Ur led är tiden – en vecka i Sverige

INSÄNDARE. Senaste veckan har det varit flera politiskt korrekta inslag i SVT:s Rapport.  Den 17 augusti t ex var det först ett långt reportage om demonstrationerna i Belarus, dock helt utan några kommentarer. Här hade det varit intressant att jämföra demonstrationerna i Belarus och BLM:s (Black Lives Matter) i USA. Skillnaden är att i Belarus demonstrerade man utan våld, mordbränder, plundring och misshandel (enda våldet kom från polisen) medan BLM:s demonstrationer mot polisvåld i USA bestod av en orgie i våld, plundring, misshandel och till och med ockupation av hela stadsdelar.

Lars Hässler

Därefter följde ett inslag om Omstartskommissionen som presenterades av nationalekonomen Klas Eklund. Han är säkerligen en bra ekonom men uppenbarligen helt marinerad i politisk korrekthet. Kommissionen presenterades av honom som ett smörgårdsbord av åtgärder som skall göra Sverige ”starkt ekonomiskt, miljömässigt hållbart och mer socialt inkluderande; jämlikt som vi säger”. Förslaget, enligt Rapport, innehåller en tung lunta av 10 experter som rör hundratals förslag om finanspolitik, arbetsmarknad och utbildning. Sen intervjuades EN enda person om förslagen, Maria Wetterstrand, f d språkrör för MP, som förklarade att Sverige måste bli grönt. Ingen från finansmarknaden, arbetsmarknaden eller industrin fick kommentera. Visserligen röstar mer än 70 % av de anställda på Public Service på MP, V och S, så förvånad är man inte.

Sedan ett inlägg om skolan – tre elever får komma till tals, två med utländska namn och en med svenskt namn, likaså två lärare, en med utländskt namn. De med utländska namn talade förvisso utmärkt svenska men man kan inte undgå intrycket att Rapports agenda är att trycka ner i halsen på oss svenskar att invandringen är en bra sak.

Därefter ett långt inlägg om rättegången i Danmark gällande gängmorden. Mer än 10 personer har dödats och ett av morden visades på video i all sin brutalitet. Brotten begicks av svenska invandrarungdomar i Danmark. Samma rättegång tog även SvD:s Ivar Arpi upp i en utmärkt artikel samma dag på ledarsidan https://www.svd.se/dom-garna-fler-svenska-gang-i-danmark. Här framkom inte bara att i Danmark finns det ingen så kallad ungdomsrabatt som det finns i Sverige. Dessutom är danska lagen sådan att om det kan bevisas att det rör sig om gängkriminalitet kan straffen fördubblas. När en av de åtalade svenska ungdomarna blev varse detta bröt han ihop och började gråta. Han var förstås van vid att i Sverige få skyddstillsyn eller samhällstjänst, i värsta fall ungdomsfängelse något år.

En annan skillnad är att i Danmark kan vid vissa tillfällen anonyma vittnen förekomma, något som vi diskuterat i Sverige men som bland andra advokatsamfundets f d generalsekreterare Ann Ramberg starkt motsatt sig. Frågan har i veckan återigen blivit aktuell efter att en 17-årig kvinna som vittnat mot några ungdomsbrottslingar blivit hotad och av polisen blivit anmodad att flytta. https://www.svd.se/jag-vittnar-inte-igen–ens-om-det-galler-mord. Här borde det vara på plats att få höra SvT: s kommentatorer eller justitieministerns synpunkt på varför lagstiftningen skiljer sig så väsentligt mellan brödrafolken, men icke en kommentar överhuvudtaget om detta.

Med anledning av hotet mot vittnet ovan, finns det i brottsbalken brottet ”övergrepp i rättssak”.  Påföljden är fängelse i högst åtta år, vid ringa brott böter. De flesta brotten i brottsbalken rör brott mot individer, typ mord, rån, misshandel och våldtäkt. Men det finns även ”brott mot staten”, typ spioneri, landsförräderi och terrorism. Dessa brott straffas i regel betydligt hårdare, vissa med livstids fängelse. Att hota någon från att vittna sätter hela rättssystemet i fara. Det finns numera många fall där misstänkta personer inte kan fällas i domstol på grund av att ingen vågar vittna. Brottsbenämningen ”övergrepp i rättssak” borde likställas med ”brott mot staten” och straffas lika hårt som spioneri och landsförräderi. I fallet ovan med den 17-åriga kvinnan, rörde det sig om ett relativt banalt fall, tillgrepp av fortskaffningsmedel, dvs en bilstöld. Men principen är densamma, någon hindrar rättvisan att ha sin gång. Straffet för detta (att hota vittnen), oavsett det underliggande brottets karaktär, borde stramas upp betydligt.

Nyligen hävde Patent-och marknadsöverdomstolen beslaget av författaren Aron Flams böcker, ”Det här är en svensk tiger” https://www.svt.se/kultur/beslaget-av-aron-flams-bok-havt. Det var omslaget till boken som fick åklagaren att med fyra beväpnade poliser och en lastbil beslagta 2000 exemplar av Flams bok. Enligt Flam är bilden av tigern modifierad med en svastika runt ena benet och ett annat ben lyft i en nationalsocialistisk hälsning. Han menar att omslaget är en satir men Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till ursprungsbilden, polisanmälde Flam för upphovsrättsbrott. Man kan undra om det verkligen ligger i statens intresse att skydda ett museums rättighet, det borde museet själv få stå för. Det ligger nog något annat motiv bakom beslutet. Boken handlar nämligen om socialdemokraternas hemliga samarbete med Hitlertyskland under andra världskriget (något som S säkerligen vill undanhålla). Oavsett detta, kan men hålla med Flams advokat om att, ”Sverige är inte att land där staten skall häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta”.

Slutligen kan man irritera sig på att man fortfarande mäter invandrares sysselsättning med att man arbetat en timme per vecka (enligt vissa definitioner per månad), ett häpnadsväckande hyckleri. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sysselsättning. Definitionen borde vara hur många som är självförsörjande, dvs tjänar en lön på ca 15 000 kronor efter skatt.

Lars Hässler 2020

Steget Efter
Steget Efter

9 thoughts on “Ur led är tiden – en vecka i Sverige

  1. Det handlar i grunden om välfärd eller massmigration. Massmigraton betyder mindre pengar till välfärden så som skola, sjukvård, äldreomsorg med mera. Minskad migration betyder mer pengar till välfärden. Så enkelt är det. Vi har en av världens högsta skatter. Ändå tycks pengarna aldrig räcka till. Man tar sig för pannan. Det finns skattepengar men tjock steffes regering prioriterar massmigration framför välfärd. Migrationen bör stå för sina egna kostnader och de som ej längre har skyddsbehov måste lämna landet. Sverige kan inte fortsätta vara socialbyrå för hela världens ekonomiska migranter. Afs2022.

  2. Har skrivit det flera gånger tidigare, u n d v i k statliga SR/TV o. Abzurdiens PK-press, och livet blir lättare att leva !!
    Själv läser jag rubrikerna på min Startsida, och det räcker ofta mer än väl för att inse V-vinklingarna och känna kväljningar….

    • Tyvärr blir inget bättre bara för att man slutar följa pk-media. Möjligtvis kanske man själv mår lite bättre lyckligt ovetande men för att förstå varför din granne ändå röstar på S måste man även ta del av pk-media.

  3. Och hela veckan har man rapporterat positivt från Demokraternas partikonvent. Det har varit fantastisk tal och människor och inte ett ont ord. Kommer garanterat att stå i stark kontrast mot kommande vecka då det ska rapporteras från Republikanernas konvent. Ska bli intressant att se skillnaden på rapporteringen.

  4. Frågan är hur Sverige överlever nu när allt flera stänger sina företag , många går i konkurs och arbetslösheten växer väldigt fort.
    Fabrikerna finns inte, vem skall bidra till ekonomin?
    Varifrån får staten pengar till alla kostnader. Ser att regeringen sätter inte på bromsarna fast Bnp sjunker som en sten i dyngan och utlandsskulden växer . Utgifterna är större än inkomsterna.
    Sverige är som en tickande bomb.

    https://statsskuld.se/

    https://www.ekonomifakta.se/fakta/offentlig-ekonomi/statsbudget/statsskulden/

    • Ingen panik, Ingves ökar varvtalet på det digitala sedeltryckeriet, vips, Maggan har mer kronor i ladorna …..

    • Bagateller om det blir strömavbrott av en eller annan anledning.
      Kolla Henrik Jönssons senaste sändning som handlar om det.
      Då kanske ni förstår min domedags profetia om hur läget lätt kan bli till vintern. Där även ransoneringskort har varit på tapeten från regeringen i våras

  5. Av alla väljare finns det fortfarande en minskande skara som arbetar och är självförsörjande de har därmed mycket annat än tillståndet i nationen som föremål för sitt intresse. Alla dessa läser vad som sker och jag är övertygad om inte speciellt glada men skjuter det åt sidan för sina egna och familjens väl och ve.
    Så till oss andra vi pensionärer vet hur det var och förfäras över dagens Sverige, skriver en insändare då och då som ej godkänns för publicering.
    Vi har också de sysselsatta, de sägs vara vår framtid. Så de som inte ville anstränga sig i skolan, de kriminella de får stor uppmärksamhet av media men de är traumatiserade enligt media och naturligtvis så är det synd om dem.
    Den kategorin med största makten eftersom vi valt dem, politiker en samling som inte gillade jobbet utan blev medlem i ett ungdomsförbund och fortsätter att tänka som då de anslöt sig. Vilket parti av de inom PK-sfären är egalt, de är trätgiriga och ej samarbetsvilliga ser bara sig och sitt partis bästa.
    Värst av alla är S som suttit vid makten i långa perioder så de anser detta vara normaltillståndet.
    Hur det går för ”Du gamla du fria, och som tronar på minnen från fornstora dar.” Har det ingen eller liten tanke att ge,det är bara makten, makten och inget annat son gäller.

Kommentera