Mer socker i svensk läsk än i utländsk av samma fabrikat

HÄLSA. 18 sockerbitar. Så hög är sockerhalten i en halvliter Fanta i Sverige, visar en genomgång av företaget Coca colas drycker från Cancerfonden. I de tolv länder som finns med i genomgången hamnar Sverige i topp – svensk Fanta är tre gånger sötare än i Storbritannien och Spanien och dubbelt så söt som i Danmark och Finland.

Nu vill Cancerfonden se en läskskatt med hänvisning till att socker är en bidragande orsak till fetma, vilket ökar risken för cancersjukdomar.

Socker är i sig inte cancerframkallande, understryker Cancerfondens generaldirektör Ulrika Årehed Kågström i Morgonstudion. Däremot är socker en faktor till övervikt och fetma vilket ökar risken för att drabbas av cancersjukdomar.

– Det skulle vara ett viktigt led i att få en bättre folkhälsopolitik, säger generaldirektör Ulrika Årehed Kågström, i SVT Morgonstudion.

-Pettersson är inte mycket för nya skatter, det räcker bra som det är. Minns när omsättningsskatten på 4 % infördes 1960 och skulle vara tillfällig, idag är den oftast 25 % heter moms. Staten gör sig beroende av pengarna och sedan går det inte att sänka.

Bättre att tillverkarna skriver sockerinnehåll tydlig på produkterna så minskar nog konsumtionen rejält. Systembolaget har börjat att ange sockerinnehåll och det styr mina val.

Mer socker i svensk Fanta än brittisk

 • En halvliter Fanta i Sverige innehåller 11 fler sockerbitar än i många länder som infört läskskatt. Ett exempel är Storbritannien.
 • En halvliter Fanta i Sverige innehåller 61,5 gram socker per flaska. Det motsvarar 18 sockerbitar.
 • En halvliter Fanta i Storbritannien innehåller 23 gram socker. Det motsvarar 7 sockerbitar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Mer socker i svensk läsk än i utländsk av samma fabrikat

 1. Jag måste rätta henne och säga att socker är cancerframkallande, och dessutom ett riktigt gödningsämne när man väl fått cancer.
  Förbjud socker, vitt mjöl och kött med penicillin och kraftfoder i, så får vi ett land med friskare människor.

 2. Och så fick jag 1000 kronor i sanktionsavgift/ böter för att jag hade i min affär en finsk och en utländsk läsk utan etikett som var översatt på svenska.
  Sverige är fantastiskt.

 3. Produkter som inte behöver innehålla socker gör det. Prova att hålla en helt sockerfri månad så skall du få en intressant utmaning och det är att hitta produkter som inte innehåller socker eller ämnen med likvärdiga egenskaper. En rejäl sockerskatt skulle kunna minska på välfärdsjukdommar i Sverige.

 4. Ulrika Årehed Kågström om jag minns rätt var chef för Röda Korset och som tillsammans med Jan Helin tog livet av Röda Kors volontären Barbro Felt i Falun. Dessa 2 personer har blod på sina händer borde åtalas och dömas till fängelsestraff.

  • De här giftpinnar bör avsättas. Överallt de härjar blir det en kostnad för befolkningen, som nu en extra skatt på socker.
   Varför skall vi straffas för andras synder.

   Låt var och en köpa en privat sjukvårdsförsäkring och betala egna sjukhusbesök. Det känns inte OK att jag som aldrig har besökt sjukvården på akuten skall tvingas betala hutlösa summor för andras bruk.

 5. Svensk mat är väldigt söt, och läsktillverkare anpassar sig till det vi är vana vid. En syderuopé spottar äcklad ut svensk inlagd sill, eller gurka, första gången för att denne tror att det är något faul med det, överraskad av att det är SÖTT!!!

 6. I princip smakar t.ex Fanta annorlunda i varje land.
  Störst är skillnaden i sydostasien.

  Svårt att veta vad det beror på eftersom det ofta inte finns en redovisning av innehållet. Men med kännedom om Coca-Colas ointresse för människors rättigheter så kan det innehålla vad som helst.

  Det är inte svenska regler och behov som gäller och problemet med den massiva reklamen i dessa länder är att människor drabbas av diabetes i hög utsträckning. Det är ett extremt problem i vissa länder där kosthållningen förändrats totalt de senaste 30 åren.

  Korruptionen och den massiva reklamen för västerländsk levnadsstil är en katastrof i vardande.

  • Det hänger mycket på vattnet också, Tore Skogman lär, enligt en sägen, ha kunnat tala om vilket bryggeri Pommacen kom från bara gneom att smaka på den, och där är det samma essens hos alla bryggerier, bara vattnet som skiljer.

Kommentera