Stäng

349 har blivit 55

RIKSDAGEN. Sveriges parlament, Riksdagen, är ett av världens största i förhållande till folkmängden. Inte nog med det 2004-2005 fick varje riksdagsledamot en egen politisk sekreterare vilket de tidigare klarat sig utan. 

Tanken med 349 ledamöter är att hela landet ska vara representerat.

Nåväl, coronakrisen förändrade även riksdagens arbete. Bara 55 ledamöter är på plats i kammaren, de andra påstås vara i tjänst och jobba hemifrån.

Den tillfälliga ordningen med bara 55 av 349 riksdagsledamöter på plats gällde från måndagen den 16 mars och det var tänk att gälla i 14 dagar.

Det förändrade arbetssättet i riksdagens kammare bygger på en överenskommelse mellan partierna. Förändringen ska i första hand gälla i två veckor framåt. Mandatfördelningen ser ut så här: Socialdemokraterna, 16, Moderaterna, 11, Sverigedemokraterna, 10, Centern, 5, Vänsterpartiet, 4, Kristdemokraterna, 3, Liberalerna, 3, och Miljöpartiet, 3.

I går den 20 augusti 2020 togs beslut om att den tillfälliga ordningen med bara 55 riksdagsledamöter ska gälla även under hösten.

-Pettersson konstaterar att riksdagen verkar fungera lika bra eller dåligt med 55 ledamöter som med 349 och undrar om det inte är dags att se över antalet.

Visserligen är alla i tjänst enligt Riksdagen men det behöver inte betyda att de arbetar och riksdagen kostar närmare två miljarder per år. Att spara en miljard borde göra Sverige bättre…

Jag tänker på Israels parlament, Knesset, de klarar sig med 120 ledamöter på 9 miljoner invånare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 reaktioner på “349 har blivit 55

 1. ”Sin egen politiske sekreterare” som i Amerika och vips var ytterligare 349 parasiter anställda inom den politiska sektorn.

  1. En sekreterare bör både kunna läsa och skriva så då är det nödvändigt för de så kallat folkvalda att ha en sådan för att kunna förstå något och sen skriva ner de tokiga idéer som sen tänks ut.

 2. Före Corona var det nästan helt tomt i riksdagen på omröstningarna i alla fall. Det är inget nytt och har varit så i många år. Minns jag var på studiebesök i riksdagen under min skoltid och fick då se Kjell-Olof Feldt stå och plädera inför 10 närvarande i en omröstning.
  Knapptryckarkompaniet trycker inte ens på knappar längre. Partierna själva har satt hela riksdagen ur spel. Riksdagsledamöterna gör så lite att de borde vara inskrivna på arbetsförmedlingen.

 3. Svensk politik präglas av att vi väljer vilket parti som ska regera, i princip väljer partiet sedan vilka som ska representera väljarna.

  Det blir ofta för allmänheten helt okända människor med oklar bakgrund. Det resulterar ofta i att de som är stridbara väljs bort för partitrogna.

  Vi måste reformera valsystemet och reducera antalet folkvalda. Folkomröstningar måste bli vanligare och bli tvingande, inte bara rådgivande. Det måste också bli mer transparens i systemet, bl.a, bör det redovisas hur många i Sverige som bidrar till S utan att vara medvetna om det.

  Maktfullkomligheten bör också brytas genom bestämda antal mandatperioder man får sitta. Om detta görs överlappande så försvinner inte kunskapen, snarare tillförs nytt blod i större utsträckning.

  Det största problemet är dock att fler inte engagerar sig i politiken, systemet fungerar dåligt p.g.a vår tilltro till att ”våra” representanter gör vad de lovat. Inget kunde vara mer fel, det politiska läget som för många framstår som absurt, det förnuft som många förväntar sig finns helt enkelt inte.

  Politiska broilers utan erfarenhet och vilja att lyda väljarna gör systemet till en lekstuga. Ingenstans återfinns den politiska viljan att driva frågor som är bra för landet Sverige, det är i stället pseudofrågor om invandringens vara som gäller. De frågorna handlar mer om att ge de s.k folkvalda en egen plattform inför framtiden med alla fördelar det innebär.

  I min ungdom var det ett hedersuppdrag och inget var viktigare än väljarnas vilja och behov. Kom du tillbaka och hade svikit gruppen så vart du utfryst. Idag lever politiker så långt som möjligt från väljarna och ännu längre från invandrarna och de problem de medför.

 4. Den f d M riksdagskvinnan Anne Marie Pålsson skrev en bok, Knapptryckarkompaniet för några år sedan. Inget har ändrats till det positiva.
  Alla som inte tryckte som partiledaren sagt, hamnade i onåd. Ville de bli omvalda, gör som du är tillsagd.
  Så fungerar säkert alla partier.
  Det låter fint att vi representeras av de kandidater vi valt lokalt. I verkligheten väljer ledningen ut i vilka valkretsar de vill sätta sina riksdagsmän. Detta för att få ”rätt” folk invalda.
  Så var det verkligen inte tänkt att fungera, om vi vill kallas demokrati.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: