S-ministern ”Luktar korruption lång väg” men märker inte att det stinker om egna politiken


INVANDRING & KORRUPTION. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ser stora risker med att Cypern sålt så kallade gyllene pass till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för olika brott, skriver Sveriges Radio

Morgan Johansson (S) säger att det kan få allvarliga konsekvenser för alla EU:s medlemsländer. – Jag får nog säga att jag tycker det är en helt bisarr verksamhet som vissa medlemsländer ägnar sig åt, och att det luktar korruption lång väg, säger Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson struntar i folket och grundlagen. Pressbild från socialdemokraterna.

-Pettersson säger att det faktum att Cypern, Malta och Bulgarien säljer några tusen pass till personer som de vet vilka det är kan inte vara korruption jämfört med Sverige som delar ut hundratusentals till människor med oklar bakgrund. Det är riktig korruption och ett hot Morgan?

 • TIDIGARE 2020-08-23. Är 2500 pass på Cypern värre än 500.000 svenska?

INVANDRING. En läcka med över 1.500 dokument visar att EU-landet Cypern sålt så kallade ”gyllene pass” till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för exempelvis korruption och penningtvätt. Det avslöjar nättidningen Utrikesmagasinet

Det är det Qatar-baserade tv-bolaget Al Jazeera, som avslöjar detaljer kring Cyperns omfattande handel med pass.

Det som läckan visar riskerar att äventyra EU:s säkerhet, menar experter.

– I och med att EU inte är starkare än den svagaste länken så kan ju det här bli en sorts trojansk häst. Personer som aldrig hade varit i fråga för att få uppehållstillstånd i ett land kan nu få det i ett annat land, säger Björn Fägersten på Utrikespolitiska institutet som ger ut Utrikesmagasinet.

-Pettersson säger att 2500 ”gyllene pass” som rika eventuellt kriminella betalat för känns som att sila mygg och svälja kameler. Sverige delar ut hundratusentals svenska pass utan att ta betalt.

Bara Sverige har beviljat 1,3 miljoner uppehållstillstånd de senaste tio åren. Drygt 500.000 av dessa har fått medborgarskap. Hur många av dessa som har en tvivelaktig bakgrund kan vi bara gissa oss till men det är många…

Hur många medborgarskap hela EU delar ut till icke-européer har jag ingen aning om men att gnälla på Cyperna är som att pissa i Mississippi i jämförelse.

Fakta: Publiceringen av Cyprus Papers

Dokumenten har lämnats till det Qatarbaserade TV-bolaget Al Jazeera, som har samordnat den internationella publiceringen.

I Sverige deltar Utrikesmagasinet och Ekot i Sveriges Radio.

Bland andra medpublicerande mediepartner finns dagstidningarna Aftenposten i Norge, Politiken i Danmark, Le Soir i Belgien, Ukrainska Pravda och Kyiv Post i Ukraina, nättidningen The Insider i Ryssland, samt TV-kanalerna RÚV på Island och Radio Canada/CBC i Kanada.

Kallas officiellt ”medborgarskap genom investering”.

Infördes 2007. Då var priset motsvarande cirka 250 miljoner kronor.

Utökades 2013, då önationen drabbades av en djup finansiell kris.

Priset sänktes efterhand, vilket ökade populariteten.

I dag krävs en investering på Cypern på cirka 20 miljoner kronor, varav en del i fastigheter.

Programmet är lukrativt. Enbart 2013–2018 drog det in omkring 70 miljarder kronor, fördelat på 3 200 personers medborgarskap.

På tre månader beviljas permanent uppehållstillstånd, på sex månader medborgarskap. Det finns inga krav på att bo i landet. Även familjemedlemmar ges medborgarskap.

En som förut avslöjats med cypriotiskt pass är ryske oligarken Oleg Deripaska. Han står nära president Vladimir Putin och har gjort affärer med Paul Manafort, som var Donald Trumps kampanjledare inför presidentvalet i USA 2016. Andra exempel är anhöriga till Kambodjas hårdföre premiärminister Hun Sen.

Även Malta och Portugal har system med gyllene pass.

Källor: Cypriotiska visumbyråer, Reuters, The Guardian, Al Jazeera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


10 responses to “S-ministern ”Luktar korruption lång väg” men märker inte att det stinker om egna politiken

 • gamgubben

  Den svenska avundsjukan är fortfarande djupt rotad hos vissa, han grämer sig över att han och närmaste polarna inte kommit på den strålande idén.

  Gillad av 1 person

  • Maja 2

   Skulle inte förvåna mig om inte Bildt, Reinfeldt, Lööf , Lövén med flera har snygga konton i Dubai.
   Bonusen för flyktingströmmarna ?

   Gillad av 1 person

 • HB

  Sverige sprider EU-pass som värsta dyngspridaren. Med Noll Koll.

  Svenska folket tvingas betala….

  Gillad av 1 person

 • Fjölet

  Fint !!
  med rättigheter att fritt passera att genom alla eu’s länder, exakt samma som sveriges nyanlända som har tillägget + guld kant på kortet som gör att de passera fritt genom hela afrika!
  (Länder de har flytt från)

  Gillad av 1 person

 • eva

  Morgan med regeringen är absolut inga affärsmän. Nu SKÄNKER de bort svenska pass – det är bara att anmäla att ens eget pass är försvunnet, så får man ett nytt och kan sälja det gamla – utan att ta betalt! Den svenska regeringen borde åtminstone ta rejält betalt för varje nytt ”försvunnet, glömt, borttappat” svenskt pass för att få in lite pengar till statskassan. Men nu griper de, med Morgan i spetsen, tillfället att ondgöra sig över Cypern! Samma affärsidé här som där men utan de cypriotiska inkomsterna. Jag skulle kalla det en socialdemokratisk affärsidé – ”god” utåt och lömsk inåt.

  Gillad av 1 person

 • Roland Salomonsson

  Vad är det för ”fel” med Cyperns korruption jämfört med den svenska. På Cypern får ju folket nytta av korruptionen, medan etniska svenskarna enbart betalar för den S asylbaserade korruption. 100000-tals asyler delas ut, som sedan leder till medborgerskap, HELT UTAN ATT SVENSKA MYNDIGHETER HAR EN ANING OM VEM DE UTDELAR MEDBORGERSKAPEN TILL! Detta är ju faktiskt avsevärt värre än på Cypern m fl!

  Och så ca 800000 tillfälliga ”personnummer” (samordningsnummer) berättigade till pass på drift, helt utan vetskap om vem som använder dem.

  KAN DET VARA SÅ ATT NÄR MORGAN J ANGRIPER CYPERN; SÅ ÄR DET FÖR ATT HAN VIA OMBUD TJÄNAR MILJONBELOPP PÅ SIN EGEN RULJANGS??? Och vill avleda uppmärksamheten från denna?

  Gillad av 2 personer

 • Maja 2

  https://www.aljazeera.com/news/2020/08/super-rich-buy-nationality-200822194544182.html

  ”Among the names in the Cyprus Papers, the Investigative Unit has identified convicted criminals, wanted men and political figures regarded as a high-risk for dirty money.”

  Gillad av 2 personer

 • Maya

  Snälla Morgan,hur hemmablind kan man vara ? Tillsätt nu genast en utredning ( du älskar ju sånt ) som går igenom Migrationsverkets generösa utdelning av personhandlingar till höger och vänster.Hur många oriktiga uppgifter skulle du inte få ta del av då tror du ? Ett hot mot EU länder säger du ! Tack för den passningen !!

  Gillad av 2 personer

 • Fyllfinnen

  Lövets fantasikompis Mållgan säger att det är en helt bisarr verksamhet som vissa medlemsländer ägnar sig åt
  Och i det avlånga landet som han är med och styr, där finns det personer som tappar passen flera gånger på ett år och får nya hela tiden. Vad luktar det som, inte är väl det skog och gröna ängar det luktar ? Det är väl bättre att ta hand om det egna landet man ska styra än att klaga på andra, men har man anatomi som en klumpfisk så förstår man inte bättre

  Gillad av 2 personer

 • Maja 2

  Säg att dessa 2500 passägare kommer hit. I följet kan hela släkter komma till vår försörjning.
  Sveriges Regering har lekt clown nu i 2 år. Vi måste få ett slut på det här ”roliga”.
  Arma landet!

  Gillad av 3 personer

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: