Stäng

Unga kan inte skriva, får inte jobb

ARBETSMARKNAD & SKOLA. Nära hälften av universitets- och högskolelärarna i en ny undersökning tycker att unga studenter har dåliga kunskaper i att uttrycka sig i skrift.
Bristerna kan också påverka möjligheten att få jobb. Omkring hälften av cheferna i Sverige har någon gång valt bort att rekrytera en ung person på grund av bristande skrivförmåga, trots att de uppfyller kriterierna i övrigt, rapporterar SVT

Skrivning, foto Robert Utkowski, Pixabay

Tolv procent av cheferna i Sverige har flera gånger valt bort unga arbetssökande för att de skriver för dåligt. 35 procent uppger att de har gjort det någon gång, rapporterar Utbildningsradion (UR) i programmet Skrivglappet.

1000 chefer har tillfrågats i en Novus-undersökning, gjord på uppdrag av UR. Cheferna vittnar bland annat om ekonomiska bakslag och att felaktiga läkemedel skrivits ut till följd av stavfel och grammatiska fel som gjorts av unga anställda.

– 90-talisterna som kom hade en god skriftkunskap generellt och den senare generationen, som är född efter år 2000, har en sämre skriftkunskap, säger Tomas Yangbyn, digital chef på företaget Transcom, i programmet.

Även inom Polismyndigheten har man märkt att unga har blivit sämre på att uttrycka sig i skrift, och de svenskprov som tidigare var obligatoriska för blivande poliser har tagits bort.

– Man litar på att den gymnasieutbildning som finns i dag ska vara fullt tillräcklig för att bli polis. Nu märker vi att det kanske inte riktigt är så, säger Per Esbjörnsson, polis och lärare på Polishögskolan i Växjö.

De bristande skrivkunskaperna återfinns både bland personer som har svenska som modersmål, och bland dem som inte har det.

– Pettersson säger att detta är en katastrof och förräderi mot alla barn, ungdomar och skattebetalare…

 • Enligt SCB:s statistik var kommunernas kostnader för skolan och annan pedagogisk verksamhet sammanlagt knappt 293 miljarder år 2018.
 • Förskolan kostade cirka 79 miljarder, grundskolan inklusive förskoleklass 129 miljarder och fritidshem 19 miljarder.
 • Gymnasieskolan kostade drygt 44 miljarder, kommunal vuxenutbildning 5,9 miljarder och svenska för invandrare 3,7 miljarder.

En grundskoleelev kostar i snitt 113.000 kronor per år men det skiljer mycket mellan kommunerna. Lägg till några år på fritids och tre år på gymnasium så har vi c:a 1,5 miljoner i utbildningskostnad per elev.

1.500.000 kronor för någon som inte kan skriva. Vem är ansvarig när vänstern tror att det är vinsterna i välfärden som är det viktiga.

Ta bort skolplikten och inför läroplikt.

Ni kanske inte tror det, men den här lille gossen var faktiskt Sveriges utbildningsminister och lovade ordna skolans problem på 100 dagar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Petterssons betygsbok från årskurs 4 år 1961-1962. Vi hade betyg varje termin från årskurs 1. Betyg delades ut i kristendomskunskap, modersmål – muntlig framställning och läsning samt skrivning och språklära -, historia, geografi, naturkunskap, matematik, välskrivning, – teckning, målning och modellering -, musik, gymnastik med lek och idrott, samt uppförande och ordning. Även frånvaro med giltigt förfall och ogiltigt stod i betygsboken. Detta i årskurs 4, sedan varierade det lite. Man såg också hur övriga elever i klassen presterat men inte vem. Varför är det farligt idag?

-Pettersson hade betyg i uppförande och ordning samt notering om skolk. Jag kan garantera att vi inte var några helgon men vi lydde lärarna och hälsade artigt.

21 reaktioner på “Unga kan inte skriva, får inte jobb

 1. De kan ju alltid bli journalister? Bara de har ”rätt” åsikter verkar inte kompetensen spela någon roll.

  1. Planer att bli politiker.Där kan vem som helst få arbete.
   Satsa på vänstergrupper aktivt när du är 14, och få belöning snart.

 2. Det här står att läsa i Aftonbadet (TT)

  ”””
  ”I stället för att försöka lugna ned situationen, gjuter han olja på varje eld. Våld är inte ett problem i hans ögon – det är en politisk strategi”, säger Biden i ett uttalande.”I stället för att försöka lugna ned situationen, gjuter han olja på varje eld. Våld är inte ett problem i hans ögon – det är en politisk strategi”, säger Biden i ett uttalande.
  ”””

  Det korrekta uttrycket är ’gjuta olja på vattnet’ och det betyder ’lugna ned’.
  Journalister är ett släkte för sig.

 3. Vill ni ha exempel på förfallet, så gå in på bloket och tita på begagade Eppa taktorer!

  Där var en som var jättefin med nylakad hyt och det medföljde spakel till flacket!

 4. 113 000 om året! Det låter väldigt mycket!

  Undrar hur den uträkningen ser ut? Ingår där som i så många andra kommunala och statliga verksamheter en massa pappersvändare, som vi hade klarat oss bättre utan.

 5. Jag tror att man mörkar resultaten.

  Det handlar nog inte om skriftkonsten framförallt. Det handlar nog mest om bristande kunskap i det Svenska språket bland inflyttade muselmaner.

  Det är väl måhända inte så lätt att ta till sig ett främmande språk om den genomsnittliga intelligensnivåen ligger på 75 och därmed ofta betydligt lägre.

  Gränsen för psykisk utvecklingsstörning bland européer sägs ligga vid 70.

 6. Jag är väl en av de få och sista som försöker vinnlägga mig om att upprätthålla en någorlunda god handskrift med pennan. De yngre generationerna tenderar att ha en handskrift som liknar taggtråd överkörd av stridsvagnar…

  Många äldre Svenska kvinnor har en väldigt fin handskrift.

 7. Förvånar mig inte ett dugg, man hör aldrig talas om elever som får ”gå om” en årskurs längre. Verkar inte spela någon roll om det är underkända betyg i både svenska och matematik, högstadiet ska städas av i ett nafs ändå. I gymnasiet så har givetvis tåget gått för länge sedan. Tragisk utveckling genom rejäla björntjänster och extremt låga förväntningar. Förödande för både samhället och den enskilde eleven.

  1. Vem kan lära sig något i svensk skola när eleverna från Mellanöstern far runt som galningar i klassrummen?
   Nej du Stefan Löfven det var det största misstaget i Sveriges historia att släppa in de inavlade muslimerna i vårt land. Hoppas du får brinna i helvetet tillsammans med Fredrik Reinfeldt i evighet för dina synder.

 8. Det är därför nästan alla instruktioner nuförtiden har symboler, vilket jag ogillar, det är kanske därför att varken utgivaren eller brukaren kan skriva eller läsa.
  Nästa steg blir talet, tillbaka till stenåldern är startat. Se bara på den religion som ska ta över, sämre än asatron.

 9. Jaha nu dröjer dog inte länge innan ”rasistkortet”eller ”diskrimineringskortet”kommer fram i SVT och kvällsblaskorna , för enligt dom är ju allt som kan tänkas vara negativt för en del grupper rasistiskt .

 10. Vi ”gamlingar ” har ju tvingats att lära oss
  både tala och skriva svenska språket!

  Ungdomarna lär sig uttrycka sig med
  symboler.

  Skillnaden mellan intelligenta och ”dumma”
  kommer att bli enorm.

  Grattis alla ”dumma”!
  50% är dummare än genomsnittet!
  Men de är kanske duktiga på att plocka
  bär i skogen och kratta utmed vägarna!

  Var stolt om du blir kallad ”kapitalist”!
  Då har du troligen inte sopat gatorna?

  1. Tyvärr är det nog inte så att de dumma plockar bär.
   Genom positiv särbehandling blev de chefer på samtliga myndigheter, ända in i regeringskansliet.
   Resten sitter som nämndemän på landets tingsrätter.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: