Stäng

Det svenska tillståndet – kriget mot swishhororna har inletts

YTTRANDEFRIHET & SKATTER. Prästen, författaren och bloggaren Helena Edlund är utsatt för en attack från Skatteverket för att hon är en ”swishhora”. Myndigheten börjar med att tvinga henne att betala 214.000 kronor i skatt. Det här kan betyda att alla andra bloggare måste sluta ta emot swish-donationer från läsarna. Edlund varnar i debattartikeln ”Kriget mot Swish-hororna har inletts”.

Helena Edlund. Bild från Edlunds blogg

Svenska makthavare har fått nog av kritiska röster. Under senaste året har det klagats på de så kallade ”Swish-hororna”, det vill säga de fria skribenter som får ekonomiskt stöd genom gåvor från privatpersoner.

Justitieminister Morgan Johansson har förgäves försökt inskränka yttrandefriheten, men utan att lyckas få igenom den önskade lagstiftningen. Men nu tycks man ändå ha hittat en väg att nå det önskade målet, även om det innebär att gå bakvägar. Samtidigt som Aron Flam inväntar rättegången där han står åtalad för upphovsrättsbrott och riskerar skadestånd och vite på en och en halv miljon kronor, ska frilansande och systemkritiska skribenter nu knäckas på samma sätt som Al Capone – med hjälp av Skattemyndigheterna.

Det första kuvertet från Skatteverket damp ned på mitt hallgolv i juni förra året. En handläggare meddelade att Skatteverket noterat att jag bloggade och på denna blogg angav ett swishnummer för donationer. Nu skulle jag granskas.

”Syftet är att fastställa om insättningarna är kopplade till de texter som du har publicerat på bloggen helenaedlund.se, samt att fastställa om de insättningar som är kopplade till bloggen kan anses utgöra skattebefriade gåvor eller är skattepliktig inkomst”.

Visserligen var donationer genom Swish skattefria, erkände handläggaren, men det kunde inte helt uteslutas att de som swishat mig gåvor vid något tillfälle hade läst något jag hade skrivit. Även om det var gratis att läsa min blogg, så kunde swish-donationerna eventuellt kunna vara en uppskattning för texter jag producerat och i så fall kunde gåvorna betraktas som beskattningsbar inkomst.

Skatteverket hade därför, flera månader tidigare, begärt ut kontoutdrag från min bank för samtliga mina konton. Handläggare hade sedan manuellt gått igenom samtliga insättningar som gjorts under 2017 och 2018, plockat bort alla insättningar som rubricerats ”Lön” eller ”Försäkringskassa” och skickat resten i ett dokument till mig. Uppgiften de gav var tydlig.

Jag instruerades att redogöra för varje enskild insättning:

 • Vad avsåg insättningen?
 • Vem hade gjort insättningen?
 • Vilket var syftet bakom insättningen?

Framför mig låg en 1,5 cm tjock bunt med listor på omkring 1,500 transaktioner med allt från egna insättningar, returer från butiker, lån… Jag satte mig ner, bara för att snabbt inse att det var ett omöjligt uppdrag.

Läs vidare på Helena Edlunds blogg…

-Pettersson har ingen anledning att betvivla Helena Edlunds uppgifter, men jag har även haft en hel del kontakter med skatteverket och alltid blivit korrekt bemött, regler och skatter beslutas i riksdagen och det är inte de enskilda tjänstemännens uppgift att tolka dem.

Men det finns troligen politiska aktivister på skatteverket som på alla andra myndigheter och vi får hoppas någon stoppar dessa så det går bra för Helena…

Om Helena Edlund på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

22 reaktioner på “Det svenska tillståndet – kriget mot swishhororna har inletts

 1. Med all respekt för åsikter är faktum att ett antal Donationer är skattepliktiga.

  En förutsättning för att gåvor är skattefria är att de inte ges som ersättning för någon prestation (8 kap. 2 § IL) och eftersom donationen i detta fall ges för en prestation så är det – inte – en skattefri gåva utan en skattepliktig inkomst av tjänst.

  Det gäller även om den som ger donationen gör det frivilligt och inkomsten ska tas upp som självständig verksamhet i inkomstslaget tjänst.

  Donationer.
  Om någon får en donation på grund av det arbete som denne gör i en blogg, videoblogg, streamingkanal etc. får det för utförd prestation men förutsättning för att gåvor är skattefria är att de – inte – ges som ersättning för någon prestation (8 kap. 2 § IL) och eftersom donationen i detta fall ges för en prestation så är det – inte – en skattefri gåva utan en skattepliktig inkomst av tjänst även om de som ger donationen gör det frivilligt och inkomsten ska tas upp som självständig verksamhet i inkomstslaget tjänst på blankett 2.
  Mvh.

 2. Om jag gillar vad någon skriver och lämnar ett bidrag för skribentens omkostnader och myndighetspersonen anser att skribenten skall skattebeläggas då är vi som gamla DDR eller andra s.k. socialistiska stater.
  Tänk om alla skulle få betala skatt för att de mottar bidrag då skulle flyktingströmmen till Sverige minska, nu är ju en hel del dessa arbetslösa men ack så viktiga turisterna skattebefriade.
  Varför är inte våra pensionärslöner skattebefriade, vi har ju lånat ut pengar till staten f.o.m. det vi fick skattsedel till 65 ca 47 år när en som aldrig har jobbat här får pension vid samma ålder. dessutom betalar jag skatt på det mesta jag köper, får jag dessutom ränta på mitt sparande då ska staten ha 30%. Det ger de bort till folk som åker på semester så fort de fått PUT till ett land de flytt ifrån. Inte att undra på att folk nu till slut blivit riktigt förbannade på Socialistisk rättvisa.

  1. Do och många med dig har rätt tänkande men faktum är att Helena Edlund inte tänkt sig för på vilket sätt hon begärt att läsarna ska sponsra henne och dessutom efter skattemyndighetens tillslag ändrat det skrivna som redan myndigheten har och som för evig tid finns att hämta på wayback.

   Irriterande är att hon dessutom skriver ”Det här kan betyda att alla andra bloggare måste sluta ta emot
   swish-donationer från läsarn”!
   Det påståendet är osann skrämsel propaganda!
   Helena Edlund är en av de bloggare som utan juridiska kunskaper har ignorerat och fortsätter att ignorera i all välmening påtalade juridiska fakta och sturskt inte i ändrat hennes sätt att be om donationer, som var och är skattepliktiga

   Ordval är av yttersta vikt när bloggare ber om donationer via swish och nio av tio bloggar inkluderande Pettersson som har swishdonationer. behöver inte på något enda sätt rädas skattemyndighet ingripande.
   Mvh.

 3. I så fall borde väl mainstreammedia också betala skatt på de bidrag de får från staten. Det kan ju tänkas att någon eller några i regeringen läser dessa blaskor och därmed kan statsbidraget anses vara betalning (eller muta?) för utförda tjänster.

 4. ”Att svenska kyrkan styrs av politisk aktivism vet vi redan. Antisemitiska uttalanden är legio och att bjuda in en imam till gudstjänsten för terroroffren på Drottninggatan talar sitt tydliga språk.”

  Visste inte om att en imam hade hållit Gudstjänsten för de omkomna i Drottninggatans terrordåd. Horribelt.

  Saxat från Helena Edlunds facebook!

 5. Sverige är nu inte ett land för svenskar, i intervjun med Helena Edlund sades det att en familj med fyra barn ej födda i Sverige får 400000 insatta på ett konto,så fort de får PUT kan detta vara korrekt? Om så varför skall jag betala skatt för att vi ska skänka pengar till icke svenskar som dessutom ej vill bli svennar och kan inte bli svennar förrän efter ett par tre generationer. Det var det värsta jag hört på länge.

  1. Det retroaktiva barnbidraget är sant. Min bekants fd man kallade henne till sitt hem. Över 200 tusen hade kommit på kontot, det var pengar för hans styvdotters barnbidrag.
   Flickan, 4 år då, hade fötts i Bulgarien och Sverige betalade retroaktivt barnbidrag !
   Detta för ca 10 år sedan så det har runnit en och annan krona i det retroaktiva ………

 6. Då tycker jag skattemyndigheterna skall göra samma sak med de förment ”oorganiserade tiggarna” som sitter framför våra affärer. En del säljer ju lite prylar som träslevar och smörknivar i trä, Många av dem tar också swish.

  Nu får ni lite och göra – SKV. Ni skall behandla alla lika.

  1. Ett korrumperat system , det går aldrig att få rätsida .
   När SKV uppmanade många som tjänade miljoner på aktier att flytta till Österrike och Portugal för att slippa skatten, blev mitt förtroende för det verket förbrukat för alltid.

 7. En sak ska ni i regeringen ha klart för er…
  Ni ska ge fan i vad jag vill bidraga med..
  Jag vill inte leva i ett komunistland där makthavarna tar allt från folket.
  Pengar..ytrandefriheten…
  Allas lika värde för er är….mitt värde går först.
  Skitstövlar är ni alla
  Ponnsan
  AFS

 8. Pettersson,ett gott råd.
  Tänk strategiskt.
  Det bästa och billigaste sättet att komma ur din situation är att göra din blogg politisk
  Genom att göra den politisk kortsluter du skattemyndigheten.
  Skattemyndigheten blir en lam anka för inte kan dom av politiska skäl förfölja en politisk blogg.
  Steg 1 är att du söker medlemskap i ett politiskt parti.
  Steg 2 är att du ändrar stadgarna för din blogg.
  Steg 3 är att du regelbundet betalar ett bidrag till ditt parti.
  Steg 4 är att du handlar NU.

 9. En lösning är ju att lägga en sedel i ett kuvert och skicka med Postnordlotteriet.
  Detta visar ju för övrigt på baksidan av det kontantlösa samhället.

 10. Intervju med Helena Edlund, forfatter av ”Konsten att överleva Svenska kyrkan”, den 25.juli 2020. (Videon publicerades av DocumentNo den 5:e augusti 2020. Speltid 31:22)

 11. Myndigheterna väljer hellre att jaga skötsamma medborgare än svårhanterade kriminella. Myndigheterna använder hellre de lenaste silkeshandskarna mot de hårdhäntaste klientelet. Jag undanber mej uppochnedvända myndigheter och skattehoror, som jagar skatter från lojala arbetande människor för att få råd att försörja kriminella bidragsturister i många fall. Jag väntar mej ny regering, rättvisa myndigheter och allvarliga skattesänkningar efter valet.

 12. Pettersson,är det lagligt att vara en swischhora då är det lagligt att slänga kraven från skattemyndigheten i papperskorgen.

 13. Var i precis likadan situation. Trodde inte att det var på allvar tills Skatteverket skickade mig till Kronofogden med ca 500 000 kr i extrabeskattning.
  Anlitade en mycket bra skatteadvokat Andreas Möller (kostade mig 33 000 kr) som vann mot Skatteverket. Fått tillbaka 10 000 som rättegångskostnader.
  Värmt rekommenderar denne advokat.

 14. Våra myndigheter är infiltrerade av pk aktivister, som t o m uppmuntras förfölja de livliga bytena.
  Lyckas dom, blir de säkert utnämnda till månadens anställd?🤪
  Verkar som regeringen vill skapa polarisering och konflikter mellan olika grupper. I förlängningen kommer detta leda till väpnade konflikter. Fruktansvärd tanke men högst troligt. Det finns nog många som vägrar acceptera att förnedras.

 15. Troligen ett påbud från sossetoppen att försöka strypa kritiska röster ekonomiskt. Att gåvoskatten är avskaffad skiter dom i. Luktar Sovjet DDR lång väg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: