Stäng

Sverige fryser bistånd till statliga aktörer i Belarus!!!

BISTÅND. Regeringen har beslutat att frysa den del av biståndet till Belarus som går till projekt där statliga aktörer har en aktiv roll, skriver TT/OMNI

Biståndsminister Peter Eriksson menar att det är en ”viktig signal” till regimen.

Biståndsminister Peter Eriksson, Miljöpartiet
Foto: Fredrik Hjerling.

– Vi ser nu en regim som inte drar sig för att använda alla statliga verktyg gentemot den egna befolkningen och då tycker vi det är rimligt att frysa samarbete med myndigheter, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Just nu pågår ett arbete med att se över om Sverige ytterligare kan stödja de demokratiska krafter som finns i landet. Hittills har inga reaktioner på beslutet kommit från Belarus.

-Pettersson är inte förvånad, men Sverige har alltså gett bistånd till statliga aktörer i Belarus som kallas Europas sista diktatur. Har inte biståndsminister Peter Eriksson (MP) funderat på vad det sänt för signaler till regimen?

Sveriges totala bistånd år 2020 är 52,1 miljarder kronor, det är 142,7 miljoner om dagen eller runt 10.000 kronor om året per skattebetalare,  enligt SIDAs hemsida. Målet för utgiftsområde Internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin, vilket den är varje år. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Riksrevisionen, som utgör en del av riksdagens kontrollmakt, granskar Sida. Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar används till och hur effektivt de används. I Riksrevisionens senaste granskning om Sida, myndigheten för internationellt biståndsarbete, framkommer att arbetet som görs inte lever upp till de prioriteringar som finns.

Carin Jämtin är generaldirektör för Sida, sedan 2016 med en lön på drygt 120.000 i månaden. Carin Jämtin är socialdemokratisk politiker, började i SSU och riksdagsledamot 2014–2017. Hon var biståndsminister (S) 2003–2006,  oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad 2006–2011 och Socialdemokraternas partisekreterare 2011–2016.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men 52.100 miljoner kronor är inte kattpiss. Det är 142,7 miljoner om dagen och jag kan tänka mig att de skulle ha kunnat används till att bygga upp kapaciteten i svensk sjukvård eller något annat biståndsprojekt i det som är underutvecklat i Sverige. Dessutom tycker FN att 0,7 procent av BNP räcker i bistånd medan Sverige envisas med 1 procent.

TIDIGARE 2019-09-16. Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • infrastruktur på ön Tuvalu
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 reaktioner på “Sverige fryser bistånd till statliga aktörer i Belarus!!!

 1. Varför i H-vete skickar Sverige bistånd till Vitryssland? Ingen ar frågat mej om jag vill betala dit och hela övriga världen.

 2. I Vitryssland anses 10 % av rösterna utgöra en majoritet !!!
  Dock inte samma förhållande av bluff o. båg som här. Valutgången i ”vårt” land friseras till önskat %-tal,för att kunna totalitärt regera vidare…
  I Vitryssland sker det annorlunda genom deras typ av korruption….
  Varje land har sina trix,för att mjölka fotfolket.
  Men vad f-n har Abzurdistan och deras styrande byk,med detta att göra ?

 3. Nu försöker vänsterextremister krafter i Väst sätta en maktgalen kvinna vid makten i Vitryssland !
  Och korrupta idiot-Sverige med sin landförrädiska utrikesminister Ann Linde i spetsen blåser under.

  1. Rapporteringen från Vitryssland är bristfällig. Jag har ingen aning om vad som är bäst.
   Det jag har läst är att Lukatjenko har fängslat hundratusen tals , valfusket är stort och landsförvisat den kvinnliga kandidaten.
   Misshandel och t.o.m mord har skett i kravallerna och bland de fängslade.
   Vem är hon ?

   1. Om jag förstått de nyheter jag lyssnat till i olika EU-länder,är hon en blandning av Greta,och kapitalstarka maffiagrupper !
    En kvinna av dagens kulturfront….Själv leva i sus o. dus och låta slavarna betala.

 4. Löfven stöder revolt i Vitryssland
  Varnade nyligen utlandet för att lägga sig i svensk politik. Men nu kräver Stefan Löfven själv en ny regering i Vitryssland.
  Källa FT

  Jag stöder revolt i Sverige ! Min högsta önskan är att avsätta den nuvarande regeringen och det är bråttom.

 5. På tal om bistånd.
  Allt oftare ser man hur adopterade barn söker sina rötter i olika länder.
  Noterade i går att Afrika, dit vi har skopat säckvis med bistånd, fortfarande söker i gamla nötta gulnade papper efter anhöriga till dem som söker släkt.
  Har de inte ens råd att ge arkiv och ordentligt papper för så viktiga dokument. Datorn lär väl vara för kostsam.
  Vad görs med alla pengar ? De lär värma diktatorernas fickor.
  Skulle önska en redovisning på de toaletter för kvinnor, som Sverige bekostade . De finns nog inte, så vi spolade återigen en oansenlig summa till ingen nytta.

 6. Inte en enda programledare i SVT eller TV 4 kan uttala Belarus.
  B-e-l-a-r-o-s på svenska. Det handlar inte om rus…Belaryyys…. så sjukt.
  Jag irriterar mig på detta återkommande ryyyys….

 7. Löfvéns ”sjuklöver” försöker hitta på tusen sätt att bötfälla alt. fängsla oppositionen (rasisterna).
  Dan Park och Aron Flamm är i farozonen.

 8. Det är då förbannat att vi skattebetalare skall försörja alla korrupta länder samtidigt som vi har 30 000 hemlösa i Sverige FY FAN!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Just det, Vitryssland heter landet !
  Man kan inte begära att de svenska korrumperade och politiska landsförrädarna med utrikesminister Ann Linde i spetsen som kraftigt lider av en Vänsterpandemi ska ha den kunskapen….

 10. Om 66 bortkastade miljarder (66.000.000.000 !).
  Journalisten och författaren Bengt G Nilsson skriver följande 2016: ”Sextiosex biståndsmiljarder rakt ner i slasken”:

  ”- Nu får vi äntligen höra den osminkade sanningen om det svenska biståndet till Tanzania. Expertgruppen för biståndsanalys EBA, som är en statlig kommitté med Lars Heikensten som ordförande, har låtit göra en fullständig utvärdering. Jag har aldrig tidigare läst en statlig rapport som utgör en sådan förödande kritik mot hela den svenska biståndspolitiken från 1960-talet och framåt. Mellan åren 1962 och 2013 uppgick det svenska biståndet till Tanzania till ungefär 66 miljarder kronor…Stödet till Tanzania inleddes tidigt på 1960-talet…När Olof Palme blev statsminister och Nyerere hade publicerat sin revolutionära och av Mao Zedong starkt inspirerade programförklaring…ökade det svenska biståndet. Trots det framgår det tydligt av tillgänglig dokumentation att det var två årtionden av bortkastade utvecklingsmöjligheter. Slutsatsen i rapporten är att, citat: Sverige ansågs ha bidragit till en lägre tillväxt under 1966 till 1992. Sextiosex miljarder kronor i bistånd. Sjunkande tillväxt. Ekonomisk kollaps. Bortkastade utvecklingsmöjligheter. Med den här rapporten från EBA får vi för första gången en konkret sammanfattning av misslyckandet, men huvuddragen har varit kända länge. Hur har Sida reagerat på det? Som vanligt, genom att överföra mer pengar. Bara under 2015 tog Tanzania emot 837 miljoner kronor från svenska skattebetalare”.
  Läs hela: http://www.ethnopress.se/?p=1544

  Forts. angående ovanstående / ny sida: ”…Allra värst enligt min mening var att Sverige aktivt stöttade allvarliga brott mot mänskliga rättigheter…
  I rapporten från EBA fastslås det att det svenska biståndet till Tanzania baserades på ”ideological affinity”, alltså ideologiskt släktskap…det betyder mer än man kanske tror vid första anblicken. Mottagarlandet var en enpartistat där oliktänkande sattes i fängelse till och med innan de hunnit uttrycka sina avvikande åsikter…Det betydde att människor kunde låsas in i förebyggande syfte innan de hunnit begå något brott, ett öde som drabbade hundratals individer med avvikande åsikter. År 1978 gick Tanzania till anfall mot grannen Uganda i akt och mening att störta landets president. Inför attacken mer än fördubblades Tanzanias väpnade styrkor. Militärutgifterna ökade med 37 procent…och krigsnotan uppgick till cirka 500 miljoner dollar…Det är enkelt att konstatera att kriget finansierades med biståndspengar eftersom det var de enda pengar det för övrigt bankrutta Tanzania förfogade över…”
  Läs hela: http://www.ethnopress.se/?p=1558

  1. ”Vad har fyrtio år av bistånd gjort för Tanzania? Bistånd i eget intresse”, av Per Gudmundson 2007 i Svenska Dagbladet: ”Det är ingen tvekan om att jobbet har sina goda sidor. Säg att man har en grundlön på 30 000 kronor i månaden, som skattas som vanligt. Utöver det ett skattefritt tillägg på 8 978 kronor per månad. På det ännu ett skattefritt pålägg, på 1 592 kronor varje månad. Bostaden helt betald av arbetsgivaren. Och en årlig kostnadsfri semesterresa i Sverige. Som ytterligare plåster på såren: en gratis semester på Seychellerna per år.

   Om familjen följer med dessutom ett månatligt skattefritt tillägg på
   6 213 kronor för maken, betald skolgång för barnen, skattefritt barntillägg om 1 066 kronor per månad, ytterligare skattefritt barntillägg på 2 399 per barn och månad, samt ännu ett skattefritt tillägg för maken på 1 592 kronor per månad. Plus att familjen får åka med gratis på semesterresorna till paradisöarna, förstås. Det är sånt som gör att en Sida-anställd handläggare kan stå ut i Tanzania.
   Läs hela: https://www.svd.se/vad-har-fyrtio-ar-av-bistand-gjort-for-tanzania

   1. Per Gudmundson 2011 i SvD, om att Sverige avlönar terrorister med biståndspengar:

    ”Sverige är ett av de största givarländerna till palestinierna: omkring 700 miljoner kronor per år överförs genom varierande kanaler till olika biståndsprojekt. Den 11 augusti förklarade biståndsminister Gunilla Carlsson att Sverige i år bidrar med 40 miljoner kronor i direktstöd till den palestinska myndigheten ”för att hjälpa palestinierna att betala ut löner”. Det är alltså vi skattebetalare som står för terroristernas löner.
    Den 13 april i år kungjordes den nya lag som reglerar den palestinska myndighetens löneutbetalningar till terrorister och andra i israelisk fångenskap.”Varje fånge garanteras månatlig lön, att betalas direkt till denne eller dennes familj, på villkor att denne inte redan uppbär lön från annan myndighet” hette det.”

    Minimilönen, att betalas från fångenskapens första dag, är 1 400 shekel. De som suttit fängslade mellan 3 och 5 år får 2 000 shekel. Från 5 och upp till 10 år ges 4 000 shekel.” Efter 30 år har man rätt till 12 000 i månaden. Därutöver kommer tillägg för fångar som är gifta, som har barn eller som bor inne i Israel, tillägg för juridiska omkostnader, ersättning för kläder, samt bidrag för universitetsstudier i fångenskapen.

    Vidare erbjuds frisläppta fångar som suttit fem år fri eller rabatterad utbildning samt gratis sjukförsäkring. Exempelvis har Hamasterroristen Abdullah Barghouti, som 2004 erkände att han byggt de bomber som dödade 66 personer och skadade 500 i en serie självmordsbombningar år 2001, rätt till 4 000 shekel i månaden. Om ytterligare tre år i fångenskap höjs hans lön med 50 procent, och motsvarar då mer än dubbel lön för palestinier på den reguljära arbetsmarknaden. En genomsnittlig fånge får 3 129 shekel i månaden.
    En tjänsteman i palestinska myndigheten tjänar 2 882.

    Det betalar sig alltså bättre att spränga israeliska bussar än att planera den egna kollektivtrafiken”:
    https://www.svd.se/sa-gar-bistandspengarna-till-terror-mot-israel

 11. Makteliten har aldrig frågat de svenska skattebetalarna om lov att skänka deras pengar till andra länder!

 12. SVT:s reporter i MInsk i Belarus uttalar sig tvärsäkert om situationen där och stödjer öppet demonstrationerna mot regimen. Hon är f.ö. samma SVT-journalist, som vid valet i Polen i mitten av juli i år påstod att hon inte kunde hitta en enda väljare som skulle rösta på presidenten Duda – vilken dock strax därpå vann valet med egen majoritet! Dessutom – i ett inslag från Belarus i slutet av juni i år visade hon upp sin röda sko med hård träklack och sade att med en sådan slår man kackerlackor (hon informerade då om att Belarus´ president Lukasjenko kallades en ”kackerlacka”).

 13. Om vi samlas och demonstrerar mot dårregeringen.
  Gör de då som de tycker att regeringen i Vitryssland ska göra.
  AVGÅ.
  På grund av maktmissbruk, fascism, inskränkning i yttrande, mm. mm.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: