Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

HISTORIA. Det här inlägget börjar närma sig 15 år men jag publicerar det, lätt ändrat då och då, ändå. Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-, 50-, 60- och några år in på 1970-talen inte ha överlevt. Vi cyklade utan hjälm, vi metade på bryggorna utan flytväst, vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp.

Vi drack vatten direkt från kranen. Vi åt bröd med smör, drack läsk med socker i, men blev inte överviktiga för vi var ute och lekte.

Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker, körde i full fart nedför backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen och kom hem först när det blev mörkt. Ingen kunde få tag på oss under hela dagen – ingen hade mobiltelefon.

Morsan och farsan sa att ungarna kommer nog hem när de är hungriga.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-box – inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surroundljud, inga datorer, inget Wifi, eller Internet och tro det eller ej, ingen smartfån i näven.

Vi hade vänner utan Facebook, Instagram, Twitter och TikTok. Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ned från träd, skar oss med knivar, sköt med pilbåge, bröt armar och ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. För det var olyckor och utbildning! Inga andra kunde få skulden – bara vi själva. Den som är med i leken får leken tåla sades det om någon gnällde.

Vi slogs med varandra, en mot en, blev gula och blå och lärde oss att komma över det. Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs.

Trots alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.

Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Några gick det åt skogen för, men troligen färre än idag trots alla regler, barnombudsman, FN:s barnkonvention, psykologer och kvartssamtal.

Vi fick inte skjuts utan fick gå eller cykla. Vi spelade brännboll och fotboll på gator och torg, vi åkte bil utan bälte och hemska tanke vi hade föräldrar som rökte i bilen.

Den generationen har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De senaste 50-60 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Då när barndomens ängar var gröna byggdes hus och vägar överallt, det fanns poliser och skolor i varje by, läkare gjorde hembesök om man önskade, ordet vårdköer var inte uppfunnet och skatterna var lägre eller samma som omvärldens.

Steget Efter

Sedan dess har skatterna höjts gång på gång och ni vet vad som hänt, nu räcker pengarna inte ens till underhåll av vägar och byggnader, det finns inga poliser på gatorna, inga skolor i byarna, vårdköer som räcker längre än en tubkikare ser och överallt byråkrater och regler.

Har det gått bra för dig så du har fått råd med en sommarstuga som du vill skaffa ett dass till måste du göra en konsekvensanalys, en miljöutredning och skaffa tillstånd för din och familjens skit.

Är du däremot politiker går det bra att ta emot hundratusentals människor från fjärran land som också skiter, använder el och behöver bostäder och jobb. Detta utan tillstånd, miljöutredning och konsekvensanalys.

Tänk om alla dessa som arbetar i migrationsindustrin och dess biverkningar kunde ägna sig åt något annat, tänk om alla dessa skattekronor som plöjs ner på asylboenden, SFI-utbildning, socialbidrag osv skulle kunna användas till något vettigt?

Tänk om alla dessa, ja ni är inte dumma, mina vänner, många av er är födda en tid när det var livsfarligt att leva och ändå gör ni det. Grattis!

-Pettersson skrev detta som en insändare i lokaltidningen för nästan 15 år sedan, hade det på bloggen 2010 och några gånger till och som ni vet är inget nytt under solen.

Läs gärna: Stockholm i Petterssons barndom

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

44 thoughts on “Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

 1. Tack Pettersson nostalgi så tårarna tränger på.
  Är själv 82 år och var med på den tiden, visst hade man motgångar då också, men inte som nu.
  Som du säger, det var mycket som var ”farligt?” på den tiden, men vi överlevde, värre är det nu, och frågan i dag är om vi kommer att leva så mycket länge med den livsfarliga regering vi har?
  MVH // Gunnar

 2. Pettersson glömde skriva att på 70-talet kom vänstern och experimenterade sönder samhället, och på 90-talet blev de vänsterfeminister som tillintetgjorde allt förnuft som fanns kvar i samhället. Idag vet man inte om människor är vänsterfeminister eller funktionsvarierade för det som kommer ur deras munnar strider mot all logik.

  • Varför tror du jag glömde det?

   Det går inte att skriva varje inlägg långt som en bok och vänstern behöver inte vara med i alla inlägg.

   Speciellt inte i dem som är tänkta att vara lite lättsamma…

 3. Jag är högst bekymrad över våra ungdomar. Statistikens svarta siffror talar om hur många av våra egna är självmordsbenägna ,som inte har plats i samhället.
  Det är den högsta prioriteringen om ni frågar mig ,inom vilket område vi bör satsa våra resurser.
  Jag är så trött och förbannad på politiker som hela tiden lyfter upp gruppen ensamkommande, som får allting serverat. Våra egna , de bryr sig ingen om.Man måste vara väldigt stark för att klara sig på egen hand i dagens Sverige.
  Vi måste göra något, inte bara här..Ut och demonstrera.

 4. Säkerhetskrav har ersatt föräldrars uppfostran och sunt förnuft! Allt blev bara dyrare!

 5. Framför allt så har skolan förändrats och förstörts. Vi var 30 elever när vi började första klass. Våran fröken undervisade från katedern. Men det var tyst i klassen. Annars blev det kvarsittning på lördag eftermiddag. På lördagar bad vi Fader vår, innan vi gick hem. Vi bad innan vi gick till maten och när vi kom tillbaka. När vi hade återträff för ett antal år sedan visade det sig att alla i klassen hade minst gymnasieutbildning och vi var ett antal som hade universitetsutbildning. Jag tror, men kan ha fel, att det berodde på att vi fick lära oss att visa respekt och att man fick sig en propp av morsan om man kom hem med en anmärkning. När jag undervisar så använder jag den kunskap jag insöp på 60-talet och ungarna fattar

  • Underbart Peter, att du för vidare de normala traditioner som stor majoritet av elever i dagens skolor går miste om!

 6. Men-75 tog Palme ett ödesdigert beslut och sen dess har det gått snabbt utför, och det mest tragiska är att de inte erkänner sin skuld.

 7. oj vad bra skrivet. känner igen mej i allt. minns även den RESPEKT man hade för gamla som hade svårt att gå och röra sig. man hälsade glatt och öppnade portdörren åt dom samt erbjöd sig att bära upp påsen med matvaror. de gånger man åkte buss reste man ALLTID på sig för att erbjuda sin plats. det värmde i hjärtat att få höra…tack min lilla gosse. behöver jag säga att jag var med i scouterna ?? sådant finns tyvärr inte idag. förlåt om jag stavat fel eller glömt stor bokstav efter punkt. ser så dåligt.

 8. Och skatten räckte till ett av världens starkaste försvar som idag begränsar sig till paraderande i regnbågsmundering.

  • Jag blir bara så full i skratt när de stod där med prideflaggor, 7 klövern alltså.De såg så fåniga ut allihopa.

   • Jag blev också full i skratt men jag borde ju egentligen gråtit åt att se dessa ömkliga varelser stå där!

 9. Åh, vad jag längtar tillbaka till min barndom trots att jag och andra blev mobbade ibland. Men när vi blev lite äldre så var vi alla sams. Jag växte upp på 70-80-talet och älskade musik. Spelade in låtar från radio med en enkel kassettbandspelare från Poporama, Discorama och Tracklistan först. Sen kom kabel-tv med MTV och ZTV. En underbar tid för oss som älskade musik! Numera lyssnar jag helst inte på radio, utan på den musik jag själv har fört över till dator och mobil från mina tusentals cd-skivor!

 10. Tyvärr har man sett till att det är mycket svårt för föräldrar att bryta detta överbeskyddande och INTE linda in barnen i vadd, för varje skada som barnet får hemma eller på fritiden kan rendera i en “orosanmälan” till socialtjänsten!

  Vi åkte också Moppe och Motorcykel utan hjälm!

 11. Mitt i prick som vanligt Pettersson. Känner igen allt från den tiden.
  Numera känns det tyvärr som man lever i parallell värld där allt styrs av idioter.

 12. Inget bad efter maten var ju en stående förmaning . Tack Pettersson vi från den tiden känner igen hela resonemanget i din briljanta text .
  Mvh Sjöström

  • Jag besökte ett sommarläger som barn till mindre bemedlade familjer fick vistas i och glömmer aldrig den uppmaningen med först simma ,sedan äta.
   Ramlade i vatten från bryggan och lärde mig simma på kuppen. Det var stort.
   Och ostsmörgåsar. Vi hade aldrig ost hemma, så det var lyx.

 13. Vi har fått bättre ekonomi och säkrare arbetsmiljö.
  Tryggheten har kollapsat idag och gemenskapen försvinner undan för undan.
  Statens sociala kontrakt med skattebetalarna, urholkas. Nu finns andra prioriteringar och det är inte det svenska folket man främst tänker på.
  Som arbetsmarknaden utvecklas, kommer allt större grupper hamna utanför och aldrig få arbete.
  Pk partierna skapar nu en ny permanent underklass, som lever på bidrag. S har verkligen gett upp sin kamp för “arbetarklassen”.
  De 7 låter som kopior av varandra och fiskar efter samma röster. Man bryr sig om alla och vill ge allt åt alla. Alla hör väl hur falskt det klingar? Ingen kan tillfredsställa allas önskemål om mer av kakan.
  Stora delar av politikerkåren är rena pajaser och byter åsikter efter hur vinden blåser just nu.

 14. Fantastiskt bra skrivet av Pettersson!

  Av fäderneslandet Sverige finns nästan ingenting kvar av det som en gång var och enda frågan som inte ännu getts svar är hur länge landet finns kvar och efter en vandring på Minnenas Stig skrev jag.

  En skogsglänta med en porlande källa inbäddad av kabelekor som lyste gula och stolt tronade tillsammans med vita konvaljer inramade av björkars sus är sparat i minnets skafferi med granars barrdoft sedan barndomstid vid skogsgläntans porlande källa som rann ut i kvarnbäcken och på färden följde gula kabelekor och doftande vita konvaljer som slog rot vid barndomens strand med egen brygga där ekan var förtöjd.
  Skogsgläntans porlande källa rann ut i bäcken som rann ut i älven
  fylld med lax och gäddor som lekte i vassen vid färjeläget minner om barndomens middagar i barndomshemmet vid kvarnbäcken som rann ut i älven och ut i havet där fartygen stolt gled fram med svenska flaggan i masten.
  Vägen tillbaka hemmavid är likt en vandring på dödens stig ty källan, bäcken och älven har sinat, fisken i havet är döende och det enda som finns kvar är en ensam gran med några gröna barr kvar men det som en gång var är för alltid sparat i en sång efter en vandring på minnenas stig för evigt lagrat i minnets skafferi.

 15. Det var helt andra regeringar på den tiden dessutom hade vi mer respekt för de vuxna samt att alla vuxna tog oss i herrans tukt och förmanade oss om vilka fel vi begått. Detta utan att en hel drös av socialtanter lade sig i, en sak till vi var en mycket homogenare nation där så gott som alla levde efter en lag under lagen om sunt förnuft.
  Fyllerister slogs under överinseende av påhejare vid i stort sett varje utedansbana, inga tjuvtricks som sparkar och om så antagonisterna hade kniv så användes den absolut ej.
  Vad som saknas nu är respekt för lagar och förordningar samt en annan sak som en inte kan få nämna i Absurdistan för då blir det hets mot alla utom svenska genuina medborgare.

  • Der fanns en del våld (inte bara lite slagsmål), mobbing och orättvisor, hyckleri när jag växte upp på åttiotalet. Redan då fanns getton men långt borta som i Södertälje o liknande invandrarområden.
   Skillnaden mot idag är att nu är samhället totalt splittrat på olika befolkningsgrupper..

   Barn fick hitta på mer av ingenting förr vilket fungerade bra. Folk rörde sig också mer och Inernet samt mobiltelefonhysterin fanns inte som sagts. Nu blir folk feta som sjölejon.

   Saker fungerade o skatter drogs in..Nu fragmenteras allt och det lagstiftas eg “du är ond” vit rasist men du får säga vad du vill för ” du är invandrare o muslim=förtyckt. Media, regeringen har kokat en xplosiv brygd genom massinvandring och s k hetslagar.

   Jag anser inbördeskriget (el klankrig och invandrarkrig) har börjat redan genom tillåten laglöshet kopplat till skadlig invandringspolitik. Politikerna har förstört tryggheten.
   Pengarna lär ta slut också snart eftersom socialistregerigen bara förnekar de nu stora problemen. Vilka är megakostsamma.
   Våldet i skolan kommer breda ut sig i det mångetniska samhället. Islamism likaså.
   Detta fans inte så stort på sextio till början av nittiotalet.

   Jag anklagar politiker för våldsutvecklingen. Var det bättre förr? Ja, inte fläckfritt men det var mera av både frihet och våldet var inte lika grovt. Så, ja det var bättre än det som är nu. Framtiden var mer stabil. Då.

   Återvandring och drenera träsket nu. Alternativet är bara ökning av skiten vi ser. Sverige är nu till att räddas eller upphör.

 16. Jag säger som Stenbock – det du skriver låter som också vi levde i min barn- och ungdomsstad. Trots att det var många mil till Pettersson och lika långt till Stenbock. Dessutom så hade familjen en liten sommarstuga utan el, vatten och telefon vid en sjö där vi småglin utan flytväst och vakter badade, rodde med gistna ekor, byggde flottar och fiskade utan flytväst. Helt på egen hand. Kul och lärorikt var det samt fysiskt nyttigt men i dag oansvarigt enligt lobbygrupperna.

 17. Blev gråtfårdig när jag läste detta. Låter som en saga, men så var det. Min barndom var en saga. Vi låste aldrig ytterdörren, nu har vi säkerhetslås, kedjor och larm.

 18. Känner igen allt vad du skriver. Jag åkte med mausergeväret på ryggen med 100 skott till skjutbanan. Helt naturligt för då var Sverige svenskt med svenska traditioner. Nu är landet helt förstört till följd av massinvandringen.
  AfS 2022 kanske är den enda räddningen eller så blir det 3:e världskriget?

 19. Jag kan bara hålla med i allt.
  Nu 80 och uppfödd i Södertälje.
  Känner igen allt och har alla märken på
  knän och smalben kvar från vurporna
  med cykeln (utan hjälm och knäskydd)

  Det är lika härligt att läsa dina texter,
  vad de än handlar om.
  Tack Pettersson!
  //age

  • Det måste vara svårt se sin barndomsstad Södertälje förvandlas till nu 2020.

   Tyvärr är Malmö, Södertälje (bl a ) skällsord idag. I morgon Sverige.

   Jag hoppas politiker ställs till svars för våldet och mot den hets de drivit mot etniska svenskar genom diverse lagstiftningar.

   Det vi förlorat mest genom den (s)ociala ingenjörskonsten och bidragsinvandringen är gruppstabiliteten, frihet angående meningsutbyten (bl a i media) kort sagt det som är grunder för äkta demokrati och för ett folks existens .

   Politikerna ser inte att etniska svenskar i majoritet är grunden för Sveriges fortsatta existens.
   Det kokar därute och när människor ser och drabbas av vad politiker monterat ner kommer det smälla. Sverige (och flera andra västländer) förtjänar bli varnande exempel. Alltid något.

  • Den fina Kringelstaden som blev en arabisk fästning.
   Där folket arbetade i bästa samförstånd och trivdes så bra.
   Man kan tyvärr inte blanda alla möjliga nationaliteter.Det splittrar samhällen.
   Vilket är härmed bevisat. Och för sent att reparera.

 20. Vi som är efterkrigsbarn och femtiotalister blev inte söndercurlade.Men,det var en annan lyckligare och bättre tid då dom största farorna var blåmärken och skrubbsår och bannor när man kom hem med trasiga byxknän.Vi lekte ute,metade,gick balansgång på grannarnas staket och gjorde en massa bus.Vi hade för det mesta roligt.Om man nån gång hade tråkigt så fick man använda sin fantasi och hitta på något.I dag går det inte att jämföra med allt som barn nu måste akta sig för.Jag är tacksam att jag fick växa upp i trygghet.En trygghet som man önskar alla barn fick ha.

 21. En neger var en sensation Islam var nåt främmande och konstigt vi hade politiker som brydde sig om svenska folket. En neger var en neger inget konstigt med det. Ja hur vi överleva ??

 22. Ja jisses sådan tur vi har Haft, men vi hade inga politiker
  som Reinfeldt och Stefan Löfven med anhang som
  ger fan i det egna landets medborgare och istället
  lägger alla resurser på andra länders folk..

  I går stod Löfven och skröt om det goda samarbetet
  inom EU, hur den sammanhållningen fungerade såg
  vi vid utbrottet av pandemin, när Frankrike behöll
  material som Sverige hade betalt för??

  Har dom betalat för det Löfven?? Men van som du är
  med att skänka bort landets resurser så förvandlades väl
  det till en extra gåva till dom som lurade Skjortan av dig!

 23. Pettersson:
  Har läst dessa dina rader många gånger tidigare, varje gång får Stenbock en märklig nostalgisk känsla av välbehag !!
  Trots att det skiljer c:a 50 mil mellan våra uppväxtorter,känns det som vi två vuxit upp i samma by. Stenbock möjligen några år tidigare…
  Sedan finns de som påstår att allt, inte var bättre förr…Okay men det mesta var det, framför allt i ett då lyckligare land.

Kommentera