Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige


SKOLAN & TILLIT. Från att tidigare kunnat lämna hemmet olåst törs man nu knappt stanna på vägarna för att hjälpa människor i nöd. Våra tidigare öppna, förtroendesamhällen stängs snabbt av våra ”demokratiska” politiker som vill dölja alla problem som borde diskuteras öppet. Offentliga myndigheter borde visa öppenhet mot de skattebetalare som trots allt betalar deras löner. Men den tiden är försvunnen, öppenheten går åt fel håll, rapportera tidningen Skolvärlden

Pettersson för några år sedan, undrar om skolan är till för barnen eller för politiker och byråkrater. 

Från och med den 1 september kommer uppgifter om betygsresultat, antal elever per lärare, föräldrarnas utbildningsbakgrund och andel behöriga lärare inte längre att publiceras. Detsamma gäller skolenhetsregistret som innehåller uppgifter om vilka skolor det finns i Sverige.

Bakgrunden är beslut av Statistiska centralbyrån (SCB) och en lagakraftvunnen dom i Kammarrätten som innebär att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut.

I sitt historiska beslut skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att verket ”med anledning av det förändrade rättsläget från och med den 1 september 2020 upphör med publicering av statistik på kommunnivå samt huvudmanna- och enhetsnivå i de skolformer där det förekommer enskilda huvudmän”.

Det innebär till exempel att uppgifter om betygsresultat, antal elever per lärare, föräldrarnas utbildningsbakgrund och andel behöriga lärare inte längre kommer att publiceras. Detsamma gäller skolenhetsregistret som innehåller uppgifter om vilka skolor det finns i Sverige, kontaktuppgifter till dessa och liknande.

– SCB:s beslut gällde uppgifter som är marknadspåverkande. Men att publicera skolenhetsregistret är ju som att publicera vilken telefonkatalog som helst. Jag kan inte förstå hur det kan vara hemligt vilka skolor det finns i Sverige. Det är helt obegripligt, säger Jonas Vlachos som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och utredningssekreterare i den i våras publicerade statliga ”Utredningen om en likvärdig skola”.

-Pettersson tror inte det har så mycket med affärshemligheter att göra. Alla aktiebolags resultat är offentliga, jag trot det är att skolans dåliga resultat som ska döljas, men det är mina personliga tankar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

 • LocalFluff

  Blir inte det här ett hinder för det fria skolvalet?
  Hemlig marknadsföring var inte ett koncept jag läste om när jag studerade ämnet.

  Gilla

 • G Nordström

  Och hemlighålla muslimskolor och vilka som driver dom.

  Gilla

  • Maja 2

   Waberis bidrag för skolan /skolorna till Somalia skall mörkas.
   Att den mannen lyckas plocka våra skattemedel till Somalia framför näsan på oss är ett brott.
   Han kan ju begära skolpengar som går oavkortade till det islamistiska parti han är högst involverad
   Och den har suttit i Försvarsutskottet för Moderater!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: