Stäng

Media namnpublicerar mer sällan

En ny rapport visar att svenska medier väljer att inte publicera namn på brottslingar lika frekvent som förr.

Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter är de medier som utgör grunden till rapporten.
Rapporten visar att medierna publicerade fler artiklar om brott 2019 än 2014, men att antalet brottslingar som nämns vid namn minskat procentuellt. En annan intressant passage i rapporten är denna.

”Publicitetsreglerna tillsäger att berörda personers etniska tillhörighet inte ska framhävas om de saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande…//…Studien visar att gärningspersoners etnicitet sällan omskrivs i de tre tidningarna”

Ni får själva känna efter om detta överensstämmer med er bild av hur svenska medier hanterar brottslighet och brottslingar. Känner ni att Expressen, Aftonbladet och DN är lika sparsmakade med bildpublicering om gärningsmannen är en vit man eller kvinna? Minst benägna att publicera bild på en grov kriminell är Aftonbladet som bara gör det i 4% av fallen.

Det är också intressant att läsa hur medierna hanterat detta genom åren. På 20-talet namngavs 90% av alla gärningspersoner som begick eller var misstänkta för våldtäkter och andra sexualbrott. 2019 namngav DN bara 10% av gärningsmännen. PÅ 20-talet var förmodligen en överväldigad majoritet av gärningsmännen vita. Hur det ser ut idag känner vi till. Kan detta ha att göra med mediernas inställning till namnpubliceringar. Bara det vet – vi får bara ana.

Journalisten

Rapporten ”Uthängd – inte bara #metoo”

4 reaktioner på “Media namnpublicerar mer sällan

  1. När jag satt på Torget i Trelleborg och vilade framför statyn, kom det en artig man och frågade om han intervjua mig, han nämnde att han kom från Trelleborgs Allehanda.
    Jag svarade med en enkel fråga, är du journalist?
    Han svarade ja, och jag sade fy fan.
    Han försvann fortare än en höna skiter.
    Jag hann inte se vart han tog vägen.

  2. De så kallade ”journalisterna” har väl svårt att stava till alla konstig namn på förbrytarna. 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: