydd för en bråkdel av den kostnaden. Samma utveckling/hysteri som för två år sedan med handspriten, men till vilken nytta? Ingendera skyddar nämnvärt mot virus …

 2. Tja,gamle Stenbock har inga behov av några skydd,var sig här eller där på kroppen…
  Min fasta övertygelse är att mitt immunsystem är så brett efter alla besök på olika delar av klotet,att t.o.m. när ”liemannen” besökte mig under min svåra tid med Cancer vände om,när han såg mitt fula tryne !!
  Skämt åsido,tror jag vi äldre har ett bra mycket starkare skydd,än er yngre…
  Men så har inte hellre Stenbock levt på gräs eller annat grönfoder,under sin levnad.

 3. Om man läser Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendation, alltså inte COVID-19-rekommendation, beskriver den två typer av munskydd. Ett för att skydda bäraren och ett för att skydda andra. Den som skyddar andra ser ut som på bilden medan den som skyddar bäraren kan ha en ventil för utandningsluften.

  I det allmänna fallet rekommenderar FHM att, om det är möjligt, förse patienten med typen som skyddar andra och medicinsk personal med typen som skyddar dem. Jag har sett väldigt lite av särskiljning i den allmänna debatten. Det enda som jag sett hittills är att vissa amerikanska flygbolag bannlyst den som skyddar bäraren. Det vore klädsamt om förespråkarna av munskydd, EASA, Swedavia, flygbolag, …, kunde samråda med medicinsk expertis INNAN de går ut med krav.

 4. Om man nu ska använda munskydd, så köp dem i Danmark. Där är priset betydligt lägre än i Sverige. Ett tiopack kostar mellan 30 och 60 danska kronor. Slutsålt är det inte heller.

 5. Förstår mig inte på sådana som ena vevan pratar om frihet och sedan i den andra vevan vill låsa in människor i lägenheter eller belägga människor med munkavle.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: