Stäng

Israel för samtal med flera arabländer

MELLANÖSTERN. För några dagar sedan rapporterades att Förenade arabemiraten och Israel ingått ett historiskt fredsavtal.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

Nu säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att landet för samtal med flera arabländer. – Det pågår många icke offentliggjorda möten med arabiska och muslimska ledare för att normalisera relationen med Israel, säger Netanyahu.

Uttalandet kom i samband med att Israel genomförde den första reguljära flygningen till Förenade arabemiraten. Ett land som närmat sig Israel, bland annat genom att ha avslutat sin bojkott av landet.

AFP/OMNI

 • TIDIGARE 2014-07-20. Behandla palestinierna som alla andra flyktingar så blir det fred

MELLANÖSTERN. I konflikten mellan Israel och grannarna fortsätter våldsamheterna. Hamas och andra grupper fortsätter att beskjuta områden i Israel med raketer och skicka brandbomber med ballonger och Israel svarar med motattacker, år efter år. 

Israel är den enda nation i världen som är internationellt erkänd av en bred majoritet men ändå hotas till sin existens av sina grannar. De flesta staterna i närområdet vägrar erkänna dess rätt att existera och kungör ofta sina avsikter att utplåna Israel från kartan.

Två platser på jorden är inte suveräna stater.  Det ena är Antarktis som ingen stat gör anspråk men det var tydligen inte så svårt att komma överens om is och pingviner.

Den andra platsen är Judéen, Samarien (Västbanken) och Gazaremsan. Judéen och Samarien tillhörde tidigare Jordanien men de har avstått från alla anspråk på det som idag kallas Västbanken. Gaza var tidigare en del av Egypten men egyptierna vill inte längre ha med området att göra. Israel har annekterat östra Jerusalem men inget annat och något Palestina har aldrig funnits och finns inte.

Judéen, Samarien och Gaza är därmed de enda av jordens befolkade områden som inte tillhör någon stat och som ingen stat gör anspråk på. Ett territorium befolkat av miljoner människor som inte en enda stat gör anspråk på? Något sådant kan bara hittas mellan Jordanfloden och Medelhavet.

När det gäller flyktingar så är det likadant, bara flyktingar från Israel/Palestina har specialbehandlats.

När den nya globala ordningen utformades efter andra världskriget, flödade Europa och Asien över av flyktingar. Över 12 miljoner tyskar förlorade sina hem i Östeuropa. Runt 14 miljoner hinduer, muslimer och sikher tvångsförflyttades från Pakistan och Indien. En och en halv miljon polacker kördes ut ur Sovjetunionen, en halv miljon ukrainare ur Polen och cirka 350.000 italienare ut ur Jugoslavien. Hundratusentals judiska överlevande från Förintelsen tvingades lämna sina fosterländer. Ungefär 700.000 palestinier kördes i väg eller flydde från Israel, medan ett liknande antal judar kördes i väg från arabstater. Så gott som alla dessa flyktingar rotade sig i sina nya länder och blev fullvärdiga medborgare i dessa så de räknas inte längre som flyktingar.

MEN, det finns ett undantag, de araber som flydde från nuvarande Israel betraktas fortfarande som flyktingar 70 år efter 1948 års krig. Deras värdländer föredrog att slå fast deras flyktingstatus så att den blev permanent och ärvs generation efter generation. Idag uppgår de 700.000 palestinierna till fem miljoner som anser sig har rätt till ett land de inte är födda i.

Tänk er om tyskarna hade behandlat sina 12 miljoner landsmän som tvångsförflyttades från Östeuropa som araberna har behandlat sina landsmän sedan 1948.

Hur skulle Europa se ut om dessa tyskar som kanske blivit 34-40 miljoner eller ännu fler nekats medborgarskap och levt i fattigdom och elände och krävt att få flytta tillbaks till sina förfäders hus i Königsberg (Kaliningrad), Breslau (Wroclaw), Danzig (Gdansk) eller Karlsbad (Karlovy Vary)?

Problemet mellan Israel och araberna ska lösas på samma sätt som alla andra flyktingproblem har löst sig genom åren.

Först slutar Hamas skjuta raketer mot Israel som slutar beskjuta Gaza. Därefter erkänner araberna Israels rätt att existera och de palestinier som bott i olika arabländer i generationer erkänns medborgarskap i dessa länder och Gaza samt Västbanken får bilda en egen Palestinsk stat alternativt får bli israeliska medborgare.

Det är ingen absolut rättvisa, men det fick inte tyskar, finnar, italienare, indier, pakistanier eller några andra heller så varför ska de araber som kallar sig palestinier behandlas annorlunda?

-Pettersson inser att det inte kommer att bli verklighet därför att muslimer inte kan kompromissa, de kan inte kompromissa med varandra och absolut inte med judar. De är så dumma så de inser inte att båda parter tjänar på fred. De tror att om någon får en fördel så förlorar de motsvarande, de kräver allt av alla och de anser att det har de rätt till enligt koranen och islam…

DN (Betalvägg)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “Israel för samtal med flera arabländer

 1. Jag tror du har fel när du skriver ”De är så dumma så de inser inte att båda parter tjänar på fred.” Ledarskapet i de arabiska länderna vet att så länge man kan hetsa mot det onda Israel och behandlingen av de stackars förvisade muslimerna i Palestina, så sitter de själva säkrare på sin diktatorsstol och det Schweiziska bankkontot fylls sakta men säkert upp. Det yttre hotet, förödmjukelsen, kravet på upprättelse är en av få saker som enar folk med fattigdomsproblem, hög arbetslöshet och massiv korruption.

 2. Jo det finns ju även s.k. radikala Judar,som lever efter liknande medeltida regler o. lagar. Otaliga av dessa har tidigare bott lite varstans på jorden, men genom Israels bildande funnit en plats de kan leva som på Stenåldern.
  Det är till stor dessa som utövar terrorism likt islamisterna på Västbanken,när de inte står vid Klagomuren.
  Detta förtiges för allmänheten,liksom alt ont kring de muslimska i Abzurdsk PK-media !
  Ett typexempel är sedan några dagar bekant genom en Judinna från USA, som öppet berättade att hon på ett flyg tvingats byta plats eftersom dessa medeltida judar,inte ville sitta samman med en kvinna !!
  Någon som känner igen beteendet ??

 3. Nu blir det svettigt på UD, ”tänk om Palestina grejen får en lösning, hur ska vi då agera? Ska vi tvingas bli pro-Israel, men hur kommer då våra vänner muslimerna att reagera, snälla , någon kom med förslag äh vi måste hålla stormöte.”

 4. Många i arabvärlden strävar verkligen inte efter fred i Mellanöstern, utan vill egentligen utplåna Israel.
  Palestina har bara fredsförhandlat under tiden de behövt samla på sig mer vapen. Det har varje gång slutat med ett terrordåd i Israel och då har Israel känt sig tvingade att besvara terrorn. Att tveka, anses vara ett svaghetstecken.
  Det blir bråk i syskonskaran, när en eller flera vill sluta fred på riktigt.

 5. ”Den andra platsen är Judéen, Samarien (Västbanken) och Gazaremsan. Judéen och Samarien tillhörde tidigare Jordanien men de har avstått från alla anspråk på det som idag kallas Västbanken. Gaza var tidigare en del av Egypten men egyptierna vill inte längre ha med området att göra.”

  Det där är ett påstående med modifikation.

  Judéen, Samarien samt Jerusalem och Gaza ockuperades av Jordanien och Egypten under deras olagliga anfallskrig mot Israel 1948.
  De blev befriade av Israel under Sex dagarskriget 19 år senare, 1967.

  Under tiden, i mitten av 50-talet ”annekterade” Jordanien Judéen, Samarien och Jerusalem under namnet ”Västbanken”. Detta var ett misstag av Jordanien eftersom det gjorde att alla som bodde i området när de annekterade det blev jordanska medborgare enligt internationell rätt.

  Egypten brydde sig aldrig om att annektera det ockuperade Gaza, istället lät de de muslimer som bodde där vara en väldigt autonom provins.

  När Israel tog tillbaka områdena under Sex dagarskriget kunde Egypten släppa området utan några direkta problem. Jordanien fick mer problem eftersom de förlorat ett område de ”annekterat”. Detta kan också vara en anledning till varför Israel inte officiellt har annekterat tillbaka Judéen och Samarien utan endast tagit tillbaka Jerusalem trots att Jordanien avsade sig alla krav på Judéen och Samarien på 80-talet.

  Gaza var enklare för Egypten, de hade aldrig haft några krav på området och när Israel tog tillbaka det och pressade egyptierna hela vägen till Suezkanalen så dumpade helt enkelt Egypten Gaza och friskrev sig från dess öde.
  När de tog tillbaka Sinai från Israel under Yom Kibbur kriget några år senare upprättade de en väldigt välbevakad gräns mot Gaza för att muslimerna där inte skulle ta sig in i Egypten.

  Som jag ser det är den bästa lösningen för Israel och grannländerna att de muslimer som bor i Judéen och Samarien får flytta till Jordanien. Därefter återtar Israel det officiella ägandet av Judéen och Samarien.
  För världsopinionen kan ”palestinierna” få Gazaremsan som egen nation – det är inte optimalt eftersom det sätter prejudikatet att man kan avtvinga en nation dess territorium genom terror. Men man kan inte vinna alla strider.

 6. Normalt sett så tjänar alla på fred, men inte Hamas. De lever för kriget, och lever gott. Världen matar dem med pengar hela tiden så det gäller att hålla hjulet igång.

 7. Petterson ”glömde” att meddela att 12 000 000 ryska civila förlorade sina liv och hem. Tyskarna lät även 4 000 000 ryska krigsfångar dö av svält, avrättningar….Så när man anfaller Ryssland, dödar 12 000 000 civila samt låter 4000 000 krigsfångar dö, då får man räkna med vissa konsekvenser ! Men, det är väl inte så noga med ryssarna som med tyskarna ! Man kan bara tänka sig hur det hade sett ut om de stackars tyskarna vunnit kriget, man hade planer på att helt utplåna Polen OCH polackerna….Ryssarna skulle decimeras med minst 20 miljoner….

  1. Problemet är att vi kan inte veta säkert hur många civila som dog eftersom vi vet inte hur många civila som mördades av staten innan kriget.
   Det kanske var 12 000 000, det kanske var 1 200 000, vi kan inte veta.

   Men vi vet att Sovjetunionen gärna försökte ändra historien till sin fördel och resten av de socialistiskt styrda länderna, som Sverige, hoppade gärna på det tåget. Det är bara att titta på Katyn-massakern som NKVD genomförde av de polska officerarna som fanns i deras ockuperade zon.

  2. Det var inte meningen att glömma någon men hade du läst noga hade du sett att det var en artikel från DN.

   Sedan hade Ryssarna en stor del i kriget.

   Den 23 augusti 1939 skrev utrikesministrarna Joachim von Ribbentrop och Vjatjeslav Molotov under det historiska avtalet som delade upp Europa i en tysk och en sovjetisk sfär. Pakten blev starten för andra världskriget.

   Jag tror att Stalin var den som dödade flest ryssar, betydligt fler än Hitler…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: